Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Portal 24ur.com je prejšnji teden objavil fotografije zasebnih druženj Janeza Janše s podjetnikom Andrejem Marčičem na njegovi jahti leta 2016, kjer je bil tudi eden najvplivnejših lobistov Božo Dimnik. Janša je bil tedaj opozicijski poslanec. Objava je v javnosti dvignila veliko prahu in odprla številna vprašanja.

Predsednik vlade je o svojih stikih z dobavitelji medicinske opreme in lobisti v sklopu poslanskih vprašanj odgovarjal tudi v državnem zboru, kjer je zavrnil vse očitke o domnevnem lobiranju. Dejal je, da se je s poslovnežem Dimnikom, čigar hči je ena največjih dobaviteljic v slovenskem zdravstvu, srečal večkrat, a da pogovori nikoli niso potekali o poslu.

V oddaji Tarča so tokrat sodelovali in navedeno komentirali državna sekretarka v kabinetu predsednika vlade Jelka Godec, poslanec SD-ja Dejan Židan, koordinator Levice Luka Mesec in predstojnik Kliničnega oddelka za intenzivno interno medicino Marko Noč.

"Čisto naključno srečanje"

"To je bilo res čisto naključno srečanje. Poznala sva se že prej," je o srečanju z Janšo leta 2003 na Mavriciju v prispevku Jana Dolajša dejal poslovnež Dimnik. Z Janšo sta se tam, kot kažejo fotografije, srečala tudi decembra 2015. "Tam sem čisto vsako leto. In je pač prišel v tistem času. Koliko jih pride drugih," je komentiral drugo srečanje. "Oni so imeli apartma najet in so bili tam na počitnicah. To je bilo pa čisto naključje, da smo izvedeli, da je on tam," pa je povedal o druženju na jahti leta 2016. Kot trdi, je Janši takrat samo pokazal čoln. Fotografije, ki so zakrožile v javnosti, pa so prikazovale tudi sproščeno druženje Janše in Dimnika leta 2017 v dnevni sobi aktualnega premierja in prvaka SDS-a.

"Ne, to niso naključja. Meni so te zgodbe že dolgo znane in poznanstva, na eni strani Dimnika z desnico, na drugi strani Dimnika z Borutom Miklavčičem. Borut Miklavčič je bil minister v vladi Boruta Pahorja, bil je kvota SD-ja," pa je dogajanje v prispevku Tarče komentiral onkolog Erik Brecelj. "Medtem ko nas kregajo med sabo, oni od zadaj peljejo posle brez kakršnih koli ideoloških ovir in zaprek," opozarja Brecelj.

Sorodna novica Janša z lobisti in dobavitelji ne le na golfu, temveč tudi na jahti. Opozicija želi odgovore.

"Slovenija je majhna, vsi se poznamo"

Posebej za oddajo Tarča je glede objav fotografij pred kamere stopil poslovnež Andrej Marčič, ki med drugim opozarja, da so v ozadju razkritja fotografij grožnje in izsiljevanje. Za Tarčo je poudaril, da so objavljene fotografije zasebne in da so mu bile ukradene. Kot je pojasnil, gre za fotografije iz stanovanja, v katerem je v tistem času bival tudi Karl Erjavec.

"Kar zadeva plovilo – gre za naš projekt, slovenski proizvod. Na splavitvi je bil tudi takratni predsednik vlade Borut Pahor. Na tem plovilu se je vozilo na stotine ljudi, med drugim dva tuja predsednika," je dejal Marčič in dodal, da tega nihče ni problematiziral. Poudaril je, da gre za enodružinsko plovilo, na katerem dve družini ne moreta bivati. Kot je dejal, se ne spominja, kako je do druženja prišlo, ve le, da je šlo za bežno srečanje, ki je trajalo en popoldan. "Mislim, da je bilo tam okoli Pelješca," je dodal.

Na vprašanje, ali so druženja kakor koli vplivala na posle njegovih podjetij, je Marčič odgovoril, da njegova podjetja že 30 let sodelujejo z vlado oziroma javnimi institucijami in da na odločitve po navadi ne vpliva en človek. Dejal je tudi, da v tem mandatu z aktualnim predsednikom vlade ni imel nobenih stikov in da dobavitelji niso nikomur plačevali počitnic na Mavriciju. "Slovenija je majhna, vsi se poznamo. Mi smo v takem poslu, da se veliko dela z javnim sektorjem. Z javnim sektorjem delamo že več kot 30 let." Dejal je, da se sicer ne spomni, da bi se na njegovem plovilu peljal še kak drugi vidni slovenski politik, je pa z nekaterimi igral golf.

Jelka Godec. Foto: MMC RTV SLO
Jelka Godec. Foto: MMC RTV SLO

Kaj povedo fotografije?

Jelka Godec (SDS), tudi predsednica preiskovalne komisije o naročanju žilnih opornic, je bila soočena z vprašanjem, kako ta razkritja vplivajo na integriteto njene stranke. Takratna poslanka je namreč razkrivala povezave v zdravstvu, njen predsednik pa je po drugi strani prijateljeval ali se srečeval z največjimi dobavitelji. Godec je odvrnila, da je mislila, da bo tukaj odgovarjala na vprašanja o povezavah v zdravstvu in o tem, da poročilo preiskovalne komisije še vedno nima "posledic" pri organih pregona in pri sistemu javnega naročanja. Na vprašanje, ali je vedela za ta srečevanja Janše, neposredno ni odgovorila.

Če se že vse skupaj analizira prek nekaj fotografij, pa je treba na mizo dati čisto vse fotografije, vsa srečevanja in v studio pripeljati vse akterje, je pozvala.

Luka Mesec je na podlagi teh fotografij ocenil, da SDS zadnjih 20 let eno dela, drugo govori. Komisija se je res lahko trudila preiskovati določene posle, ampak prva Janševa vlada je že leta 2004 suspendirala poskus enotnega javnega naročanja v javnem sektorju, je zatrdil, njen predsednik pa se srečuje z dobavitelji. Poleg tega je poročilo komisije Jelke Godec politično poročilo in v bistvu napada tiste posle, kjer SDS oziroma strankina prijateljska podjetja še nimajo nič zraven, je zatrdil Mesec. Godec je na to odvrnila, da Mesec laže, in ga pozvala, naj si dejansko prebere njeno poročilo.

Voditeljica je Mesca v nadaljevanju soočila s tem, da je bil fotografiran z nedavnim in obsojenim tajkunom Binetom Kordežem. Mesec je odvrnil, da je bil Kordež obsojen in je svoje odslužil, da pa je danes makroekonomski komentator. Z njim pa se ni sešel na eksotičnem otoku, ampak vsem na očem sredi Ljubljane.

Luka Mesec. Foto: MMC RTV SLO
Luka Mesec. Foto: MMC RTV SLO

"Kolikor mi je znano, je bil predsednik Pahor na jahti pred novinarji. Tako težko rečemo, da je to neki skrivni stik," pa je Dejan Židan komentiral navedbe, da so se s podjetniki in lobisti družili tudi predstavniki SD-ja. "Ljudje naj bodo prijatelji s komer koli. Težava je, ko to prikrivajo. Ko so prišle fotografije v javnost, so bili odgovori, da gre za naključna srečanja na eksotičnem otoku," je dejal Židan.

Dodal je, da so bili podobni odgovori o naključnih srečanjih podani tudi ob pojasnilih fotografij, ki prikazujejo druženje na jahti. "Ne vem, kako to, če je to res naključno, da potem ležiš v tistem prostoru in gledaš televizijo, drugi pa bere revijo," je dejal Židan in dodal, da tudi težko rečeš, da si se naključno srečal v dnevni sobi. "Ne moti me, s kom se predsedniki vlad družijo. Težava je takrat, ko to skrivajo. Takrat dobimo zelo slabe občutke in pojavi se cel kup sumov," je dejal.

"Na jahtah različnih dolžin so tako levi kot desni"

Dejan Židan. Foto: MMC RTV SLO
Dejan Židan. Foto: MMC RTV SLO

"Ukvarjanje s tem, kdo je s kom na jahti, kako dolga jahta je, nas samo oddaljuje od pravega problema in prave rešitve," pa je opozoril predstojnik Kliničnega oddelka za intenzivno interno medicino Marko Noč. "Pravi problem je, da Slovenija že 30 let preplačuje medicinske aparature in material za približno od 50 do 100 odstotkov, če primerjamo cene v skandinavskih državah in Nemčiji," je dejal Noč in poudaril, da gre za najrazvitejše države EU-ja, ki imajo od dva- do trikrat višji BDP na prebivalca.

Rešitev Noč vidi v sprejetju novega zakona o javnih naročilih, ki bo Sloveniji dal možnost, da izkoristi svoje članstvo v EU-ju in enotni evropski trg in končno nabavi medicinski material in aparature po ceni, ki je najugodnejša v Evropi. "Na jahtah različnih dolžin so tako levi kot desni," je Noč pritrdil trditvam Breclja.

Desetletja neurejenih zadev

Mesec je zavrnil navedbe, ki sta jih Godec – pa tudi Noč – v oddaji večkrat ponovila: da fotografije niso srž težave. Nasprotno, prav fotografije so ključne, je zatrdil. Te jahte so bile "plačane iz javnega denarja", iz marž, iz sistemov zdravstvenega zavarovanja. "Dimnik in Marand nista edina z jahtami, jih je cel kup, in to, da se na njih fotografirajo Pahor, Janša in dobavitelji, je najbrž vzrok, zakaj se zadeve desetletja niso uredile," dejal in dodal, da Levica pri tem predlaga, da se ustanovi javna agencija, ki bo materiale kupovala po referenčnih cenah na enoten način za celotno javno zdravstvo.

Bo prenovljen zakon o javnem naročanju kaj spremenil?

Na vprašanje voditeljice, kako komentira to, da Marand posluje pod vsemi vladami, je Godec znova poudarila, da to ni bistvo težave. Srž je preplačevanje materiala. Zato je koalicija pripravila prenovljen zakon o javnem naročanju, ki temelji na predlogu skupine Noča. Zakon vsebuje referenčne cene materiala, osnovane na tujih, je poudarila in pozvala opozicijo, naj predlog podpre ali celo prispeva kakšne svoje rešitve. Voditeljica oddaje pa je Godčevo spomnila, da predlog v resnici predlogu Marka Noča ne sledi popolnoma, saj so lahko referenčne cene presežene za 10 odstotkov, da ni elektronske dražbe. Predlog je še vedno v postopku in odprt za spremembe, se je na to odzvala Jelka Godec, glede e-dražbe pa je navedla, da so za njo pravni problemi.

Židan se je odzval na poziv nekdanje poslanke SDS-a z besedami, da so predlogi opozicije navadno povoženi. Židan težavo vidi v dovoljenih desetih odstotkih. Koalicija je namreč napovedala dve milijardi evrov investicij v zdravstvo. "Kam bo šlo teh 200 milijonov evrov," se je vprašal.

"Preiskovalna komisija, ki sem jo vodila, je sprejela sklepe, naj se ta zakon spremeni. Tudi preiskovalna komisija Karmen Furman, ki so jo potrdili zdajšnji poslanci, govori o tem, da naj se naredi sprememba zakona o javnem naročanju, ki govori o referenčnih cenah," je težave zglede starega in novega zakona pojasnjevala Godec. Takoj ko se je vložil zakon v DZ, je namreč prišlo nešteto klicev o tem, da je ta zakon slab, med drugim KPK-ja in drugih organizacij, ki so opozarjale, da zakon ni v skladu z direktivo EU-ja, da je protizakonit, da uzakonja korupcijo, je še povedala.

Marko Noč. Foto: MMC RTV SLO
Marko Noč. Foto: MMC RTV SLO

Kaj predlaga Noč?

Noč se do predloga ni neposredno opredelil. Je pa javno znova predstavil štiri temeljne točke svojega predloga. Te so:
1. Postavitev referenčne cene s pomočjo povprečja cen v najrazvitejših državah, kjer so praviloma najnižje, to naj stori organ v sestavi vlade.
2. Obvezna elektronska dražba, prevedena v več evropskih jezikov, sodeluje lahko celotna Evropska unija. Prek diplomatske, gospodarske mreže mora partnerje iskati vlada.
3. Vladna zaščita ponudnika iz tujine, če bi bil zaradi nižje cene, kot je slovenska, sankcioniran od proizvajalca, ki je navadno mednarodna korporacija. Takojšnja prijava nepravilnosti organom Evropske unije.
4. Sankcije in kazni za domače ponudnike, ki izigravajo javne razpise.

"Predlog v večini točk sledi temu. E-dražba ni vključena, prosila sem tudi enega od članov delovne skupine zdravstvo.si, da pomaga pri pisanju pravnega jezika, da bi se vključila tudi e-dražba. Rečeno je bilo, da je to pretežko oziroma da je potrebno več časa in da so določeni segmenti e-dražbe že vključeni v zdajšnjem zakonu ter da bi bilo treba to pregledati," je predlog komentirala Godec. Poudarila je, da so zakon želeli čim prej vložiti v DZ, tudi zaradi procedure. "Zakon še vedno ni prišel na dnevni red in stvari se vlečejo," je dodala.

"Če se trenutni koaliciji kdaj mudi, zahteva izredno sejo in izredno sprejemanje. Tu lahko naredite enako," je Godčevi odgovoril Dejan Židan. ​Dodal je, da so štiri točke Marka Noča dobre in da je nujna tudi standardizacija, oprema pa mora biti izkoriščena. "Ne sme se več dogajati, da gredo v amortizacijo zaradi dobe trajanja aparature, ki so samo 10-odstotno izkoriščene," je poudaril.

​Luka Mesec pa meni, da je treba urediti referenčne cene, postaviti agencijo za enotno nabavljanje medicinske opreme in materiala v zdravstvu in urediti težave, kot je delo zdravnikov v javnem sektorju, kjer hkrati pošiljajo paciente k sebi v zasebne ordinacije popoldne, da bi s tem preskakovali vrste.

Tarča