Vlada že od leta 2005 načrtuje odpuščanja v Sovi, a zmanjšanje števila zaposlenih prestavlja. Foto: RTV SLO
Vlada že od leta 2005 načrtuje odpuščanja v Sovi, a zmanjšanje števila zaposlenih prestavlja. Foto: RTV SLO
Vprašanja, ki so jih poslanci poslali Sovi, se med drugim nanašajo na poslovanje posebnega sklada, v katerem naj bi manjkalo 1,25 milijona evrov. Foto: RTV SLO
O domnevnih nepravilnostih v Sovi tudi v pismih


Namestnik direktorja Sove Branko Cvelbar naj bi ministroma za javno upravo in finance, Gregorju Virantu in Andreju Bajuku, poslal pismi, v katerih je opozarjal na nenamensko porabo tajnega fonda in organizacijske zadeve.

Finančni minister je dejal, da pisma ni dobil v roke, na ministrstvu za javno upravo pa so prejem pisma potrdili, a njegove podrobnejše vsebine niso hoteli razkriti. Zapisali so le, da se je pismo nanašalo na izvajanje zakona o javnih uslužbencih in uredbo o upravnem poslovanju ter ne na porabo tajnega fonda.

Eno izmed pisem bi bilo tako povezano z zmanjšanjem števila zaposlenih v Sovi za 20 odstotkov, kar je 60 ljudi. Sklep o tem je vlada sprejela že leta 2005, a so ga pozneje premaknili na leto 2006 in nato na 2007, odpuščanj pa še ni bilo. Šlo naj bi za tiste uslužbence Sove, ki naj bi sodelovali že pri Službi državne varnosti.

Sova zanika primanjkljaj v tajnem fondu
Vpogled v seznam tajne pošte sta ob zadnjem obisku Sove zaradi pisem zahtevala tudi poslanca Dušan Kumer in Rudolf Moge.

Na Sovi so primanjkljaj v tajnem fondu znova zanikali. Neuradno pa se govori, da naj bi šlo za nenamensko porabo sodelavcev predsednika Drnovška. Več bo sicer znanega v sredo, ko mora tajna služba odgovoriti na deset poslanskih vprašanj.

O domnevnih nepravilnostih v Sovi tudi v pismih