Po novem bi lahko več hrane končalo na policah, in ne več v smeteh. Foto: BoBo
Po novem bi lahko več hrane končalo na policah, in ne več v smeteh. Foto: BoBo
Bomo po novem zavrgli manj hrane?

Moka, olje, testenine, konzerve - vsa hrana, označena z "uporabno najmanj do", je doslej po preteku roka romala v uničenje, pa čeprav je bila še uporabna. Zdaj pa so pristojni po našem pozivu v Dnevnikovem izboru spremenili pravila.

Tako kot na primer v Avstriji lahko odslej tudi pri nas trgovci in proizvajalci to hrano prodajo po nižjih cenah ali jo podarijo humanitarnim organizacijam. Ministrica Anja Kopač Mrak je tako držala obljubo, ki jo je dala v naši oddaji novembra lani, mi pa smo zdaj za rokav pocukali še trgovce in proizvajalce, ki so lani obljubili, da bodo s to hrano pomagali ljudem na socialnem robu.

Trgovci in proizvajalci sicer neradi govorijo o tem, koliko hrane uničijo, so nam pa v Mlinotestu povedali, da na mesec zavržejo pet ton izdelkov, na leto torej 60 ton. Po novem bodo - vsaj tisti, ki so stopili pred kamere - to hrano namenili socialno šibkim.
Težko zagotavljanje kakovosti
"Bo pa prvič lažje oziroma manj stroškov s samim uničenjem živil, ker bomo lahko večje količine živil donirali," je povedala Nina Rus Turk iz Žita. "Izdelke z daljšim rokom trajanja, ki jim je rok trajanja potekel, bomo lahko uporabili in donirali humanitarnim organizacijam," pa je pojasnila Tina Cipot iz Lidla.
A čeprav bi izdelke lahko prodajali po nižjih cenah, se večina, kot kaže, za to ne bo odločila. "Odgovornost je seveda na strani trgovca in v tem primeru je izredno kompleksno zagotavljati varnost v vsakem trenutku na vsakem prodajnem mestu," je politiko podjetja razložil Igor Maroša, član uprave Mercatorja.
Hrana bo prišla prav
Prav varnost živil pa je tisto, na kar so vsi najbolj pozorni, tudi tisti, ki bodo hrano delili. "Hrano bomo sprejeli, in če je neoporečna in zakonsko dovoljena, jo bomo razdelili, kajti prosilcev imamo 156.000 in upam, da se številka ne bo v letošnjem letu še povečala," je napovedal Daniel Starman.
Dobrodošlo, glede na to, da so bile police Rdečega križa še do pred kratkim izropane - do jeseni so namreč brez evropske pomoči v hrani. Država začasno pomaga s svojimi blagovnimi rezervami, zato bodo donacije še toliko bolj dobrodošle. Bo pa Slovenija tudi bliže cilju, ki si ga je postavila Evropska unija, da bi v smeteh končalo manj hrane.

Bomo po novem zavrgli manj hrane?