Slovenska premierka Alenka Bratušek je za Süddeutsche Zeitung vztrajala, da nas ni mogoče primerjati z Grčijo, Ciprom ali Italijo. Foto: BoBo
Slovenska premierka Alenka Bratušek je za Süddeutsche Zeitung vztrajala, da nas ni mogoče primerjati z Grčijo, Ciprom ali Italijo. Foto: BoBo
Janez Janša
Na navedbo besed nekdanjega predsednika vlade Janeza Janše, naj se država končno že odloči za mednarodno pomoč, Bratuškova hladno odgovarja: "Gospod Janša je imel možnost, da bi javnosti razložil, zakaj tega takrat ni storil, čeprav je bil gospodarski položaj slabši kakor danes." Foto: BoBo
Kot prvi uspeh privatizacije Bratuškova izpostavlja prodajo Heliosa. Foto: MMC RTV SLO

Za sobotno izdajo dnevnika je slovenska premierka spregovorila z novinarko Catrin Kahlweit, ki v uvodu prispevka ugotavlja, da je Bratuškova "previdna, celo preveč previdna".

Če ne bi bilo nevljudno, na nekatera vprašanja sploh ne bi odgovorila, ne bi povedala ničesar o igrah moči v lastni stranki in o tem, ali se ji maje stolček, "najraje bi govorila o številkah, o bankah in proračunih, v tem se počuti varno", piše nemški časnik.

Bratuškova: "Zakaj bi verjeli nekomu od zunaj?"
Vladi pod njenim vodstvom je za zdaj uspelo, da se je izognila evropskemu mehanizmu za stabilnost, dodaja časnik, za katerega je Bratuškova zatrdila: "Ne potrebujemo nikogar od zunaj, ki nam bo govoril, kako naj ravnamo. Morda v preteklosti nismo dosegli soglasja, a sem prepričana, da bomo to v prihodnosti zmogli. Če nam že ljudje v Sloveniji ne verjamejo in zaupajo, zakaj bi verjeli nekomu od zunaj, ki nam bo rekel, kaj moramo storiti in ne kaj lahko storimo?"

Na navedbo besed nekdanjega predsednika vlade Janeza Janše, naj se država končno že odloči za mednarodno pomoč, Bratuškova hladno odgovarja: "Gospod Janša je imel možnost, da bi javnosti razložil, zakaj tega takrat ni storil, čeprav je bil gospodarski položaj slabši kakor danes."

Ponosna, da je prva ženska v Sloveniji, ki ji je uspelo
Kot navaja dnevnik, pa se postavlja vprašanje, kako realna je ocena političarke, da se bo lahko s svojimi reformami in kompromisnimi predlogi trajno uveljavila pri sindikatih in opozicijskih strankah ter se zoperstavila starim elitam in novim sovražnikom. Glede imenovanja na položaj je Bratuškova zanikala, da je bila v krizi potisnjena v ospredje, ko so se drugi raje zadrževali v ozadju, in precej neposredno povedala: "Ponosna sem, da sem prva ženska v naši državi, ki ji je uspelo. Pomembno je, da več žensk vstopi v politiko, ker imajo drugačen odnos do političnih zadev."

Še pred nekaj dnevi je bil s trikom preprečen razpad vlade in s tem tudi konec njenega mandata - kongres stranke Pozitivne Slovenije, na katerem se je želel pomeriti nekdanji vodja stranke, župan Ljubljane Zoran Janković, je bil po hitrem postopku prestavljen na naslednje leto, navaja nemški dnevnik.

"Ena izmed mnogih nenehnih vojn v mali državi, bi si verjetno mislili - a od izida takih bitk je tudi odvisno, ali bo moral evropski davkoplačevalec priskočiti Sloveniji na pomoč z veliko denarja. Kajti če bi ta vlada padla, bi se po kratkem času znova izjalovil poskus, da bi s politično stabilnostjo dosegli tudi gospodarsko stabilnost," na posledice bojev znotraj slovenskega političnega prostora opominja nemška novinarka.

Prodaja Heliosa prvi uspeh privatizacije
V pogovoru se je Bratuškova dotaknila tudi vprašanja reforme trga dela in pokojninske reforme, ki sta že sprejeti, pri čemer nemški dnevnik dodaja, da "kot vedno v Sloveniji z velikim popuščanjem sindikatom". "Že mogoče, da reformi nista bili dovolj radikalni. Vendar smo se odločili, da si vzamemo leto dni časa, da bomo lahko presodili učinke teh reform. S tem je soglašala tudi Evropska komisija," odgovarja slovenska premierka.

Naslednja je na vrsti zapoznela privatizacija državnih podjetij. "S privatizacijami imamo slabe izkušnje. To je vzrok za veliko nezaupanje prebivalstva," je pojasnila premierka in kot prvi dosežni uspeh izpostavila prodajo Heliosa v Avstrijo.

Sanja davek na nepremičnine ...
Ob koncu pogovora novinarka ugotavlja, da Bratuškova v javnosti ne kaže izrazitih čustev. Ali sanja ponoči o svojih kritikih in nasprotnikih? "Ne," zavzdihne slovenska premierka in doda, da je prejšnjo noč sanjala o davku na nepremičnine, zaključuje Süddeutsche Zeitung.