Bosta Zalar in Brezigarjeva spor rešila po pogovoru s Pahorjem? Foto: MMC RTV SLO
Bosta Zalar in Brezigarjeva spor rešila po pogovoru s Pahorjem? Foto: MMC RTV SLO
Gregor Golobič
Golobič zaradi Brezigarjeve grozi z odhodom Zaresa iz koalicije. Foto: Ukom

V Zaresu so potrdili, da je predsednik stranke in minister za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Gregor Golobič na četrtkovi seji vlade zahteval njen odhod, sicer da bodo v stranki odločali o vztrajanju v koaliciji, je poročala Slovenska tiskovna agencija. O Brezigarjevi pa naj bi razpravljal tudi kolegij predsednice LDS-a in notranje ministrice Katarine Kresal, a v stranki vsebine razprave niso želeli komentirati.

"SD sledi temu, kar pravi predsednik vlade"
Predstavnik SD-ja za strateško komuniciranje Denis Sarkič je pojasnil, da ob takih zahtevah stranka "sledi temu, kar pravi predsednik vlade", torej bodo počakali, da premier najprej opravi pogovor z ministrom Zalarjem in generalno državno tožilko Brezigarjevo.

"Če je res postopala v nasprotju z zakonom in ustavo, je jasno, da svoje funkcije ne more opravljati. Bi pa bilo treba natančno ugotoviti, ali je dejansko prišlo do takih kršitev zakona in ustave, kot navaja minister za pravosodje," spor Brezigar-Zalar komentira predsednik DeSUS-a Karl Erjavec. Če navedbe ministra držijo, je po mnenju Erjavca zahteva po razrešitvi generalne tožilke utemeljena, saj nihče ne more kršiti ustave in zakonov.

"Zalar skrbi za interese kapitalskih lobijev in LDS-a"
Poslanec največje opozicijske stranke Vinko Gorenak pa meni, da minister Zalar skrbi "zlasti za interese kapitalskih lobijev in LDS-a". "Izjave ministra Golobiča, kjer napoveduje sestanek organov svoje stranke in na katerem bi odločali o vztrajanju v koaliciji, pa ocenjujemo kot dodaten političen pritisk na predsednika vlade Pahorja, da bi podprl zamenjavo Brezigarjeve," pravi poslanec SDS-a.

Kot Zalarjevo poseganje v tožilstvo po nalogu notranje ministrice Katarine Kresal, da bi "Kresalova prek svoje stranke prišla do nadzora in do upravljanja vseh represivnih in pravosodnih organov", je dogajanje komentiral predsednik SNS-a Zmago Jelinčič. V SLS-u pa zapleta med pravosodnim ministrom Aleš Zalarjem in generalno državno tožilko Barbaro Brezigar še niso komentirali.

"Vlada si je glede Brezigarjeve vzela še nekaj časa"
Naj spomnimo, da je Zalar vlado v četrtek seznanil z odstopom vodje specializiranega oddelka v skupini državnih tožilcev za pregon organiziranega kriminala Branke Zobec Hrastar, ki je kot razlog za svoj odstop navedla neposredno komuniciranje Brezigarjeve z enim izmed policistov specializiranega oddelka, ki je obravnaval primer bulfmastifi.

Pahor je po seji vlade napovedal sklic skupnega sestanka, na katerem naj bi razrešili nastala nasprotja, Zalar pa je povedal, da si je vlada za morebitne odločitve glede Brezigarjeve vzela še nekaj časa.

"Komuniciranje s policistom je bilo zakonito"
Generalna državna tožilka je premierju v četrtek poslala pismo, v katerem je pojasnila, da je bilo omenjeno komuniciranje s policistom zakonito, saj zakon o tožilstvu "eksplicitno določa, da mora biti generalni državni tožilec nemudoma obveščen o zadevah širšega javnega pomena".