Predsednica vlade Alenka Bratušek in prvi predsednik Pozitivne Slovenije Zoran Janković se veliko pogovarjata. Foto: BoBo
Predsednica vlade Alenka Bratušek in prvi predsednik Pozitivne Slovenije Zoran Janković se veliko pogovarjata. Foto: BoBo
Milan Kučan
Po mnenju nekdanjega predsednika države Milana Kučana je temeljni pogoj za izhod iz krize politična stabilnost države. Foto: BoBo

Politična stabilnost v državi bo zagotovljena tudi po volilnem kongresu stranke, je dejala Alenka Bratušek in dodala, da se z Jankovićem sicer velikokrat pogovarjata.
12 evidentiranih kandidatov
Za predsednika PS-ja je evidentiranih 12 kandidatov, med njimi sta tako Bratuškova, ki je soglasje že dala, kot tudi Janković, ki pa ostaja neznanka in bo svojo odločitev še sporočil. Drugih imen v stranki za zdaj še ne razkrivajo.

Evidentirani kandidati imajo do 2. oktobra čas za oddajo soglasij, nato bo izvršni odbor PS-ja določil listo kandidatov in z njo seznanil javnost.

Dan odločitve: 19. oktober
Bratuškova je sicer v nedavnem pogovoru na TV Slovenija pri vprašanju, ali računa na prepričljivo zmago na kongresu 19. oktobra, izrazila prepričanje, da bo na kongresu dobila podporo glede na to, da so se "pred šestimi meseci skupaj s kolegi poslanci in svetom PS-ja odločili za to pot".

Ob napovedi pretekli teden, da se bo potegovala za predsedniško mesto v stranki, pa je premierka med drugim dejala, da verjame, da bo Pozitivna Slovenija "ostala stranka, ki bo imela predsednico vlade, ki bo imela župana glavnega mesta in največjo poslansko skupino".

Janković je sicer na zadnjem kongresu PS-ja januarja letos po očitkih protikorupcijske komisije zamrznil svoj status predsednika, svet stranke pa je za začasno vodenje PS-ja pooblastil Bratuškovo. Nato se je marca, z izvolitvijo aktualne vlade, Janković z vrha stranke tudi dokončno umaknil, a obenem ni dokončno ovrgel možnosti, da bi se še kdaj vrnil.

Janković je Bratuškovi čestital za napoved kandidature za predsednico stranke.

Kučan si želi stabilno vlado
"Zavzemam se za politično stabilnost te države, ker je to temeljni pogoj za to, da izidemo iz krize," je na kongresu Združenja Manager v Portorožu trenutno politično dogajanje komentiral nekdanji predsednik države Milan Kučan. "Varovalec politične stabilnosti v tem trenutku je stabilna vlada, stabilna vlada je odvisna od stabilnosti koalicije, stabilnost koalicije pa je odvisna od njihovih medsebojnih razmerij in občutka odgovornosti, torej da so oni prvi odgovorni za to, kar se s to državo in z ljudmi v tej državi dogaja," je dodal.

Na vprašanje, ali to pomeni, da je po njegovem mnenju bolje, da ljubljanski župan in prvi predsednik Pozitivne Slovenije na strankinem kongresu ne kandidira za vnovično vodenje stranke, pa je odgovoril: "O tem jaz nič ne govorim, jaz govorim, da so vsi skupaj odgovorni za stabilnost te države." Po njegovem mnenju ima vsak svoj del odgovornosti glede na položaj, ki ga zaseda.

A nihče se ne rodi pameten, je Kučan dejal ob vprašanju, ali predsednica vlade Alenka Bratušek po njegovem mnenju vlada suvereno. Tisti, ki je pameten, hoče slišati mnenja različnih ljudi, zato da se lažje odloča, odločitve in odgovornost zanje pa so njegove, je poudaril. Nekdanji predsednik republike si želi in upa, da Bratuškova razširja krog tistih, s katerimi se pogovarja, preden se sama odloča.