Koliko časa se bo še vlekla saga s Patrio, je zdaj odvisno tudi od vrhovnega sodišča. Foto: BoBo
Koliko časa se bo še vlekla saga s Patrio, je zdaj odvisno tudi od vrhovnega sodišča. Foto: BoBo

Okrajno sodišče v Ljubljani je namreč zahtevo za varstvo zakonitosti, ki jo je vložil odvetnik Janeza Janše, poslalo na višje sodišče, od tam pa bo romala na vrhovno sodišče, ki lahko odloči tudi o odlogu oz. prekinitvi izvajanja zaporne kazni za Janšo.

Na vrhovnem sodišču so pojasnili, da bo zadeva, če bo prišla na sodišče danes popoldne, v delo sodnikom razporejena v četrtek zjutraj. V kolikšnem času bo o njej odločeno, je odvisno od sodnika, ki jo bo obravnaval skladno z letnim razporedom dela.

Če vrhovno sodišče ugotovi, da je zahteva utemeljena, izda sodbo, s katero ali spremeni pravnomočno odločbo ali v celoti oziroma delno razveljavi odločbo sodišča prve stopnje in višjega sodišča ter zadevo vrne v novo odločitev, ali pa se omeji samo na to, da ugotovi kršitev zakona.

Zadržanje na prvi stopnji le izjemoma
V Zboru za republiko pa so danes poudarili, da lahko že sodišče prve stopnje odloči o zadržanju izvršitve kazni zapora, če spisa ni poslalo pravočasno na vrhovno sodišče. A na okrajnem sodišču so na to odvrnili, da Janševa zahteva za varstvo zakonitosti ne vsebuje predloga za odlog ali prekinitev izvršitve sodne odločbe.

Tudi če bi tak predlog vsebovala, pa bi šlo pri takšni odločitvi v določenem smislu za prejudiciranje odločitve o zahtevi za varstvo zakonitosti, so še opozorili na okrajnem sodišču. "O odlogu ali prekinitvi prvostopenjsko sodišče izda sklep samo, če je podana zelo velika verjetnost, ki meji že skoraj na gotovost, da bo vložnik z zahtevo uspel (npr. če gre za očitno absolutno bistveno kršitev določb kazenskega postopka)," so dodali.

V tem primeru, ko je višje sodišče v Ljubljani v celoti potrdilo sodbo okrajnega sodišča in očitnih absolutnih bistvenih kršitev določb kazenskega postopka ni ugotovilo, pa ni bilo nobenega razloga za izdajo sklepa o odlogu ali prekinitvi izvršitve pravnomočne sodne odločbe, so še navedli na okrajnem sodišču.