Napetosti med ministrico za notranje zadeve in kabinetom predsednika vlade so se začele že v poletnih mesecih. Foto: BoBo/Borut Živulović
Napetosti med ministrico za notranje zadeve in kabinetom predsednika vlade so se začele že v poletnih mesecih. Foto: BoBo/Borut Živulović

Izvor celotnega konflikta med premierjem Robertom Golobom in ministrico za notranje zadeve Tatjano Bobnar, ki je privedel do tega, da je napovedala svoj odstop, je po mnenju novinarke Televizije Slovenija Tanje Starič različno razumevanje tega, kako hitro in na kakšen način temeljito končati ero prejšnje vlade.

V pismu, ki ga je prejel predsednik vlade, je v. d. generalnega direktorja Boštjan Lindav razkril, da je prvi spor nastal že poleti. "Zaradi nezaupanja v policijo je varovanje premierja prevzel kar generalni sekretariat predsednika vlade, s čimer se ministrica očitno ni strinjala," je dogajanje za MMC komentirala Tanja Starič, ki v tem vidi tudi glavni sprožilec napetosti. To se je stopnjevalo z neimenovanjem Lindava za polni mandat na čelu policije, vrhunec pa je doseglo v zadnjih dneh. "Zdaj kaže, da je zadeva prišla tako daleč, da naprej ni šlo. Ministrica ima pač drugačen pogled na to, kako, s kakšnim tempom menjevati kadre. Mislim pa, da ministrico moti predvsem to, da je ugotovila, da nima avtonomije pri kadrovanju, kar pa je pa zanjo očitno ključno," meni.

Sorodna novica Lindav v poročilu: Premier se je z mano želel sestati brez ministrice, takšno vabilo je neprimerno

V pismih ministrice in v. d. generalnega direktorja policije – obe sta tudi javno dostopni – se po mnenju Tanje Starič ni pokazalo, da bi skušal predsednik vlade konkretno vplivati na posamezne primere oz. na delo policije neposredno. "Bili pa so očitno zelo trdovratni in vztrajni poskusi, da bi kadrovsko ministrica in tisti, ki jih je imenovala, ukrepali v policiji," dodaja. Na to kažejo denimo telefonski klici predstavnice za stike z javnostjo Gibanja Svoboda, ki jih je v svojem pismu omenjal Lindav. Takšne poteze so po mnenju Tanje Starič najmanj neprimerne. "Dogovori bi se lahko zgodili na drugih ravneh, na bolj politično spreten način, ne pa z javnim konfliktom."

Ministrica je takšna dejanja razumela kot poseg politike. "Na neki način za posege politike tudi gre, po drugi strani pa je Robert Golob na volitve aprila šel z obljubami in napovedmi, da bo uredil razmere na policiji," je dejala Tanja Starič.

Prvi zdrs na političnem parketu ali učna leta premierja Goloba

Večina odgovornosti za nastali konflikt je po mnenju političnega analitika in novinarja Aljaža Pengova Bitenca Golobova, ker so ministri kljub usmeritvam vlade pri svojem delu vendarle samostojni. Obenem se mu zdi fascinantna Golobova "nesposobnost razreševanja nekega čisto operativnega konflikta". "Morda zdaj gledamo učna leta premierja Goloba, ker vendarle predsedovanje vladi ni enako predsedovanju upravi, kjer predsednik določi pot in potem od vseh zahteva le rezultate," je dejal v pogovoru za STA. Po drugi strani pa je Bobnar doživela "stik z realnostjo", ki so ga analitiki napovedovali novi vladi, predvsem pa tistim ministrom in ministricam, ki so bili imenovani "po strokovni liniji". "Politične implikacije namreč vedno pridejo v igro," poudarja Pengov Bitenc.

Sorodna novica Golob bo sprejel odstop ministrice Tatjane Bobnar, ta bi lahko šla v kabinet Nataše Pirc Musar

Po mnenju Tanje Starič gre za "zelo nesrečno zgodbo, ki kaže na to, kako novincem hitro spodrsne na političnih tleh". Celotno dogajanje označuje kot "prvi večji javni zdrs predsednika vlade" in ob tem opozarja, da bo imelo dogajanje tudi širše posledice. "Ne bo sicer zamajalo koalicije, ker ima Gibanje Svoboda tako močno večino, poslanci pa so tudi že izrekli podporo predsedniku vlade. Bo pa zagotovo zamajala zaupanje vsaj dela javnosti v predsednika vlade. Gre namreč za ministrico, ki ima res veliko zaupanje javnosti in je v bistvu pokazala neko pokončnost in integriteto," meni.

Voda na mlin SD-ju in Levici, a večjih napetosti v koaliciji ni pričakovati

Ob tem ni zanemarljivo, da so notranjo ministrico pred nekaj tedni isti poslanci in ista vlada podprli v DZ-ju v okviru interpelacije, poudarja Starič. Obe koalicijski stranki, tako Levica kot SD, v odzivih ob tem poudarjata, da delo ministrice ocenjujejo kot dobro, hkrati pa se tudi distancirajo od nastalega konflikta. "Za preostali dve stranki konflikt ni slaba novica, ker nagovarjajo isto politično telo. Zagotovo bosta to tudi izkoristili. Večjih konfliktov pa v tej fazi gotovo ne pričakujem," je dejala Tanja Starič.

Tudi Pengov Bitenc meni, da je SD v igri že dovolj časa, da ve, da se nasprotnika ne moti, medtem ko dela napake. Levica pa je po njegovem mnenju "opečena" že z izkušnjo Šarčeve vlade in ta hip od konflikta dviguje roke, da ne bi spet kdo mislil, da je imela kaj pri tem.

Sorodna novica Interpelacija zoper ministrico Bobnar ni uspela

Na vprašanje, ali to dogajanje nakazuje, da bo šla tudi Golobova vlada po poti Šarčeve, Pengov za STA odgovarja, da je glavna razlika med njima v tem, da si je Golob nastalo situacijo zakuhal sam. Tudi glasovi v parlamentu so drugače razporejeni, kot so bili v času Šarčeve vlade. Alternativne vlade s takšnim razmerjem glasov sploh ne more biti, ponovnih volitev pa si še nekaj časa nihče ne bo želel, saj so stranke utrujene od supervolilnega leta in tudi finančno vse po vrsti kar izčrpane, izpostavlja.

Rekonstrukcija Golobove vlade v smislu, da bi se ji namesto katere od koalicijskih strank pridružil NSi, pa po njegovem mnenju ni mogoča. "S koalicijo z NSi-jem in SD-jem si podpišeš smrtno obsodbo, Levica pa si bo prej odgriznila roko, kot pa sodelovala z NSi-jem v isti vladi," je še dodal. A pri tem izpostavlja, da se nobena juha ne poje tako vroča, kot se skuha, teden dni v politiki pa je dolga doba.

Za vtis v javnosti pomembno, kdo bo nasledil ministrico

"To, da se je predsednik vlade po šestih mesecih odrekel ministrici, ki jo je pred manj kot mesecem dni podprl v DZ-ju, je na neki način nepopravljivo, ta madež bo ostal. Bo pa, glede na to, da je spomin volivk in volivcev kratek, zelo pomembno, kdo jo bo nasledil. Če bo šlo za kredibilno osebo, ki bo imela takšno zaupanje javnosti, kot jo ima Tatjana Bobnar, potem se bodo razmere pomirile in se bo javnost s tem sprijaznila. V nasprotnem primeru pa bi lahko konflikt prej udaril nazaj," meni.

Bo pa od imenovanja novega ministra za notranje zadeve odvisen tudi končni vtis te zgodbe, izpostavlja tudi Pengov Bitenc. A zaupanja javnosti, kot ga je vlada uživala pri imenovanju Tatjane Bobnar, ne bo več, opozarja. "Gre za prvi okrušek zaupanja, ki si ga je vlada gradila v zadnjih šestih mesecih, in popolnoma ironično je, da si je zdaj sama odkrušila to zaupanje, ker jim tega ni bilo treba," meni. Kdor koli bo zasedel mesto notranjega ministra, pa bo moral z delom pokazati, da politično čiščenje policije ni edini cilj vlade. "Čeprav smo mislili, da smo s to zgodbo opravili," je pripomnil.