Cena prenočitve Karla Erjavca v Parizu je 440 evrov. (Foto: Raphael Paris) Foto:
Cena prenočitve Karla Erjavca v Parizu je 440 evrov. (Foto: Raphael Paris) Foto:
Ljubljana
Člani sveta Banke Slovenije imajo pravico potovati v poslovnem razredu in najemati sobe, kjer je standard višji od štirih zvezdic. (Foto: Reuters)
Radisson hotel, Bruselj
V Bruslju se ministri odločajo za Radisson, za katerega odštejejo po slabih 400 evrov na noč. (Foto: Radisson)
Koliko državni funkcionarji dajo za prenočišča

Omejitev pri izbiri hotelov država nima, prav tako ni določeno, kakšni hoteli ustrezajo standardom naših funkcionarjev. Le v Banki Slovenije imajo določeno, da imajo člani Sveta Banke pravico do prebivanja v hotelih, kjer je standard višji od štirih zvezdic.

Tako ne preseneča, da so si ene najdražjih prenočitev, ki so bile plačane iz javnega denarja, privoščili poleg nekdanje predsednice vlade Alenke Bratušek, nekdanjega obrambnega ministra Romana Jakiča, zunanjega ministra Karla Erjavca tudi guverner Banke Slovenije Boštjan Jazbec in viceguvernerka Stanislava Caprirolo.

Kot je prek strokovne sodelavke poslanske skupine nepovezanih poslancev za MMC sporočila Alenka Bratušek, sob za prenočevanje na službenih poteh nikoli ni izbirala sama. Vse v zvezi s službenimi potovanji in stroški, povezanimi s tem, je urejal vodja kabineta. Kljub navedenim podatkom pa je treba poudariti, da so po poročanju medijev celotna potovanja takratne predsednice vlade davkoplačevalce stala najmanj od zadnjih treh predsednikov vlad. Kar pomeni, da v primeru predsednice vlade težko govorimo o luskuznih potovanjih oziroma prenočevanjih.

Z ministrstva za zunanje zadeve pa so poslali naslednje sporočilo: "Tematiko za vse javne uslužbence in funkcionarje v državnih organih ureja vladna Uredba o povračilu stroškov za službena potovanja v tujino in ni stvar posameznega resorja (oz. v našem primeru MZZ) oziroma osebne izbire ministra. Rezervacijo hotelov za MZZ, kakor tudi za druge ministre, predsednika vlade in predsednika države in njihove delegacije na poteh v tujini, opravi pristojno diplomatsko predstavništvo oz. konzulat, ki pri izbiri sledi predvsem varnostnim in logističnim kriterijem (oddaljenost od lokacij sestankov ipd.). Kar zadeva konkretno lokacijo Pariz, francoski protokol poda seznam hotelov za varovane osebe, ki so varnostno preverjeni in mednje sodi tudi hotel Raphael, ki ga izpostavljate v današnjem članku. Naj pa pri tem dodamo, da minister Erjavec za svoja potovanja v tujino (evropske destinacije) dosledno uporablja ekonomski razred in ne poslovnega, ki mu v skladu z zgoraj omenjeno uredbo sicer pripada."

V Parizu redno v luksuzni hotel s pogledom na stolp
Najdražji cilj za slovenske funkcionarje je Pariz, tudi zato, ker se je večina odločila za luksuzni hotel Raphael tik ob Slavoloku zmage, ki ga portal Business Insider uvršča v nabor dvajsetih najdražjih med 3600 hoteli v Parizu. V njem je med delovnim obiskom za 820 evrov prenočila tedanja predsednica vlade Alenka Bratušek, med ogledom parade ob 100. obletnici prve svetovne vojne pa Roman Jakič.

440 evrov na noč samo za ministra
Večkrat je tam spal tudi Karl Erjavec, vedno po 440 evrov na noč zanj in druge člane delegacije. Kar je bilo samoumevno za Erjavca, je zmotilo kabinet šolskega ministra Jerneja Pikala. Kot je razvidno iz dokumentacije, ki jo hranimo v redakciji, so s šolskega ministrstva pozvali veleposlaništvo v Parizu, naj poišče ugodnejšo možnost prenočevanja.

Naš minister suite ne potrebuje
"Glede na to, da bo v istem času v Parizu tudi minister Erjavec, predlagamo, da bivate v istem hotelu, če se strinjate," so zapisali z veleposlaništva v Parizu in ponudili enako sobo, kot jo je v tem času najel zase in delegacijo minister Erjavec. Na šolskem ministrstvu so ponudbo zavrnili, saj je, kot navajajo "dvakratno presegala standardno ceno prenočitve". Kot je razvidno iz uradnih podatkov, ki so nam jih posredovala ministrstva, je tako Erjavec za dve prenočitvi plačal 910 evrov, Pikalo pa trikrat manj - 320 evrov. Ker so na prenočitev Erjavca zaradi obsega delegacije in varovanja vezani še drugi, je bila zato razlika še toliko večja.

Omejena poraba telefona in letalskih vozovnic
Če si je vlada zelo natančno predpisala, kdo in v katerem razredu lahko potuje z letalom in koliko znašajo stroški porabe službenega telefona, omejitev pri najemanju hotelov za prenočevanje v tujini ni. Tako je vsakokratni najem prepuščen iznajdljivosti in predvsem želji po udobju trenutnega funkcionarja.

Tabela 1: Najdražje funkcionarske prenočitve v zadnjih dveh letih

FunkcionarCenaKrajHotelDogodek
Alenka Bratušek820ParizRaphael HotelDelovni obisk
Stanislava Caprirolo595Frankfurt ni podatkaECB
Roman Jakič590ParizRaphael HotelParada
Boštjan Jazbec457 ni podatka ni podatka
Karl Erjavec455ParizRaphael HotelMini. konferenca
Roman Jakič455BruseljRadison Blu EU HotelDonatorska konferenca
Alenka Bratušek453WalesMercureNato Summit
Karl Erjavec440ParizRaphael HotelMinistrsko zasedanje OECD
Alenka Bratušek397BruseljRadissonIzredno zasedanje ES
Miro Cerar397BruseljRadissonZasedanja ES
Roman Jakič393LondonHilton Canary Wharfobisk ministra
Karl Erjavec356New York ni podatkaUdeležba na skupščini OZN
Gorazd Žmavc298LondonDobletreeObisk slovenske skupnosti
Tina Komel295MunchenLa MeridienObisk slovenske skupnosti
Karl Erjavec234Bruselj ni podatkaZasedanje zunanjih ministrov
Andreja Katič206BruseljRadison BluNato ministerial
Gregor Virant180LuxembourgMeliaZasedanje Eveta EU
Vesna Györkös170MonakoHotel le MeridienSlovesnost Interpola
Jernej Pikalo160ParizLe Relais Saint CharlesKonferenca UNESCO

Vir: Podatki Vlade RS, Banke Slovenije


Tabela 2: Prenočitve predsednika republike v letih 2014 in 2015
Objavljamo le tiste prenočitve, ki jih je moral plačati Urad predsednika republike. Druge so krili gostitelji dogodkov, kjer je bil predsednik republike gost.

CENAKRAJHOTELDOGODEK
1416,75 *New YorkWestin Hotels&ResortsGeneralna skupščina OZN
698,9 **DubrovnikExcelsior HotelProces Brdo-Brioni
608,5 ***BruseljSteigenberger GrandhotelVrh EU - Afrika
505StuttgartMeridienDržavniški obisk na Bavarskem
303,5 ****YpresSteigenberger GrandhotelEvropski svet
270MünchenBayerischerhofMünchenska varnostna konferenca
265SočiHotel AyvazovskyOlimpijske igre
221,35KrakovRadisson KrakowObletnica osvoboditve Auschwitza
101,29SrebrenicaHotel "Kod Novaka"Obletnica dogodkov v Srebrenici
89,83KijevFairmont Grand Hotel KyivInavguracija ukr. predsednika

* Urad pojasnjuje: Zaradi morebitnih bilateralnih srečanj ob robu zasedanja OZN-ja je bila najeta suita.
** Urad pojasnjuje: vsi voditelji na procesu Brdo - Brioni so imeli rezerviran isti tip sobe.
*** Tri osebe
**** Dve osebi

Koliko državni funkcionarji dajo za prenočišča