Möderndorfer je prepričan o tem, da magistrsko delo mandatarke ni plagiat. Foto: BoBo
Möderndorfer je prepričan o tem, da magistrsko delo mandatarke ni plagiat. Foto: BoBo
Nataša Pirc Musar
Nataši Pirc Musar se bo kmalu iztekel mandat informacijske pooblaščenke. Foto: BoBo
DeSUS, SD in PS čakajo še DL

Informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar je potrdila, da se je sešla z mandatarko Alenko Bratušek in da je bila "povabljena k sodelovanju v novi vladi kot nestrankarski strokovnjak". O konkretnih resorjih, ki bi jih utegnila voditi, pa nista govorili, zagotavlja Pirc Musarjeva. O sodelovanju v vladi bo premislila v prihodnjih dneh.

Po nekaterih informacijah naj bi namreč mandatarka pripravljala "plan B", če DL ne bo vstopil v koalicijo.
Tako Bratuškova kot Pirc Musarjeva sta PS zapustili brez izjav. Vendar je Pirc Musarjeva "v izogib širjenju nepreverjenih in neresničnih novic" o njenem, kot je zapisala, domnevnem angažmaju v novi vladi sama razjasnila srečanje z Bratuškovo.

Nataša Pirc Musar: Bila sem presenečena
Kot je pojasnila v sporočilu za javnost, je mandatarko zanimala njena pripravljenost pomagati pri delu nove vlade. "Bila sem presenečena nad povabilom na razgovor, hkrati pa menim, da bi moral vsak, ki lahko s svojim znanjem prispeva k reševanju težav naše države, to storiti. Kdaj, če ne zdaj," je dejala Pirc Musarjeva.

Dodala je, da sta z mandatarko za zdaj ostali pri njeni zavezi, da o sodelovanju premisli, kar bo v prihodnjih dneh tudi storila.

Möderndorfer je ob tem opozoril, da bodo odločali o rezervnem načrtu ob morebitnem DL-jevem nevstopu v koalicijo, če bo ta potreben. Glede na to, kako so potekala pogajanja in kako konstruktivno so predstavniki DL-ja sodelovali pri pripravi programa, Möderndorfer verjame, da bo DL v koalicijo vstopil. O rezervnem načrtu naj bi torej odločali v sredo, potem ko jim bo DL sporočil svoj odgovor.

Tudi doma v družini se je težko pogovarjati o odločitvah, je o morebitnih nadaljnjih zapletih pri sodelovanju z DL-jem dejal Möderndorfer. Sam verjame v dogovor s to stranko.

Brez DL-ja manjšinska vlada?
Mandatarka naj bi poskušala sestaviti manjšinsko vlado, če DL ne bi vstopil v koalicijo. Predsednik DZ-ja in vodja poslanske skupine SD-ja Janko Veber se je sicer zavzel za to, da bi v vsakem primeru, tudi če DL v koalicijo ne bo šel, nadaljevali postopek nezaupnice vladi Janeza Janše oziroma predložili listo kandidatov za ministre in oblikovali vlado.

Ministre imenuje DZ z navadno večino na javnem glasovanju. O imenovanju ministrov glasujejo poslanci tako, da glasujejo o listi kandidatov za ministre kot celoti. Lista je izglasovana, če zanjo glasuje večina poslancev, ki se udeležijo glasovanja. PS, SD in DeSUS imajo skupaj 42 poslanskih glasov, po neuradnih informacijah pa naj bi računali tudi na tri glasove nepovezanih poslancev.

Nekateri mediji so poročali, da je bil na sedežu PS-ja v času prej omenjenih sestankov tudi Darijan Košir, direktor urada vlade za komuniciranje v času Pahorjeve vlade. Košir je to sicer zanikal. Na vprašanje, ali je kandidat za novega direktorja Ukoma, je odgovoril, da so ta ugibanja prenagljena. Vprašanja, ali se o tem pogovarja z mandatarko, pa ne komentira.

DeSUS, SD in PS čakajo še DL