Foto: BoBo
Foto: BoBo

V SD-ju se je izteklo evidentiranje kandidatov za vodstvene funkcije, ki jih bodo volili na jesenskem kongresu. V stranki so skopi z informacijami o njih, saj morajo kandidature pregledati še pristojni organi stranke.

SD je za Slovensko tiskovno agencijo sporočil, da se bo v tem tednu sešla kandidacijska komisija, ki bo pregledala prispele evidenčne liste in evidentirane kandidate pozvala k oddaji soglasij za kandidature. Komisija bo nato pregledala prispela soglasja in o tem obvestila predsedstvo SD-ja, ki bo določilo predlog kandidatnih list.

Tanja Fajon in Jani Prednik. Foto: BoBo
Tanja Fajon in Jani Prednik. Foto: BoBo

Tanja Fajon in Jani Prednik kandidatur še ne komentirata. Fajon je sicer konec junija napovedala, da se bo na kongresu, ki bo 8. oktobra, podala po nov mandat na čelu stranke. Na vprašanje STA-ja, ali je tudi sama med evidentiranimi kandidati, pa je tokrat odgovorila le, da postopki še niso končani in da v stranki še čakajo tudi morebitne predloge, ki bi prispeli po pošti.

Tudi Prednik je za STA zapisal, da bo najprej treba počakati, da bo jasno, kdo so evidentirani kandidati. Če bo med njimi tudi sam, kar sicer pričakuje, bo sprejel odločitev, ali bo podal soglasje h kandidaturi.

Prednik se je že potegoval za predsedniško mesto

Ne bo pa presenečenje, če se bo Prednik znova odločil izzvati Fajonovo za mesto na čelu SD-ju. Na zadnjem volilnem kongresu se je hkrati s Fajonovo namreč že potegoval za mesto predsednika stranke, ob čemer ga je podprla skoraj tretjina delegatov. Da se ob zadostni podpori "izziva kandidirati za predsednika stranke ne bi ustrašil", je dejal tudi v več izjavah za medije v preteklih mesecih.

Precejšen upad podpore na volitvah

Tokrat bi se lahko Fajonovi še bolj približal, menijo nekateri poznavalci razmer v stranki. Izid stranke, ki jo je na zadnjih državnozborskih volitvah podprlo 6,69 odstotka volivcev, kar je SD-ju prineslo sedem poslanskih sedežev oz. tri manj kot v preteklem sklicu parlamenta, je namreč v delu članstva povzročil nezadovoljstvo.

V SD-ju so po razpravi na predsedstvu na začetku maja sicer strnili vrste, prevladala je podpora vstopu stranke v vlado pod vodstvom premierja Roberta Goloba. Fajon je takrat v izjavi za medije tudi ocenila, da so v stranki opravili iskreno in kritično povolilno analizo. Poudarila je tudi, da se zaveda, da z volilnim izidom v stranki ne morejo biti zadovoljni, a so v kampanji in na terenu po njenem mnenju dali vse od sebe.

Dejan Levanič. Foto: BoBo
Dejan Levanič. Foto: BoBo

Fajon je v vladi prevzela mesto zunanje ministrice, Prednik je postal vodja poslancev v DZ-ju.

Levanič ne bo več glavni tajnik

Spremembe pa se, kot kaže, obetajo vsaj na mestu glavnega tajnika stranke. Po poročanju medijev se s tega položaja umika Dejan Levanič, med kandidati za njegovega naslednika pa se med drugim omenjata tajnik ljubljanskega mestnega odbora Klemen Žibert in kranjski podžupan Janez Černe. Levanič na vprašanje STA-ja o tem ni odgovoril.

Bo Prednik kandidiral proti Fajonovi?