Joško Joras je gladovno stavko opustil na pobudo državnega sekretarja Vlada Genoria. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Joško Joras je gladovno stavko opustil na pobudo državnega sekretarja Vlada Genoria. Foto: MMC RTV SLO/T. O.

Za ta korak se je odločil, potem ko ga je znova obiskal državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Rado Genorio. Genorio mu je namreč predstavil sobotne pogovore premierjev Slovenije in Hrvaške Boruta Pahorja in Jadranke Kosor, na lastne oči pa se je tudi prepričal, kako hrvaški obmejni organi ravnajo z obiskovalci, namenjenimi k Jorasu.

Genorio rešitev Jorasu obljubil v 20 dneh
Jorasu je ob tem obljubil, da se bodo zadeve uredile v roku 20 dni, je za Radio Slovenija poročal Andrej Šavko in dodal, da Joras zdaj upa, da mu bodo hrvaški obmejni organi končno dovolili neomejen dostop do hiše mimo hrvaške kontrolne točke. Če se to ne bo zgodilo, bo znova stradal, je napovedal.

Spomnimo, da je Joras gladovno stavko začel 14. julija, ko so mu hrvaške oblasti vnovič preprečile odstranitev zapornice na dovozni poti do domačije. Pred tem so mu Hrvati uredili manjšo asfaltno klančino na začetku t. i. evropske poti, pred zapornico pa postavili živi zid.

Joras prekinitev stavke pogojeval z uresničitvijo sklepa piranskega sodišča
Joras je bil s tem zelo nezadovoljen in je napovedal, da bo stavkal vse dokler mu ne bo omogočena uresničitev sklepa piranskega okrajnega sodišča, ki narekuje odstranitev vseh ovir na poti do njegovega doma.