Zaradi varnosti je bil izpraznjen del mesta v radiju 300 metrov od najdišča prve bombe. Foto: Mestna občina Maribor
Zaradi varnosti je bil izpraznjen del mesta v radiju 300 metrov od najdišča prve bombe. Foto: Mestna občina Maribor

Akcija je potekala po načrtih, je v izjavi za medije pojasnil vodja mariborskih poklicnih gasilcev Aleš Ciringer. Po njegovih besedah so zadovoljni tako s postopkom evakuacije stanovalcev kot tudi z uspešno dezaktivacijo bombe, saj so pirotehniki svoje delo opravili hitro in učinkovito. Ob tem se je zahvalil vsem prebivalcem, ki so dobro sodelovali.

"Težav ni bilo. Vse smo evakuirali pravočasno. Izkazale so se vse sodelujoče službe, poklicni in prostovoljni gasilci, tako da smo skupaj pripravili teren za delo pirotehnikov," je dodal Ciringer. V akciji je po njegovih besedah sodelovalo okoli 150 ljudi, od tega 70 prostovoljnih gasilcev in 15 gasilcev poklicne brigade, ob njih pa tudi predstavniki civilne zaščite, policisti, reševalci in komunalni delavci, ki so pomagali pri zaporah cest.

Na vprašanje, ali je adrenalin po končani akciji že popustil, je Ciringer odvrnil, da so predvsem gasilci takšnih okoliščin vajeni, morda ne v tako velikem obsegu, a tudi evakuacije so že izvajali. "Smo pa šele na polovici dela, saj nas v nedeljo čaka še ena akcija, in verjamem, da nam bo vsem skupaj lažje," je dejal prvi mož mariborskih gasilcev.

Potem ko so iz bombe odvili vžigalnika, je v njej ostalo samo še razstrelivo, ki sam po sebi ni nevaren. Foto: BoBo
Potem ko so iz bombe odvili vžigalnika, je v njej ostalo samo še razstrelivo, ki sam po sebi ni nevaren. Foto: BoBo

V nedeljo še 600-metrski pas zaklanjanja

Ne glede na to pa nevarnost v nedeljo, ko bodo drugo bombo odstranjevali na drugi strani Drave v bližini železniške postaje, ne bo nič manjša. Bomba je namreč celo dvakrat težja od tokratne in odgovorni so ob 300-metrskem pasu evakuacije, ki bo zajel kar okoli tisoč stanovalcev, določili še 600-metrski pas zaklanjanja.

"Za vse, predvsem pa tiste, ki so v 300-metrskem pasu, je pomembno, da znova v enaki meri spoštujejo naša navodila. Želeli bi si strpnosti in komunikacije, da se varno rešimo še druge bombe," je dodal Ciringer in opozoril, da današnja brezhibna intervencija ne pomeni, da je lahko tako tudi v nedeljo.

S svojim delom so bili zadovoljni tudi pirotehniki, saj so naredili vse tako, kot so načrtovali pred začetkom tega nevarnega opravila. Kot je povedal Sašo Turnšek, ki je izvedel dezaktivacijo, je seveda bilo napeto vzdušje, a se je na koncu vse izšlo na najboljši način. Kot je povedal, je bila notranjost obeh vžigalnikov popolnoma ohranjena, zato ni šlo za nedolžno stvar. Vseeno pa pomislekov pri odhodu v osemmetrsko jamo ni imel, saj je to njihovo delo in vedo, v kaj se spuščajo, pa tudi kaj delajo.

Notranjost obeh vžigalnikov je bila popolnoma ohranjena, zato ni šlo za nedolžno stvar, so pojasnili pirotehniki. Foto: BoBo
Notranjost obeh vžigalnikov je bila popolnoma ohranjena, zato ni šlo za nedolžno stvar, so pojasnili pirotehniki. Foto: BoBo

Dezaktivirana bomba ni več nevarna

Potem ko so iz bombe odvili vžigalnika, je v njej ostalo samo še razstrelivo, ki ni nevarno. Bombo bodo zdaj po besedah pirotehnika Bojana Kopača odpeljali v začasno skladišče, kjer jo bodo v treh mesecih uničili in jo hkrati izkoristili za poskuse uničenja, ki jim bodo prav prišli v prihodnosti.

Poveljnik državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi Darko Zonič je dejal, da so celotne priprave in izvedba akcije potekale nad pričakovanji, tudi sodelovanje z drugimi službami je bilo zelo dobro. "Da ne bo kdo mislil, če se je zdaj končalo tako lepo, da bo enako tudi v nedeljo. Druga bomba ima precej več razstreliva in tudi ta način, ki smo ga načrtovali, da jo zakopano razstrelimo, če je ne bi mogli odviti, ne pride v poštev. Količina razstreliva je prevelika in lahko bi nastala večja škoda. Zato smo se odločili za način nadzorovanega postopnega sežiganja, ki lahko traja tudi dve uri," je povedal Zonič.

Tudi v nedeljo se bo evakuacija začela ob 8. uri in bo trajala predvidoma do 16. ure. Predvidoma ob 12. uri bodo v mestu sprožili sireno z znakom za splošno nevarnost in takrat naj bi strokovnjaki tudi začeli postopek onesposobitve bombe. Po končanem uničenju ubojnega sredstva bo sirena sporočila konec nevarnosti in takrat se bodo ljudje lahko vrnili v svoje domove.

Evakuirani prebivalci se bodo znova lahko umaknili v dvorano Tabor, pristojne službe pa še enkrat pozivajo javnost, da dosledno upošteva navodila, saj bo le tako mogoče zagotoviti popolno varnost.

V dvorano Tabor so evakuirali tudi tri muce in kužka. Foto: BoBo
V dvorano Tabor so evakuirali tudi tri muce in kužka. Foto: BoBo

Dezaktivacijo bodo izvedli izkušeni pirotehniki

Postopek onesposobitve bombe naj bi bil varen, saj ga bodo izvedli strokovno usposobljeni in izkušeni pirotehniki. Obe bombi imata sicer mehanske vžigalnike, medtem ko je imela tista pred časom na Vurberku kemičnega, zato naj bi bila nevarnost temu primerno manjša.

Bombo bodo strokovnjaki uničili na kraju najdbe. Takšni postopki se po besedah poveljnika državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi Zoniča "v 99,9 odstotka iztečejo, kot je treba". Drugo bombo so pred nedeljsko dezaktivacijo premestili nekoliko nižje po železniškem nasipu, saj bi drugače bila potrebna širša evakuacija.

Evakuacija območja z radijem 300 metrov

Rudolf Golob z mariborske enote uprave za zaščito in reševanje je pojasnil, da so vrata dvorane odprli ob osmih zjutraj, glede na obseg območja pa niti niso pričakovali velikega števila ljudi. Za vse so poskrbeli z napitki in manjšimi prigrizki, na voljo so tudi postelje, če bi kdo želel leči, a za zdaj te potrebe ni bilo.

Območje 300 metrov okoli bombe je moralo zapustiti 80 ljudi. Foto: BoBo
Območje 300 metrov okoli bombe je moralo zapustiti 80 ljudi. Foto: BoBo

Policija je območje ves čas nadzorovala z brezpilotnikom in tudi sicer skrbela za varnost premoženja ljudi. Med evakuiranimi prebivalci, ki so prišli v dvorano Tabor, je največ bolgarskih delavcev, pa tudi nekaj posameznikov in družin. Pred morebitnim pokanjem so s seboj pripeljali tudi tri muce in enega kužka.

Nevarnost, da bi "po zraku leteli kosi", je minimalna, a preventiva je nujna

Kot je povedal Aleksander Rotman, še pred nekaj dnevi ni pričakoval, da bodo praznik reformacije preživeli v dvorani, a če je evakuacija potrebna, in stroka je odločila, da je tako, potem je odločitev treba spoštovati. Da ne bi živali pustili samih doma, so jih vzeli s seboj, saj se bojijo pokanja in imajo tudi sicer v teh primerih težave z njimi.

Evakuacija naj bi trajala do 16. ure. Foto: BoBo
Evakuacija naj bi trajala do 16. ure. Foto: BoBo

"Verjetno, če bi bilo lepše vreme, bi se odpravili kam drugam, a glede na dež nam je bolje tukaj, pa še družba je," je dejal Rotman, ki je zadovoljen s tem, kako so za njih poskrbeli, vseeno pa upa na čimprejšnjo vrnitev domov.

Varnost na prvem mestu

Tudi Ivana Golob, ki je prišla z materjo in očetom, je pričakovala drugačne praznike, so pa ves čas spremljali informacije iz medijev in se na koncu odločili, da gredo zaradi varnosti v dvorano Tabor. "Naredili smo tisto, kar je potrebno. Žal je slabo vreme, zato bomo tukaj počakali, da čim prej mine nevarnost in gremo domov," je še dodala Golobova.

Na območju 300 metrov okoli mesta bombe je bilo prepovedano gibanje ljudi in vozil, zaprte bodo ceste, ustavljen je bil železniški promet in prekinjena dobava plina. Europark je zaradi praznikov zaprt, v bližnjem Univerzitetnem kliničnem centru Maribor pa so izpraznili del prostorov, obiski pa so bili povsod prepovedani.

Prva bomba v Mariboru dezaktivirana