Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Pogodba vključuje dva projekta, ki ju bo ministrstvo za obrambo izvedlo v sodelovanju s podjetjem Timtec Defense. Gre za projekt za oborožen kombiniran brezpilotni letalni sistem in projekt bojevanja proti rojem brezpilotnih letalnih sistemov. Prvi bo trajal predvidoma 15 mesecev, drugi pa predvidoma 18 mesecev.

Kot je ob podpisu pogodbe povedal obrambni minister Marjan Šarec, je Slovenska vojska kot vse vojske v razvitem svetu gonilo razvoja in implementacije vseh inovacij, ki se uporabljajo tako v vojaške kot tudi civilne namene. Izpostavil je tudi spopadanje Slovenske vojske z visokim primanjkljajem kadra. Z usmerjanjem v visokotehnološki razvoj bo po ministrovih besedah potrebnih bistveno manj ljudi kot pri klasičnih tehnikah.

Večinski lastnik podjetja Timtec Defense Ivo Boscarol je poudaril, da je ob vedno več grožnjah varnosti zaradi brezpilotnih letalnikov podpis pogodbe "velik mejnik za slovensko industrijo, obrambo in vse nas". "Jutri bodo letalniki največja grožnja vsem nam. Verjemite mi, zapomnite si, kaj sem danes povedal. Bojmo se dronov, vse drugo je lažji izziv," je poudaril ajdovski podjetnik.

Projekta sta po njegovih besedah pomembna, ker odpirata vrata elektronskemu, brezčloveškemu bojevanju in varovanju. Izpostavil je tudi, da bo ob vzdrževanju določene ravni na področju razvoja industrije tudi v Sloveniji ostajal mlad kader dobrih inženirjev. "V 21. stoletju je pomembno, da namenjamo čim več za raziskave in razvoj. Imeli smo že sestanke z ministrstvom za izobraževanje in ministrstvom za digitalizacijo, tako da bomo delali z roko v roki. V prihodnje bomo vključili tudi vse razpoložljivo slovensko znanje. Današnji podpis je samo eden izmed korakov k temu cilju," je ob tem povedal minister Šarec.

Nakup Boscarolovih brezpilotnih letalnih sistemov