Po besedah Petra Pogačarja z ministrstva za delo je predlog pokojninske reforme v grobem pripravljen, v javno razpravo pa bo šel konec meseca. Foto: EPA
Po besedah Petra Pogačarja z ministrstva za delo je predlog pokojninske reforme v grobem pripravljen, v javno razpravo pa bo šel konec meseca. Foto: EPA
Pokojninska reforma
Pred časom je veliko prahu in nasprotovanja v javnosti dvignila napoved, da naj bi se starostna doba za upokojitev dvignila 65 let. Foto: MMC RTV SLO

Kot je za časnik Delo povedal Peter Pogačar z ministrstva za delo, je predlog pokojninske reforme v grobem pripravljen, v javno razpravo pa bo šel konec meseca. "Vsebuje več različic za doseganje dolgoročne vzdržnosti pokojninskega sistema, posamezne rešitve pa skupina še usklajuje," je še pojasnil Pogačar, ki vodi skupino za pripravo sprememb pokojninskega sistema.

Sistem po švedskem zgledu ...
Eden izmed modelov je po pisanju Dela pripravljen po vzoru švedskega pokojninskega sistema, ki ga sestavljajo trije stebri - obvezno pokojninsko zavarovanje (v tega so vključeni vsi prebivalci z dohodkom), drugi steber je poklicno pokojninsko zavarovanje (sistem vnaprej plačanih prispevkov, ki jih plačuje delodajalec), tretji steber pa predstavlja individualno varčevanja posameznika na banki, zavarovalnici ali v investicijskih skladih.

Švedski model vsebuje tri pokojninske stebre:

1. steber obvezno pokojninsko zavarovanje plačujejo vsi, ki prejemajo dohodek
2. steberpoklicno pokojninsko zavarovanjeplačevanje pripevkov vnaprej, plačuje delodajalec
3. steberindividualno varčevanjeposameznik varčuje sam na banki, zavarovalnici ali v investicijskih skladih

... ali švicarskem?
V eni izmed možnih različic pa naj bi se pripravljalci na ministrstvu za delo zgledovali tudi po švicarskem modelu. Po tem se pokojnine usklajujejo polovično z rastjo plač in polovično z inflacijo. To pomeni posledično počasnejšo rast pokojnin in zmanjševanje prihodnjega finančnega bremena.

Izenačitev starostne meje ali zaostritev bonusov in malusov?
Med predlogi pa naj bi bila tudi izenačitev starostne meje za ženske in moške, ki se najverjetneje, zaradi dvignjenega prahu v javnosti in ostrih nasprotovanj pred časom, ne bi dvignila na 65 let, ampak morda na 63 let. Po pisanju Dela pa predlog z dvigom starostne meje naj ne bi imel preveč podpore, ampak je bolj verjetna zaostritev bonusov in malusov. Za vsako dodatno delovno leto več od starostne meje za upokojitev, bi bila pokojnina po eni od različic od tri do štiri odstotke višja.

Do končne rešitve še daleč
Javna razprava o pokojninski reformi bo najverjetneje trajala več mesecev. Kot je znano, pa se bo koalicija prihodnji teden poskušala uskladiti glede zamrznitve pokojnin v letu 2010, čemur stranka upokojencev Desus nasprotuje. Do soglasja vseh štirih koalicijskih strank naj bi vseeno prišlo pod pogojem, da bo vlada ob zamrznitvi pokojnin zaščitila upokojence z najnižjimi pokojninami.