Potrjeno: Janša je sam objavil, da se mora na Dobu zglasiti 20. junija. Foto: Twitter profil janeza Janše
Potrjeno: Janša je sam objavil, da se mora na Dobu zglasiti 20. junija. Foto: Twitter profil janeza Janše
Janša mora v zapor 20. junija

Iz poziva izhaja, da se mora v zaporu na Dobu zglasiti 20. junija. Janša je namreč pravnomočno obsojen na dveletno zaporno kazen zaradi koruptivnih dejanj v primeru nakupa patrij v času, ko je bil predsednik vlade.

Če se sam ne zglasi bo odrejena prisilna privedba
Če se na omenjeni datum Janša ne bo zglasil na Dobu, bo odrejena prisilna privedba na njegove stroške na podlagi zakona o izvrševanju kazenskih sankcij, še piše v pozivu na prestajanje zaporne kazni.

Iz opravičenih razlogov pa lahko zaprosi za odložitev izvršitve kazni zapora. Janša je sicer nedavno dejal, da ne bo zaprosil za alternativno prestajanje kazni ali odlog, saj da v zvezi s "to krivično obsodbo" ne misli nikogar za nič prositi.

Ustavni odgovor v sredo?
V sredo bo senat sodnikov ustavnega sodišča na seji odločal tudi o pritožbi v zvezi s sodbo višjega ljubljanskega sodišča, ki jo je vložil janšev zagovornik Franci Matoz. Ustavno sodišče bi lahko jutri odločilo v dveh smereh. Lahko bi v celoti razveljavilo sodbo višjega sodišča, kar bi pomenilo ponovno sojenje Janši in verjetno tudi soobtoženima Krkoviču in Crnkoviču ali pa, kar je tudi zakonska možnost, sodbo enostavno razveljavilo, če bi ugotovilo hujše kršitve človekovih pravic med sojenjem na okrajnem in kasneje višjem ljubljanskem sodišču, poroča Radio Slovenija.
Druga možnost pa bi lahko bila, da bi ustavni sodniki pritožbo zavrnili in Janšo napotili na vrhovno sodišče.

Krkovič in Črnkovič še brez poziva
Poleg Janše sta bila v primeru Patria zaradi korupcije obsojena tudi prokurist Rotisa Ivan Črnkovič in brigadir Tone Krkovič. Sodišče jima je naložilo 22 mesecev zapora.

Krkovič poziva na prestajanje kazni, kot trdi njegov odvetnik Jože Hribernik, še ni prejel. Tudi Črnkovič naj še ne bi prejel poziva, na Okrožnem sodišču v Ljubljani namreč povratnice o vročitvi še niso prejeli.

Višje sodišče je prvostopenjsko sodbo v zadevi Patria potrdilo konec aprila, s čimer je sodba postala pravnomočna. Janši so sodbo 15. maja vročili na Okrožnem sodišču v Ljubljani, kjer se je udeležil naroka v pravdi proti novinarju Dela Dejanu Karbi. Črnkoviču in Krkoviču pa so vročili sodbi približno dva tedna pozneje.

Janša mora v zapor 20. junija