Alenka Bratušek ne razume, zakaj je njena kandidatura za evropsko komisarko po letu in pol znova postala aktualna. Foto: BoBo
Alenka Bratušek ne razume, zakaj je njena kandidatura za evropsko komisarko po letu in pol znova postala aktualna. Foto: BoBo
kar erjavec
Karl Erjavec je glede svoje kandidature za komisarja dejal, da se je, potem ko so ga predlagali nekateri ministri, pustil predlagati tudi predsednici vlade. Foto: BoBo
Bratuškova: Magnetogram ni popoln

Tako je dejala v odzivu na javno objavo magnetograma seje vlade, kjer je vlada obravnavala seznam kandidatov za Evropsko komisijo. Pri tem je po presoji KPK-ja šlo za konflikt interesov, vendar je upravno sodišče pretekli teden odpravilo akt KPK-ja, z argumentacijo, da je šlo za samovoljno odločitev komisije.

Bratuškova je ob tem dejala, da nikoli ni lagala glede svoje kandidature, saj se ni predlagala sama, temveč jo je predlagala stranka ZaAB. To potrjuje tudi izjava Romana Jakiča, ki pa ni vključena v magnetogram. Bratuškova ob tem dopušča možnost, da so bili v tem času mikrofoni ugasnjeni.

Sicer je Bratuškova potrdila, da se je pod gradivo, ki je vključevalo kandidate za evropskega komisarja, podpisala sama, a pri oblikovanju seznama ni imela veliko vpliva. "Kako in na čigavo pobudo so ta imena končala na seznamu, pa lahko razpravljamo. Če bi bil moj predlog, bi bil drugače sestavljen." Na seznamu sta bila poleg Bratuškove še Karl Erjavec in Tanja Fajon.

Židan: Ravnal sem se po navodilih pravne službe
Predsednik SD-ja Dejan Židan je z objavo magnetograma zadovoljen. Glede samega glasovanja, kjer je Židan podprl seznam, pa je dejal, da se je verjetno ravnal po navodilih pravne službe, ki jo je vedno upošteval. Na sejah vlade je namreč pogosta dilema, ali so predlagane rešitve skladne z zakonom.

Po njegovih besedah so pri seznamu tehtali med dvema slabima možnostma, in sicer da Slovenija pošlje sporni seznam ali pa da sploh ne pošlje nobenega kandidata. Dopušča pa možnost, da bi glasoval drugače.

Erjavec: Predlagali so me ministri
Magnetogram pa je komentiral tudi predsednik DeSUS-a in drugi s seznama kandidatov za evropskega komisarja Karl Erjavec. Zanikal je, da bi se na seznam predlagal sam, in dodal, da ga je predlagalo nekaj ministrov, na podlagi česar "se je pustil od predsednice vlade predlagati".

Transparency international: Postopek je treba urediti
V organizaciji Transparency International Slovenia so ob tem pozvali vlado, naj uredi postopke za imenovanje kandidatov za evropskega komisarja, tako da bodo ti urejeni po najvišjih standardih transparentnosti in integritete. Po mnenju organizacije Transparency International Slovenia magnetogram kaže, da je pomanjkanje ustreznih postopkov omogočalo članom vlade, da so iskali obvod okoli zakona o integriteti in preprečevanju korupcije.

Bratuškova: Magnetogram ni popoln