Ivo Boscarol v prostorih družbe Pipistrel, nedavno prodane tujcem. Foto: Daniel Celarec
Ivo Boscarol v prostorih družbe Pipistrel, nedavno prodane tujcem. Foto: Daniel Celarec

Na občinskem računu je 21 milijonov evrov, ki so namenjeni trem projektom – gradnji novega zdravstvenega doma Ajdovščina, helikopterskega reševalnega centra in hortikulturnim ozelenitvam mesta in okolice.

Nekateri projekti za hortikulturno ozelenitev Ajdovščine in podeželja so že pripravljeni, tako da bo za to namenjen milijon evrov občina začela že kmalu črpati. "Že v letošnjem letu tako lahko pričakujemo začetek dodatnih zasaditev. Zaključek tega projekta bo zagotovo v roku dveh let," je na podpisu donatorske pogodbe povedal ajdovski župan Tadej Beočanin.

Za gradnjo zdravstvenega doma in lekarne bo občina izvedla javni arhitekturni natečaj, ki bo objavljen na začetku poletja, sredi prihodnjega leta načrtujejo pridobitev gradbenega dovoljenja in začetek gradnje, s katero naj bi zaključili leta 2025. Podobna časovnica naj bi veljala tudi za gradnjo helikopterskega centra.

Štiri milijone evrov še čaka

Boscarolova sta še štiri milijone evrov namenila za gradnjo in ureditev muzeja letalstva, donacijo pa bo ajdovska občina prejela tedaj, ko bo pridobila zemljišče in začela postopke za gradnjo, ki naj bi bila po besedah ajdovskega župana zaključena predvidoma leta 2026.

V logističnem centru bodo poleg zdravstvenega doma in lekarne gradili še gasilsko-reševalni center in novo policijsko postajo, tako da bodo vse reševalne službe združene na enem območju mesta. Ker pa bo zdravstveni dom preseljen iz središča mesta na obrobje, želijo v občini vzpostaviti tudi javni mestni prevoz.

Sorodna novica Ameriška korporacija Textron prevzema Pipistrel

Boscarol: To ni zadnja donacija

Ivo Boscarol je danes povedal še, da to zagotovo ni zadnja donacija, prav tako pa želi del sredstev nameniti tudi nakupu katerega izmed slovenskih podjetij. Želel je, da bi v slovensko last znova prišli nekdanji "velikani", kot sta na primer Fructal ali Elan, vendar se s sedanjimi tujimi lastniki ni uspel dogovoriti za njihov nakup. Tako zdaj priložnosti išče med ostalimi nekdaj slovenskimi podjetji.

Njegovo novo podjetje Boscarol d.o.o. pa bo del kupnine vložilo tudi v nepremičnine in v prihodnje mogoče celo samo gradilo nova in finančno dostopna stanovanja.

Boscarol Ajdovščini podaril milijone