Bratuškova je napovedala razrešitev direktorja Damirja Topolka. Foto: BoBo

Ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek je dan po odstopu okoljskega ministra Jureta Lebna in pozivih premierja Marjana Šarca, naj Lebnovemu zgledu sledijo tudi drugi vpleteni v sporni posel z maketo drugega tira, povedala, da njen namen na ministrstvu, ki ga vodi, ni menjava ljudi, temveč "dobro delati". Zato je doslej zamenjala le direktorja direktorata za letalstvo in pomorstvo, je dodala.

Leben je z mesta ministra odšel, potem ko se je znašel pod plazom očitkov glede naročila makete za drugi tir Koper–Divača iz obdobja, ko je kot državni sekretar na infrastrukturnem ministrstvu vodil ta projekt. Kot je danes povedala Bratuškova, se ta afera dotika tudi zaposlenih na ministrstvu, ki pa "politične odgovornosti za ta fiasko ne morejo prevzeti".

S predsednikom vlade sva se dogovorila, da za direktorja direkcije za infrastrukturo poiščemo novega človeka. Kot veste, imam kot ministrica leto dni časa, da lahko javne uslužbence na položaju, kot so direktorji direktoratov, zamenjam.

Alenka Bratušek

Afera maketa je po njenih besedah zgodba prejšnjega mandata in vodstva, se pa seveda dotika nekaj zaposlenih na ministrstvu. S predsednikom vlade se je Bratuškova pogovorila in strinjala sta se, da za izredne odpovedi javnim uslužbencem, ki se omenjajo v spletni pošti, povezani z afero maketa, še ni zadostnih pogojev, kar pa ne velja za direktorja direkcije za infrastrukturo.

"S predsednikom vlade sva se dogovorila, da za direktorja direkcije za infrastrukturo poiščemo novega človeka. Kot veste, imam kot ministrica leto dni časa, da lahko javne uslužbence na položaju, kot so direktorji direktoratov, zamenjam," je potrdila, da bo tudi direktorja Damirja Topolka afera maketa odnesla s stolčka.

Bratuškova je dodala, da je s svojo namero Topolka že seznanila. Topolko je na čelu direkcije od sredine leta 2015. Prej je na direkciji vodil sektor za železnice, delal je še v podjetjih Tam Gospodarska vozila in Petovia avto ter v direkciji za vodenje investicij v javno železniško infrastrukturo in na ministrstvu za infrastrukturo in prostor. Pred njim je direkcijo vodil Sergij Grmek.

Maketa ni moja zgodba ali zgodba naše stranke, odgovornost za to blamažo bodo morali v celoti prevzeti v drugi stranki. A ta zgodba meče slabo luč na ministrstvo in na projekt.

Alenka Bratušek

"To bi lahko storil že Peter Gašperšič"

"To bi lahko storil že moj predhodnik Peter Gašperšič," je opozorila. "A tega niso storili. Verjamem, da zato, ker bi s tem razkrili to, kar se razkriva danes: da je bilo prejšnje vodstvo tega ministrstva dejavno vključeno v javno naročilo te makete, čeprav je neobičajno, da se minister ali državni sekretar vtika v javna naročila."

Do afere Maketa je bila precej kritična: "Maketa ni moja zgodba ali zgodba naše stranke, odgovornost za to blamažo bodo morali v celoti prevzeti v drugi stranki. A ta zgodba meče slabo luč na ministrstvo in na projekt." Tega pod njenim vodstvom peljejo drugače kot v preteklosti, je poudarila in dodala: "V petih mesecih smo naredili veliko stvari."

SDS: Preiskovalna komisija naj preišče tudi financiranje strank SMC in SD

Kot je med drugim povzela, so na dobri poti, da do konca maja v celoti zaprejo finančno konstrukcijo projekta. "Tudi formalno so od danes naprej zagotovljeni vsi trije viri financiranja za poplačilo projekta," je poudarila in pojasnila, da se višja cestnina za tovorni promet pobira z letošnjim letom, dodatna taksa na pretovor v Luki Koper bo veljala z marcem, vlada pa je danes sprejela sklep o višji uporabnini za železnice s prihodnjim letom.

SMC: Okoljski resor je naš

Premier Šarec si želi kontinuiteto Lebnovega dela na ministrstvu za okolje; če SMC ne bo ponudil ustreznega človeka, ga bo treba iskati zunaj politike, je poudaril v sredo. Pridržuje si tudi pravico, da bo sam odločil, ali je kandidat primeren ali ne.

Leben je mlad, zagnan in ambiciozen politik, delo na ministrstvu je zastavil pozitivno in je začel reševati težave. Verjetno je zato Šarcu tudi žal, da mora oditi.

Franc Jurša, DeSUS

Vodja poslanske skupine SMC-ja Igor Zorčič je v izjavi novinarjem v DZ-ja spomnil na koalicijski sporazum, ki določa, da to ministrstvo pripada SMC-ju. "Ta določba jasno kaže, kaj to pomeni, navsezadnje pa ministre imenujejo in razrešujejo poslanci," je dodal.

Prav Zorčič se je v medijih že omenjal kot mogoči kandidat za Lebnovega naslednika, a sam pravi, da se v stranki o tem še niso pogovarjali. Za zdaj pa ga ta položaj ne zanima.

Vodja poslanske skupine LMŠ-ja Brane Golubović je v izjavi v DZ-ju izpostavil, da je bilo sprejetje Lebnovega odstopa težka odločitev predsednika vlade. Želja LMŠ-ja je, da bo Lebnov naslednik nadaljeval njegovo delo z enako vnemo, in tako razumejo tudi sporočilo premierja.

Šarec si želi kontinuiteto Lebnovega dela na ministrstvu za okolje. Foto: BoBo
Tarča: Po sledi predračunov za maketo
Potem ko je predsednik stranke SMC Miro Cerar zatrjeval, da stranka SMC nima nič pri poslu z maketo drugega tira, so v Tarči razkrili, da sta dve članici SMC-ja osumljeni, da sta zavestno izbrali dražjega ponudnika. Poleg tega so bili predračuni agencije Futura še pred objavo razpisov posredovani tudi kabinetu takratnega premierja. Poslanec Jani Möderndorfer je vztrajal, da ni jasno, ali je takratni premier dokument dejansko tudi dobil. V Tarči so razkrili tudi, da je prevoz makete znašal kar 14.400 evrov brez davka.

Brez napetosti na srečanju koalicije

Golubović je zatrdil, da se na današnjem srečanju koalicije pred sejo vlade ni čutila napetost, o odstopu Lebna in zahtevi Šarca, da odide s položaja tudi direktor direkcije za infrastrukturo Damir Topolko, niso razpravljali. Bi bil pa odhod Topolka že v prihodnjih dneh pošten, meni.

"Padel je tedanji državni sekretar. Bil je tam tudi minister, ki je po vsej verjetnosti bolj odgovoren, in nekateri ljudje niže. Zelo težko verjamem, da se je nekdo pri dveh ponudbah zmotil za 60.000 evrov, kar so naredili na direkciji," je povedal Golubović. Na vprašanje, ali bi po njegovem mnenju moral prevzeti objektivno odgovornost tudi predsednik SMC-ja, nekdanji premier in sedanji zunanji minister Miro Cerar, pa je odgovoril z besedami, da tega ne more komentirati.

Tarča o spornem financiranju političnih strank

Han: "Uslužbenci so upoštevali neka navodila"

Vodja poslancev SD-ja Matjaž Han meni, "da lahko zamenjamo kopico javnih uslužbencev na ministrstvu za infrastrukturo, ki so se v tem znašli". "A ti uslužbenci, ki delajo pošteno in vestno, so upoštevali neka navodila," je poudaril in dodal, da je to zdaj stvar policijske preiskave.

Tudi Han je povedal, da zaradi dogajanja okoli ministra Lebna vzdušje na današnjem koalicijskem srečanju ni bilo nič posebnega, "saj smo navajeni, da ministri odhajajo". V SD-ju se zavedajo, da tako v primeru njihovega nekdanjega ministra za kulturo Dejana Prešička kot v primeru afere maketa potekajo preiskave, in na koncu se bo ugotovilo, kdo govori resnico, kdo zavaja, kdo je kriv in kdo ne.

Je pa Han poudaril, da sta iz vlade odšla dva ministra, ki sta bila zelo operativna in sta imela rezultate, ostajajo pa ministri, "za katere bomo videli, kaj znajo in kaj zmorejo".

Jurša: "Šarcu je verjetno žal"

Vodja poslanske skupine DeSUS-a Franc Jurša je danes spomnil, da bi se Šarec lahko odločil tudi drugače. "Leben je mlad, zagnan in ambiciozen politik, delo na ministrstvu je zastavil pozitivno in je začel reševati težave. Verjetno je zato Šarcu tudi žal, da mora oditi," je ugotavljal Jurša.

Zaradi afere maketa bo odhaja tudi Topolko

Po njegovih navedbah je sicer zelo težko presojati, kaj se je pri aferi maketa res zgodilo in kdo vse je odgovoren. "A nekdo je in jasno je tudi, da je bil ta projekt na neki način političen," je dejal. Spomnil je na nekatera poročanja medijev o tem, da je bil vpleten celoten vrh SMC-ja in da so želeli to izkoristiti tudi kot promocijo za stranko. Ali je bil SMC v tej povezavi financiran, pa naj po njegovih navedbah presojajo pristojni organi.

SMC ima pravico predlagati, Šarec pa zavrniti

Ob zahtevah Šarca glede Lebnovega naslednika je Jurša spomnil, da ima SMC po koalicijskem sporazumu pravico predlagati kandidata, a dodal, da ga ima premier tudi pravico odkloniti. On oblikuje vlado, ekipo pa potrdi DZ.