Bo politiki v petek uspelo spremeniti ustavo? Foto: BoBo
Bo politiki v petek uspelo spremeniti ustavo? Foto: BoBo
Bratuškova: Zadovoljni bodo, če bomo težave rešili sami

Iz urada vlade za komuniciranje so sporočili, da se bo Bratuškova jutri ob 18.30 sešla s predsedniki parlamentarnih strank, vodji poslanskih skupin ter poslancema narodnostnih skupnosti. Temi pogovora pa bosta fiskalno pravilo in spremembe referendumske zakonodaje.

Bratuškova je v Bruslju privolila v to, da fiskalno pravilo začne veljati že leta 2015 in ne 2017. Poslance bo v četrtek pozvala, naj podprejo obstoječi predlog o vpisu fiskalnega pravila v ustavo. V izvedbenem zakonu pa naj se nato reši vse dileme, ki jih je še treba rešiti, je dodala. V izvedbenem zakonu bo tako treba opredeliti način in izvedbo fiskalne konsolidacije ter kako se bo ugotavljalo spoštovanje fiskalnega pravila in kdo bo to ugotavljal, je pojasnila.

Pri tem bo vlada po njenih besedah upoštevala tudi predvideno dveletno podaljšanje roka za odpravo presežnega javnofinančnega primanjkljaja. Poleg tega bo predsednica vlade za petek predlagala tudi izredno sejo o spremembah referendumske zakonodaje, saj ne vidi razloga, zakaj bi s tem odlašali.
Premierka morala popustiti
Bratuškovi je sprememba datuma uveljavitve fiskalnega pravila najverjetneje prinesla potrebno podporo opozicije pri ustavnih spremembah referendumskih pravil. Opozicija je namreč pogojevala svoje glasove prav z omenjenim datumom.
Odločanje o fiskalnem pravilu so poslanci sicer že večkrat preložili, saj jim soglasja ni uspelo doseči in za ustavno spremembo ni bilo potrebne dvetretjinske podpore. A politika se je očitno le zedinila, tako da bodo poslanci že v petek odločali o zdajšnjem predlogu zapisa fiskalnega pravila v ustavo.

Bratuškova: Zadovoljni bodo, če bomo težave rešili sami