Barbara Brezigar je prepričana, da politiki v pravni državi tožilcev ne kličejo na odgovornost, če uvedejo neki postopek. Foto: MMC RTV SLO
Barbara Brezigar je prepričana, da politiki v pravni državi tožilcev ne kličejo na odgovornost, če uvedejo neki postopek. Foto: MMC RTV SLO
Cveta Zalokar Oražem
Vodja poslanske skupine Zares Cveta Zalokar Oražem je navedbe Brezigarjeve označila za absurdne. Foto: MMC RTV SLO
Oster odziv Brezigarjeve na vprašanje Zaresa

Generalna državna tožilka je še dejala, da gre pritisk na delo državnih tožilcev z grožnjo, naj ne opravljajo svojega dela. Prepričana je, da gre tudi za poskus demontaže tožilstva, ki ga ne bodo dovolili.

Po besedah generalne državne tožilke politiki v pravni državi tožilcev ne kličejo na odgovornost, če uvedejo neki postopek. "O tem so pristojna odločati le sodišča, ne politika," je prepričana Brezigarjeva, ki dodaja še, da tako ravnanje kaže "na namen demontaže tožilstva, proti kateri se bomo vsi tožilci vedno borili".

Po njenem mnenju je vprašanje naslovljeno tudi na napačen naslov, saj "Vrhovno državno tožilstvo RS v tej zadevi nima nobene vloge". "Gre za odločitev tožilca na okrožnem državnem tožilstvu, ki jo je sprejel na podlagi svojih pristojnosti in zakonodaje," je dejala Brezigarjeva.

Po njenih besedah pismo predstavlja "kup nesmislov, je nestrokovno, z vidika stroke pa povsem nekonsistentno in je nanj praktično nemogoče odgovoriti", vendar bo kljub temu nanj poskušala odgovoriti.

Zares: Ne gre za demontažo tožilstva
V Zaresu, kjer "še vedno pričakujejo odgovore generalne tožilke na zastavljena vprašanja", pa so že zavrnili navedbe Brezigarjeve glede demontaže tožilstva. Po njihovih besedah so obtožbe, da gre pri vprašanjih za grob in primitiven pritisk na državno tožilstvo, absurdne.

V Zaresu navajajo, da so Brezigarjevo želeli opozoriti na pristranskost pri ravnanju v podobnih primerih, pri čemer navajajo žaljive obdolžitve varuha človekovih pravic Matjaža Hanžka in predsednika republike, ki nikoli niso doživele epiloga. "Želeli smo vas samo opozoriti, da bi moralo tožilstvo navedene primere obravnavati enako, nepristransko glede na imena posameznikov," navajajo in dodajajo, da obžalujejo, da "ste se namesto odgovora zatekli v grobo politično diskvalifikacijo".

Brezigar: Vse več pritiskov na tožilce
Sicer pa je generalna tožilka Brezigarjeva izrazila prepričanje, da se pritiski na tožilce v zadnjem času stopnjujejo. Po njenih besedah se uveljavlja praksa, da se odločitve posameznih tožilcev pripisujejo njej kot generalni tožilki, kar je ostro zanikala in poudarila, da so tožilci pri svojem delu samostojni, sama pa jih po svojih močeh ščiti pred pritiski. Njene besede je potrdil tudi vodja strokovnega centra na vrhovnem državnem tožilstvu Silvij Šinkovec.

Zalar: Treba je počakati na odločitev sodišča
Da je tožilstvo pri presoji, koga bo preganjalo in zakaj, neodvisno pa je dejal tudi pravosodni minister Aleš Zalar in dodal, da je treba počakati na odločitev sodišča. Glede tega, da finski novinar ne namerava priti na postopek v Ljubljano, pa je minister dejal, da je "to, kako se bo branil, če bo do postopka po odločitvi sodišča prišlo, njegova odločitev".

Oster odziv Brezigarjeve na vprašanje Zaresa