Bratuškova upa, da si bodo člani senata še enkrat premislili. Foto: BoBo
Bratuškova upa, da si bodo člani senata še enkrat premislili. Foto: BoBo

Menil sem, da bi si prav zaradi navedenih razlogov komisija morala še naprej vztrajno prizadevati za potrebne spremembe, ki zadevajo pravno kulturo in pravno državo.

Borut Pahor
Borut Pahor
Pahor meni, da bi si KPK moral še naprej prizadevati za vzpostavljanje pravne države. Foto: BoBo
Gregor Virant
Virant meni, da ne bi smeli dopustiti, da poštenost ne bi zmagala. Foto: Ergyn Žječi

Čemur sem se čudila ali oporekala, je, da poročila KPK-ja na sodiščih niso imela epiloga. Odstop je signal, da morajo naslednji organi v verigi ustrezno ukrepati, ali ovreči ali dokazati krivdo.

Ljudmila Novak, NSi
Janez Janša in Zvonko Černač
Černač meni, da je KPK opravil umazano delo in si umil roke. Foto: BoBo
Ljudmila Novak, NSi
Po mnenju Ljudmile Novak je odstop opozorilo organom pregona. Poročila KPK-ja niso imela epiloga na sodiščih, je izpostavila. Foto: BoBo
Igor Lukšič
Čiščenje je zastalo, pravi Lukšič. Foto: BoBo
Franc Bogovič
Prvak SLS-a Franc Bogovič meni, da je odstop nezaupnica pravosodju. Foto: BoBo
jani moderndorfer poslanska skupina PS
Vodja poslancev PS-ja je pohvalil delo policije, sodstva in tožilstva. Foto: BoBo
Janko Veber
Vebra je odstop presenetil. Foto: BoBo
Jurša bi rad videl, da bi KPK dregnil še v lobije v ozadju. Foto: BoBo
"Omrežja poslovno-političnega kriminala"
Zelo različni odzivi na odhod Klemenčiča
Nepreklicni odstop senata KPK-ja
KPK ostal brez vodstva

"Obžalujem odstop članov Komisije za preprečevanje korupcije. Komisija je po mojem mnenju do danes opravila veliko delo, zato tudi težko razumem sedanji odstop iz protesta ali nemoči. S KPK-jem je imela moja vlada vedno odprt dialog, še posebej dejavno je z njimi sodelovalo ministrstvo za finance pri zakonu o Slovenskem državnem holdingu. Vsa opozorila KPK-ja je vsekakor treba jemati zelo resno. Želim si, da bi senat glede odstopa ponovno premislil in nadaljeval začeto delo. Slovenija je na težki poti gospodarskega in moralnega okrevanja, zato ne smemo obupati na polovici poti," je v kratki izjavi za javnost zapisala premierka Alenka Bratušek.

Pahor se ni strinjal s senatom
Predsednik republike Borut Pahor pa je v svojem odzivu pojasnil, da je bil z odstopom senata KPK-ja seznanjen že predvčerajšnjim. "V temeljitem večurnem pogovoru sem sicer razumel glavne razloge za njihovo ravnanje, vendar se kljub temu z njihovo odločitvijo nisem strinjal. Menil sem, da bi si prav zaradi navedenih razlogov komisija morala še naprej vztrajno prizadevati za potrebne spremembe, ki zadevajo pravno kulturo in pravno državo," je zapisal.

A senat je vztrajal pri presoji, da so prišli do roba zmožnosti, ki jim jih daje obstoječa zakonodaja. "Zato sem jih prosil, naj mi pripravijo celovit sveženj sprememb ali dopolnitev relevantnih zakonov, kakor to potrebo vidi senat," je pojasnil Pahor in dodal, da so mu to sodelovanje tudi obljubili.
"V tem smislu si bom prizadeval, da bi v prihodnjih mesecih pridobil podporo za obravnavo in sprejetje predlaganih sprememb, ker bi to poleg imenovanja novega senata komisije omogočilo tudi njegovo uspešnejše prizadevanje za preprečevanje korupcije," je še napisal.

"Nevarnost zmage lopovščin nad poštenjem"
Po mnenju predsednika DL-ja Gregorja Viranta je odstop vodstva KPK-ja izjemno skrb vzbujajoč dogodek, saj je komisija pod sedanjim vodstvom opravila orjaško delo pri razčiščevanju korupcije.
"Glavno odgovornost za odstop nosijo tisti politiki, ki so sistematično rušili avtoriteto komisije, jo diskreditirali in zaničevali njene odločitve. Odstop je zlovešče znamenje nevarnosti, da bo v Sloveniji lopovščina zmagala nad poštenjem. Tega državljanke in državljani Slovenije ne smemo dovoliti!" je zapisal v odzivu za javnost.
SDS: Po pilatovsko so si umili roke
Po mnenju predsednika SDS-a Janeza Janše pa je senat KPK-ja raje odstopil, kot da bi preiskal korupcijo v bankah in Mestni občini Ljubljana. "Celo pri letalskih kartah Gregorja Viranta ni šlo. Kriva seveda opozicija," je zapisal na omrežju Twitter.

Janša ob tem še ugotavlja, da je "v totalitarnem ozračju Janševe vladavine" KPK očitno lahko uspešno delal, "v sproščenem demokratično socialističnem okolju F21 in vlade Alenke Bratušek pa nekako ne gre".

"Umazano delo je opravljeno. Najlepše si je po njem pilatovsko umiti roke," je dejal podpredsednik SDS-a Zvonko Černač.
SDS predlaga ukinitev komisije
Odstopljeni senat protikorupcijske komisije je po mnenju SDS-a z nedoslednim ravnanjem državi naredil veliko škode. Zato SDS predlaga ukinitev KPK-ja, njegovo delo pa naj opravljajo že obstoječi organi. Po besedah vodje poslancev SDS-a Jožeta Tanka je očitno, da so bile pred KPK-jem zahteve, ki jim ni bil kos, na primer v zdravstvu, sodstvu in bančništvu.
"Ta odstop je dober, tudi v političnem prostoru lahko pričakujemo kakšno bolj smiselno odločitev, zlasti v smeri prerazporeditve pristojnosti in boljšega dela organov za področja, na katerih je delala neki kolaž KPK," je dejal Tanko.

NSi: Poročila niso imela epiloga

Po mnenju predsednice NSi-ja Ljudmile Novak je odstop predvsem opozorilo vsem drugim organom pregona in pravosodja. KPK je veliko ugotovil, pripravil veliko poročil in jih tudi veliko poslal "ustreznim organom", a se je očitno tam zataknilo, je dejala v izjavi za novinarje v DZ-ju.
"Čemur sem se čudila ali oporekala, je, da poročila KPK-ja na sodiščih niso imela epiloga. Odstop je signal, da morajo naslednji organi v verigi ustrezno ukrepati, ali ovreči ali dokazati krivdo," je izjavila.
Novakova pričakuje, da bodo organi pregona odstop vzeli resno. "Sicer se nam v tej državi piše še veliko slabše, če lahko nekdo odnaša denar iz države in se mu nič ne zgodi," je dejala prva dama NSi-ja.
SLS: To je nezaupnica pravosodju
Predsednik SLS-a Franc Bogovič je izpostavil, da smo v tednu, ko se odstopi iz obupa ali protesta kar vrstijo, v tednu, ko se v tovornjakih vozi gotovina iz države, poroča STA. V naši državi je res nekaj hudo narobe, je dodal. A to po njegovem mnenju ni le nezaupnica politiki, temveč zlasti nedelovanju organom pregona in pravosodja. Spomnil je na niz procesov, ki so se na področjih policije, tožilstva in pravosodja izjalovili.
Strinja se tudi, da je politično-gospodarskih "spreg" v ozadju očitno veliko, v kar se ne poseže. Velika težava je po njegovih besedah tudi v samem uradništvu, zakonodaja na področju zaposlovanja vodi "v preveliko zaščito ljudi". "Z dobrimi odvetniki velikokrat tudi več kot očitni kriminalci nadigrajo celoten represivni sistem," je še opozoril Bogovič.
Glede odgovornosti politike, na katero je opozoril KPK, pa je dejal le, da v stranki ne komentirajo ne odločitev sodišč ne KPK-ja.

SD: Čas se nam izteka
Za prvaka SD-ja Igorja Lukšiča je odstop opozorilo, da je proces očiščevanja slovenske družbe in politike zastal. Želi si, da bi našli moč za nove korake v pravo smer, saj se nam "čas izteka".
Poleg Lukšiča se je odzval tudi vodja poslanske skupine SD-ja Matjaž Han. Po njegovih besedah gre za resen signal celotni slovenski družbi. "Pokazalo se je, da za učinkovit boj proti korupciji nista zadostni samo ustrezna zakonska in institucionalna raven, temveč visoka stopnja družbenega soglasja o nesprejemljivosti korupcije v vseh segmentih delovanja družbe," je opozoril.
Ob tem odstop vidi tudi kot priložnost, da se na politični in drugih ravneh okrepi zaupanje v komisijo kot organ za boj proti korupciji. Hkrati je tudi pozval predsednika republike Boruta Pahorja, naj čim prej imenuje novo vodstvo komisije.

Za odziv smo prosili tudi Zorana Jankovića, a zadeve ni želel komentirati.

Möderndorfer: Odstopiti je najlažje
Tudi v Pozitivni Sloveniji obžalujejo odločitev senata. Po besedah vodje poslancev PS-ja Janija Möderndorferja so namreč danes že vidni tudi prvi rezultati preteklega in sedanjega dela. Poudaril je, da je škoda, da KPK ni šel pogumneje naprej s tistim, kar je začel, a opozoril, da je odstopiti najlažje.

Še vedno si lahko premislijo, pri čemer jih bo PS podprl, je dejal. V nasprotnem primeru pa je smiselno čimprejšnje imenovanje novih članov senata in posledično nadaljevanje že začetega dela. Ob tem je poudaril, da se stvari premikajo na bolje in da pozitivni signali obstajajo, le prepoznati jih je treba.

Na očitke dosedanjega vodstva KPK-ja, da se vprašanje korupcije politizira, pa se je Möderndorfer odzval z besedami, da so te navedbe zelo splošne in da je treba gledati od primera do primera. Pohvalil je tudi delo policije, tožilstva in sodstva. Tisti, ki v državi podpira korupcijo, pa ima po njegovem mnenju ali težave v svoji glavi ali pa preprosto ne razume, kaj korupcija je.

Vebra odstop presenetil
Predsednika DZ-ja Janka Vebra pa je odstop presenetil. Veber je v izjavi novinarjem poudaril, da sta DZ in KPK v zadnjem obdobju v sodelovanju dosegla velik premik. Oblikovali so zakonske rešitve za financiranje političnih strank in kampanj, intenzivno so potekali tudi pogovori glede poročila Greco. Zelo resno so razpravljali, kako do strokovnjaka, ki bo v DZ-ju svetoval, kako delovati, da čim bolj izključijo tveganja koruptivnih dejanj.

Ni pa mogel oceniti, pri čem je KPK naredil premalo in na katerem področju preveč. "Kjer koli so se odzvali, je bilo to potrebno. A so očitno še področja, ki jih je treba pregledati še učinkoviteje in iskati ustrezne rešitve," je dejal. Tudi postopki na sodiščih po njegovem mnenju kažejo na to, da so številni primeri doživeli epilog in da pravna država na tem področju deluje.

Na vprašanje, kje je največje leglo korupcije, pa je odgovoril, da ima tako v Sloveniji kot zunaj nje neoliberalna politika izjemen ali pa vse večji vpliv. Delovanje te je po njegovih besedah usmerjeno tako, da si želi čim manj regulatornih organov, a se je treba temu primerno odzvati in se zoperstaviti. Ta "greh" bi po njegovem mnenju presekali z učinkovitim nadzorom nad finančnimi tokovi. Predlog SDS-a za ukinitev KPK-ja pa po Vebrovem mnenju nikakor ni možnost.

Jurše odstop ne moti
Vodja poslancev DeSUS-a Franc Jurša je dejal, da je odstop članov senata protikorupcijske komisije pač njihova odločitev, ki njega ne moti. V izjavi novinarjem je dejal, da ni nič narobe s tem, da KPK dregne tudi politične akterje, a da bi morda morala tudi v lobije v ozadju. Ocenil je še, da ima komisija morda zakonsko premalo opredeljene pristojnosti.

Po besedah Jurše je sicer zelo pogumno, da je KPK dregnil v nekdanjega predsednika vlade Janeza Janšo in nekdanjega predsednika največje stranke Zorana Jankovića. "To so odločilne poteze, a bi morda res morala več storiti v ozadju," je dejal Jurša. To je sicer po njegovih besedah lažje povedati, a težje storiti. "Morda pa se je KPK preveč ukvarjal s preprostimi zadevami in manj s konkretnimi," je razmišljal.

Jurša ima tudi občutek, da KPK meni, da je leglo korupcije v DZ-ju. "Ali mi vodimo postopke javnega naročanja? Ne, jih ne," je dejal in se vprašal, kako bi lahko v DZ-ju delovali koruptivno. Pri glasovanju pa ima, kot je poudaril, le en glas.

Menil sem, da bi si prav zaradi navedenih razlogov komisija morala še naprej vztrajno prizadevati za potrebne spremembe, ki zadevajo pravno kulturo in pravno državo.

Borut Pahor

Čemur sem se čudila ali oporekala, je, da poročila KPK-ja na sodiščih niso imela epiloga. Odstop je signal, da morajo naslednji organi v verigi ustrezno ukrepati, ali ovreči ali dokazati krivdo.

Ljudmila Novak, NSi
"Omrežja poslovno-političnega kriminala"
Zelo različni odzivi na odhod Klemenčiča
Nepreklicni odstop senata KPK-ja
KPK ostal brez vodstva