Miro Cerar in Alenka Bratušek. Foto: BoBo
Miro Cerar in Alenka Bratušek. Foto: BoBo
Seja vlade
Prva seja nove vlade. Foto: BoBo
Seja vlade
Po Cerarjevih besedah jih čakata odločitev o tem, ali bo potreben rebalans proračuna, takojšnje delo pri pripravi osnutka proračuna za leto 2015, so pa tudi izzivi na drugih področjih, "kjer ni časa in je treba takoj stopiti v akcijo". Foto: BoBo
Cerar in Bratuškova že predala posle

Takoj po potrditvi v državnem zboru so novi ministri in ministrice začeli delo. Najprej je posle od svoje predhodnice prevzel Cerar.

Alenka Bratušek je dejala, da je z njenih ramen zdaj padla velika odgovornost do državljanov. Dodala je, da Cerarju v upravljanje predaja državo v veliko boljšem položaju, kot jo je pred letom in pol prevzela sama - spomnila je na proteste, padec gospodarske aktivnosti in na to, da takrat ni skoraj nihče verjel, da bo Slovenija težave lahko rešila sama.

Nato je znova ponovila, kaj so bili uspehi njene vlade, in novi vladi zaželela, da bi delo opravljala dobro in v korist državljanov.


Novi premier se zaveda, da jih čaka težka naloga
Cerar se je Bratuškovi zahvalil za korektno primopredajo in za spodbudne besede. Dejal je, da tudi njegovo vlado čaka težka naloga. Res smo soočeni že z nekaterimi ugodnimi gospodarskimi pokazatelji, vendar smo še vedno v krizi, je opozoril. "Imamo proračunski in strukturni primanjkljaj ter visok javni dolg, pred nami so izzivi na področju zdravstva, sociale in drugod," je navedel.

Po njegovih besedah si želijo ohraniti vse pridobitve, ki so jih vse dosedanje vlade pripeljale do zdajšnje točke. "Torej, nadaljevali bomo tam, kjer so se zadeve ustavile, povzeli dobre prakse, dogradili sistem in delovanje vlade tam, kjer je to nujno potrebno za izhod iz krize," je zagotovil.

Ponovil je, da bo vlada že nocoj opravila nekatera najbolj ključna imenovanja, potem pa že resno pristopila k delu. Ukvarjala se bo predvsem s seznanitvijo stanja po nedavnih poplavah in plazovih, na prihodnjih sejah pa bodo naloge mnogo bolj posvečene javnim financam. Čakata jih, kot pravi, odločitev o tem, ali bo potreben rebalans proračuna, takojšnje delo pri pripravi osnutka proračuna za leto 2015, so pa tudi izzivi na drugih področjih, "kjer ni časa in je treba takoj stopiti v akcijo".

Imenovanje državnih sekretarjev na ministrstvih
Nato so se ministri sešli na prvi seji in odločili o začetnih kadrovskih zadevah. Za generalnega sekretarja vlade so imenovali Darka Krašovca, za državnega sekretarja v kabinetu predsednika vlade Janeza Lenarčiča, za državnega sekretarja na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Janka Burgarja, Klemna Grebenška za državnega sekretarja na ministrstvu za infrastrukturo, Jureta Lebna za državnega sekretarja na ministrstvu za okolje in prostor, Tanjo Strniša za državno sekretarko na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Miloša Bizjaka za državnega sekretarja na ministrstvu za obrambo, Nino Pirnat za državno sekretarko na ministrstvu za zdravje, Matejo Vraničar in Ireno Sodin za državni sekretarki na ministrstvu za finance, Bogdana Benka za državnega sekretarja na ministrstvu za zunanje zadeve, Martino Vuk in Dejana Levaniča za državna sekretarja na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Sprejeli so sklep, da je lahko v kabinetih posameznih ministrov in v kabinetu generalnega sekretarja do pet delovnih mest, za katera se delovno razmerje sklene za določen čas.

Seznanili so se s posledicami poplav
Poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan je seznanil vlado s posledicami obilnega deževja, poplav in plazov. Vlada ugotavlja, da je bilo aktiviranje vseh, ki so sodelovali pri odpravljanju posledic poplav, pravočasno.

Nato pa so ministri brez izjav odšli mimo novinarjev. Ustavil se je le Dejan Židan.

Primopredaje na ministrstvih
Po prvi seji vlade je bila tudi že opravljena primopredaja na obrambnem ministrstvu. Dosedanji minister Roman Jakič je posle predal svojemu nasledniku Janku Vebru. Druge primopredaje bodo v petek.

Cerar in Bratuškova že predala posle