Dobovšek je kmalu izstopil iz SMC-ja in deluje kot nepovezani poslanec. Foto: BoBo
Dobovšek je kmalu izstopil iz SMC-ja in deluje kot nepovezani poslanec. Foto: BoBo

"Slovenija je zašla v labirintu brezprogramskega, t. i. reaktivnega vladanja, ki v razmerah solidne gospodarske rasti sicer omogoča vzdrževanje povprečne stabilnosti in razvoja, dolgoročno pa ogroža temelje države. Javni denar dnevno nenamensko polzi, odteka skozi številne korupcijske pore sistema, namesto da bi se usmerjal v dvigovanje kakovosti življenja državljanov," so ob napovedi, da bodo 18. novembra na Vrhniki ustanovili stranko, sporočili z zavoda.

Po njihovih besedah je posledica prepredenosti celotnega sistema z različnimi oblikami korupcije dejstvo, da na koncu državi, tudi v ugodnih gospodarskih razmerah, zmanjka denarja za zdravstvo, šolstvo, pokojnine in infrastrukturo.

V politično stranko bo tako prerasla civilna pobuda, ki znotraj zavoda deluje več kot leto dni in po vseh slovenskih regijah zbira predloge in mnenja ter oblikuje ekipo. Kot ustanovitelj zavoda Dobra država, ki je bil ustanovljen konec leta 2015, je zapisan Peter Jamnikar, Dobovšek, ki po izstopu iz poslanske skupine SMC vodi poslansko skupino nepovezanih poslancev, pa je strokovni vodja zavoda. Tako Jamnikar kot Dobovšek sta sodelovala tudi pri ustanavljanju SMC-ja, ki je leta 2014 na državnozborskih volitvah zmagal, a sta se pozneje s stranko razšla.