Bodo zaradi nepravilnosti županske volitve v Kopru pod budnim očesom nadzornikov volilnih skrinjic? Foto: BoBo
Bodo zaradi nepravilnosti županske volitve v Kopru pod budnim očesom nadzornikov volilnih skrinjic? Foto: BoBo

Kot razlog za prisotnost nadzornikov navajajo "več očitnih nepravilnosti pri izvedbi predčasnega glasovanja" in v okviru tokratnih volitev nasploh. Sumijo tudi, da je bilo natisnjenih več glasovnic, kot je volilnih upravičencev.

Mužina: Očitki so del politične folklore
Na občinski volilni komisiji poziva še niso dobili, glede očitkov o nepravilnostih pa se bodo opredelili, ko bodo ti konkretizirani z vlogo ali predlogom, je pojasnil predsednik občinske volilne komisije Aleksij Mužina.

Glede očitkov, da je prišlo pri imenovanju članov občinske volilne komisije do navzkrižja interesov, pa je odgovoril, da je sam dolgoletni član občinske volilne komisije. Meni, da so takšni očitki nekaj dni pred volitvam "del politične folklore", ki je v določeni meri celo razumljiva.

Na nepravilnosti opozorila tudi Zelena koalicija
Državna volilna komisija je poziv, da na volišča pošlje svoje nadzornike, pred dvema dnevoma naslovila tudi Zelena koalicija, saj naj bi "s terena prejemali informacije o pripravah na poneverbe na voliščih". Tajnik DVK-ja Marko Golobič je takrat pojasnil, da za zakonitost in nadzor lokalnih volitev ne skrbi DVK, ampak lokalne volilne komisije. Navedel je še, da volitve nadzorujejo tudi zaupniki kandidatov in list kandidatov, ki so lahko navzoči ves čas glasovanja in tudi štetja glasovnic.