Tatjana Bobnar je v odzivu dejala, da je premier Golob povrnitev zaupanja pogojeval z
Tatjana Bobnar je v odzivu dejala, da je premier Golob povrnitev zaupanja pogojeval z "odpustitvijo določene osebe". Foto: BoBo
Sorodna novica Lobnikar: Nič ni narobe, če premier želi pogovor z direktorjem policije
Sorodna novica Komentar ob napovedi odstopa notranje ministrice: "Gre za prvi večji javni zdrs predsednika vlade"

Ministrica za notranje zadeve v odhajanju Tatjana Bobnar je o imenovanju Boštjana Lindava na mesto generalnega direktorja policije s polnim mandatom s premierjem Robertom Golobom govorila že 10. novembra letos, takrat pa naj bi ji Golob dal jasno vedeti, da ga naj niti ne predlaga za polni mandat, saj da ni izpolnil pričakovanj in ni opravil "čiščenja policije", je v izjavi za medije po zasedanju notranjih ministrov v Bruslju zatrdila Bobnar. Golob naj bi ob tem predlagal tudi, da s podaljšanjem statusa v. d. generalnega direktorja Lindav dobi še eno tako imenovano poskusno dobo.

Prav tako na dnevni red vlade ni bil uvrščen predlog Tatjane Bobnar za imenovanje Slavka Koroša na mesto generalnega direktorja direktorata za policijo in druge varnostne naloge s polnim mandatom, in sicer s pojasnilom, da bi "morda na tem mestu želela imeti koga drugega". Tak predlog je Bobnar zavrnila, danes pa je v izjavi za medije znova poudarila, da je Koroš vrhunski strokovnjak, ki je v tem tednu tudi predstavil ugotovitve izrednega nadzora ravnanja policije pri varovanju protestov v zadnjih dveh letih.

Povrnitev zaupanja z "odpustitvijo nekoga"

Po zaostritvi odnosov s premierjem Golobom pa je Tatjani Bobnar kot možnost za povrnitev zaupanja ponudil, da iz "policije odpusti določeno osebo". Koga, notranja ministrica ne razkriva, je pa zatrdila, da ni šlo za osebo, ki bi bila kakor koli povezana z ravnanjem na protestih ali bi kakor koli ravnala nezakonito, prav tako ni dobila svojega položaja v mandatu vlade pod vodstvom prvaka SDS-a Janeza Janše.

Sorodna novica Dodatno poročilo policije: Političnih pritiskov na delo policije ni bilo
Sorodna novica Golob bo sprejel odstop ministrice Tatjane Bobnar, ta bi lahko šla v kabinet Nataše Pirc Musar

Zamera iz krogov premierja?

"Očitno se je zameril nekomu iz krogov predsednika vlade, to je pravzaprav samo eden od pritiskov, ki kažejo na tendenco politike po obvladovanju policije," je prepričana.
Ob tem je spomnila, da si je vlada ob nastopu mandata zadala, da bo delovala strokovno.

"Zavedam se, da sem na mestu ministrice za notranje zadeve, pa vendar sem v prvi vrsti – in to je predsednik vlade ob mojem imenovanju tudi posebej poudarjal – strokovnjak na tem področju," je spomnila. Če ti najožje sodelavce določajo drugi, po ministričinem mnenju ni mogoče dobro opravljati svojega dela, zato se njene poti z vlado razhajajo.

Insinuacije v javnosti

Kot je še zatrdila, si je želela, da bi sodelovanje končala s pogovorom, a se je v javnosti pojavilo "toliko neupravičenih, nepoštenih insinuacij", sta se z Lindavom morala odzvati. "Čas vedno postavi vse stvari na svoje mesto in prepričana sem, da bo tako tudi v tem primeru," je ob tem optimistična ministrica.

Odhajajoča ministrica je sicer v sredo premierju tudi posredovala poročilo o političnih pritiskih, ob tem pa ga je obvestila, da bo po vrnitvi s službene poti v Bruslju podala pisno odstopno izjavo. Omenjeno poročilo je Bobnar, kot je dejala danes, posredovala tudi državnemu tožilstvu in komisiji za preprečevanje korupcije.

Bobnar je še zatrdila, da bo svoje naloge do izbire novega vodstva notranjega ministrstva opravljala z vso odgovornostjo in se bo zavzemala, da bodo te opravljene zakonito, strokovno in učinkovito.