Koprski župan Boris Popovič je v postopku nadzora premoženjskega stanja, ki ga opravlja KPK, odgovarjal na vprašanja komisije. Foto: BoBo
Koprski župan Boris Popovič je v postopku nadzora premoženjskega stanja, ki ga opravlja KPK, odgovarjal na vprašanja komisije. Foto: BoBo

Koprski župan je odgovoril in pojasnil vse, kar so ga vprašali glede premoženja.

Mestna občina Koper

Razgovor so opravili v okviru nadzora premoženjskega stanja. Popovič se je razgovora udeležil in odgovarjal na vprašanja komisije.
KPK: Razgovor je bil korekten
"Razgovor je potekal korektno. Glede zadev, ki so ostale nepojasnjene, bo zavezancu posredovan pisni poziv z ustreznim časovnim rokom za podajo pojasnil," so zapisali brez navajanja, katera dopolnila še pričakujejo.

Breme dokazovanja nosi zavezanec
Postopki nadzora premoženjskega stanja so namenjeni ugotavljanju, ali je zavezanec izpolnil svoje zakonske dolžnosti prijave premoženjskega stanja in njegovih sprememb, ugotavljanju morebitnega razhajanja med prijavljenim in dejanskim premoženjem ter ugotavljanju morebitnega nesorazmernega povečanja premoženjskega stanja oziroma prenašanja premoženja na družinske člane z namenom prikrivanja.

Dokazno breme je v teh postopkih na strani zavezanca, so še zapisali.

Popovič: korekten razgovor
Na Mestni občini Koper pa so za STA pojasnili, da je Popovič, kot je sam povedal, "odgovoril in pojasnil vse, kar so ga vprašali glede premoženja". Glede na to, da je v protikorupcijski komisiji tudi nekdanji novinar, "ki županu v času priprtja pred desetimi leti ni bil naklonjen", je Popovič sicer pričakoval, da bo razgovor politično obarvan, vendar ni bil, ampak je bil korekten, so še pojasnili na koprski občini. Namestnik predsednika KPK-ja Rok Praprotnik je v preteklosti delal kot novinar Dela in Dnevnika.

Ovadil ženo predsednika KPK-ja
Pred tedni je Popovič odvetnico Nino Zidar Klemenčič, ženo predsednika KPK-ja Gorana Klemenčiča, ovadil zaradi suma napeljevanja k zlorabi položaja, saj naj bi mu v zameno za 15.000 evrov mesečno obljubljala, da ne bo imel težav z organi pregona. Zidar Klemenčičeva je nato zoper Popoviča vložila kazensko ovadbo zaradi krive ovadbe.

Popoviču počil film
Popovičev svetovalec Sebastjan Jeretič pa je, potem ko je Popovič vložil ovadbo zoper Nino Zidar Klemenčič, na družbenem omrežju Twitter zapisal, da je bila ovadba vložena, ker je županu "počil film, ker ga je njen mož začel preganjati, kljub temu da je davkarija prečesala čisto vse in ugotovila, da je čist".

Na komisiji so zaradi utemeljenega suma kršitve zakona o integriteti in preprečevanju korupcije uvedli postopek nadzora nad premoženjskim stanjem koprskega župana. Ob tem so zanikali vzročno-posledično povezavo med ovadbo Zidar Klemenčičeve in uvedbo postopka nadzora, saj so preiskavo uvedli že pred meseci.

Koprski župan je odgovoril in pojasnil vse, kar so ga vprašali glede premoženja.

Mestna občina Koper