Kot je dejal Pahor, seveda ni jasno, ali bodo pogovori med strankami vodili v oblikovanje nove vlade,
Kot je dejal Pahor, seveda ni jasno, ali bodo pogovori med strankami vodili v oblikovanje nove vlade, "ampak to obeta, daje optimizem". Foto: UPRS (urad predsednika Republike Slovenije)

"To, da po letu in pol, ko takrat dialoga na neki način ni bilo, danes pa je, kaže na neko spremembo, ki je obetavna," je povedal predsednik Republike in ob tem dodal, da se zaveda, da dialog ne nujno vodi v dogovor o vladi. "Mislim, da je dialog osnova vseh rešitev, zlasti dobrih," je dejal Pahor v nagovoru Forumu Kluba slovenskih podjetnikov, ki so se ga udeležili tudi nekateri predsedniki strank, ki bi utegnile oblikovati novo koalicijo.

Pahor je poudaril, da je pomembno tudi zavedanje praktično vseh pomembnih akterjev, s katerimi je doslej imel možnost neformalno govoriti, da Slovenija vedno, tudi v sedanjih razmerah potrebuje vlado, ki ima prepričljivo večino v DZ-ju, ki se lahko zanese na to, da bo tudi pri strukturnih ukrepih imela podporo poslancev, četudi bodo ukrepi morda deloma nepopularni.

Ugibanja o morebitni sestavi nove koalicije so se začeli takoj po tem, ko je Šarec napovedal svoj odstop. Foto: BoBo
Ugibanja o morebitni sestavi nove koalicije so se začeli takoj po tem, ko je Šarec napovedal svoj odstop. Foto: BoBo

Tako je po njegovem mnenju pomembno, da ima "vlada, ki nastane v okviru tega mandata ali po predčasnih volitvah, resen program svojega dela in bo dala verodostojen vtis, da si želi nekaj premakniti". Torej da koalicijske stranke ne bodo skupaj samo zato, da bi bile na oblasti, ampak da želijo oblast izkoristiti za to, da bi stvari premaknile naprej, je povedal. "Imamo situacijo, v kateri bi želel pozvati vse, ki imajo odgovornost za odločitve, naj vse skupaj temeljito premislijo," je dejal in dodal, da imajo za to dovolj časa. V dialogu med različno mislečimi je treba po njegovih besedah poiskati tiste stvari, ki povezujejo. "Če je dovolj tega med glavnimi igralci v političnem prostoru, potem je mogoče oblikovati vlado že brez predčasnih volitev," je dejal.

V vsakem primeru ‒ če bo oblikovana nova vlada še v tem mandatu ali po predčasnih volitvah ‒ pa po njegovem mnenju "potrebujemo napor, da pridemo do skupnih imenovalcev, ki bodo te ugodne gospodarske in socialne rezultate naredili trdnejše, krepkejše" in omogočili, da bodo na koncu tudi mladi ljudje ter tudi tisti, ki so danes že v svetu, videli prihodnost tudi v Sloveniji. Pahor bo sicer v torek začel posvetovanja z vodji poslanskih skupin glede prihodnjega političnega položaja.

Začetek posvetov pri predsedniku republike