Šest mesecev po plebiscitu, 25. junija, je Slovenija razglasila samostojnost in neodvisnost. Že 27. junija so izbruhnili spopadi z Jugoslovansko armado, ki je skušala preprečiti osamosvojitev Slovenije. Foto:
Šest mesecev po plebiscitu, 25. junija, je Slovenija razglasila samostojnost in neodvisnost. Že 27. junija so izbruhnili spopadi z Jugoslovansko armado, ki je skušala preprečiti osamosvojitev Slovenije. Foto:
Boris Pahor
Častni gost na slavnostni akademiji je tudi Boris Pahor. Foto: MMC RTV SLO

Borut Pahor prosjači za denar, ki nam pripada.

Boris Pahor

Na vrhu države Šeherezada vsak večer že dve leti sultanu govori pravljice, da bi si rešila življenje.

Dimitrij Rupel

Trdim, da kdor ni protikomunist, ni demokrat.

Ivan Oman

Slavnostno akademijo je z govorom odprl pisatelj Boris Pahor. "Vesel sem, da sem Zdravljico končno slišal, kot je bila napisana," je dejal Pahor. Izpostavil je, da se boji sosedov, saj so na italijanski strani težnje, "ki niso najbolj spodbudne". Tako so vse slovesnosti, ki se pri nas dogajajo, "na drugi strani" vprašljive. "Živimo na ozemlju, ki je bilo vedno poželenje drugih," je dejal.
"Nekateri so demokracijo vzeli preveč svobodno in pozabljajo na narod. Mlade ljudi bo treba vzgojiti v drugačnem duhu. Mladina je danes amorfna, ni ne slovenska ne evropska. Slovenci smo vedno živeli v podložništvu in bili razdeljeni na tri, štiri dele," meni primorski pisatelj. Okrcal je tudi premierja Boruta Pahorja, češ da hodi prosit v Rim za denar za zamejce, ki jim po zakonu pripada. "Bolj kot preteklost me skrbi realnost," je še dejal.

Oman: Kdor ni protikomunist, ni demokrat
"Ali res hrepenimo za egiptovskimi lonci mesa? Ni bilo spoštovanja človekovih pravic, ni bilo vladavine prava. Trdim, da kdor ni protikomunist, ni demokrat. Desnica v Demosu naj bi želela uveljaviti avtokratsko vlado. Vendar ne gre za kateri koli del Demosa, temveč tisti, ki je bil proti romunizaciji Slovenije. Prišel bo čas, ko bodo naši potomci enotni ob tistem, ob čemer smo zdaj razdvojeni," je svojem govoru na slavnostni akademiji poudaril Ivan Oman.
Še pred začetkom slavnostne akademije je poudaril, da je osamosvojitev največje dejanje v slovenski zgodovini, ki mora postati nekaj pomembnega tudi za mlade. Poudarjati je treba ljudi, ki nas združujejo, ne pa razdvajajo, je dejal Oman in potrdil, da se bo udeležil tudi uradne proslave.
Narod se mora spoprijeti tudi s tragičnimi stvarmi in ne smemo vleči na plan stvari, ki nas razdvajajo, je dejal. Ali bomo prihodnje leto ob loku proslav gledali dvojne proslave? "Tega ne vem, ampak te proslave so včasih take, da je človeku kar žal, da je tam," je še dejal Oman.
Janez Janša je v svojem govoru poudaril, da je osamosvojitev edini dogodek, kjer se ne delimo, in če želimo naprej, se moramo prenehati deliti. Poudaril je, da ima združenje že več kot 1.000 članov, navzočim pa se je zahvalil za ves vloženi trud.

Pahor kot Šeherezada
"V očeh tujine drsimo v neopaznost in nepomembnost. Na vrhu države Šeherezada vsak večer že dve leti sultanu govori pravljice, da bi si rešila življenje. Ne vem, ali Slovenija lahko preživi še dve leti pravljic. Čas je za premislek o novih zgodbah, k čemur bi se lahko posvetila ta organizacija - torej k narodni spravi," je v svojem nagovoru dejal Dimitrij Rupel.
Udeleženci so na ustanovnem srečanju za predsednika združenja Veterani slovenske osamosvojitve izvolili Ivana Omana, člana predsedstva pa sta tudi Igor Bavčar in Bojan Korsika. Med drugim je padel tudi predlog, naj društvo pridobi status organizacije posebnega pomena, s čimer bi lahko kandidirali tudi za državna sredstva, poleg tega pa so po besedah Mihe Brejca predlagali tudi postavitev spomenika padlim na Maistrovem trgu v Ljubljani in Mariboru.
Poleg Janše tudi vplivni Primorci
Med prvimi je prišel ustanovitelj združenja Veterani slovenske osamosvojitve (VSO) Janez Janša. Poleg njega so bili na zboru navzoči tudi nekdanji vodja Istrabenza Igor Bavčar, nekdanji vodja manevrske strukture Tone Krkovič in Lojze Peterle, ki so tudi soustanovitelji VSO-ja.
Pred začetkom srečanja je Bavčar poudaril, da se v združenju zavzemajo za skupne vrednote slovenske osamosvojitve, Krkovič pa je dejal, da gre za izpostavljanje veteranske organizacije ter njeno odpiranje za druge generacije. Med bolj znanimi osebami so bili navzoči tudi nekdanji vodilni Luke Koper Robert Časar, Jože Zagožen ter Andrej Lovšin, nekdanji vodja Intereurope.

Borut Pahor prosjači za denar, ki nam pripada.

Boris Pahor

Na vrhu države Šeherezada vsak večer že dve leti sultanu govori pravljice, da bi si rešila življenje.

Dimitrij Rupel

Trdim, da kdor ni protikomunist, ni demokrat.

Ivan Oman