Magnus Berglund je v svoji oddaji dejal, da se v dokumentih o poslih s patrio pojavlja črka J kot simbol za osebo, ki ji je bila dana podkupnina. Foto: MMC RTV SLO
Magnus Berglund je v svoji oddaji dejal, da se v dokumentih o poslih s patrio pojavlja črka J kot simbol za osebo, ki ji je bila dana podkupnina. Foto: MMC RTV SLO
Zapis
Vlada in njen tedanji vodja sta se na oddajo odzvala ostro. Foto: MMC RTV SLO
Berglund
Finskega novinarja Magnusa Berglunda je podprl producent informativnega programa finske javne televizije Matti Virtanen, ki je zatrdil, da zaupajo svojim virom - torej virom, ki jih avtor Resnice o Patrii ni želel izdati. Foto: MMC RTV SLO
Oddaja
Janez Janša je predlagal kazenski pregon zoper voditelja in tri slovenske udeležence oddaje. Foto: MMC RTV SLO
Berglund: Na zaslišanje v Slovenijo ne bom prišel
Janši uspelo z ovadbo Berglunda

Na okrožnem državnem tožilstvu so pojasnili, da so zahtevo za preiskavo vložili zaradi dveh kaznivih dejanj žaljive obdolžitve po 2. in 1. odstavku 171. člena kazenskega zakonika, storjenih na škodo nekdanjega predsednika vlade Janeza Janše. Ta dva odstavka kazenskega zakonika govorita o tem, da kdor o kom trdi ali raznaša kaj, kar lahko škoduje njegovi časti ali dobremu imenu, se kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do šestih mesecev.

Na spletni strani YLE-ja pa so zapisali, da je slovenski državni tožilec junija vložil tožbo proti novinarju Magnusu Berglundu zaradi obrekovanja, tožbe pa so povezane z zgodbo o sumu podkupovanja, v katerega naj bi bili vključeni najvišji slovenski funkcionarji. Berglund nad tožbo ni presenečen, a se namerava v bližnji prihodnosti izogibati potovanjem v Slovenijo. Meni namreč, da bi ga prijeli, takoj ko bi stopil v državo, in dodaja, da ga Finska na srečo ne namerava poslati v Slovenijo na zaslišanje.

Vse se je začelo z Resnico o Patrii
Kje se je sploh vse začelo in kako se je nadaljevalo? Zgodba ima korenine v aferi Patria, saj je bila prav ta tista, ki je spodbudila finsko oddajo Resnica o Patrii, ki je na finski javni televiziji YLE nastala pod Berglundovo taktirko. Oddaja je bila na Finskem predvajana 1. septembra lani, na TV Slovenija pa dva dni pozneje.

Scenarij finske oddaje "Resnica o Patrii" (v angleščini) je objavljen
tukaj.


Novinar je oddajo začel z opisom sestanka pri avstrijskem podjetniku, Patriinem sodelavcu Wolfgangu Riedlu na Dunaju, na katerem naj bi bila januarja 2007 navzoča tudi poslovnež Walter Wolf in slikar Jure Cekuta. Mesec dni po sestanku je po Berglundovih besedah Patria Riedlu nakazala okoli 14 milijonov evrov. Avstrijec naj bi skoraj tri milijone evrov nakazal Wolfu, ta pa naj bi skušal denar nakazati na liechtensteinski račun, na Daljni vzhod in v Avstralijo, 300.000 evrov gotovine pa naj bi dvignil. Banka naj bi tedaj o vsem skupaj obvestila urad za pranje denarja ter finsko in slovensko policijo. Ta trenutek je pomenil dejanski uradni začetek afere na Finskem, saj se je vanj vmešala tudi policija.

Berglund: Finska Patria podkupila Janšo
V oddaji je bilo navedeno, da naj bi bilo za podkupnine pri 278 milijonov evrov vrednem poslu Patrie s Slovenijo odštetih 21 milijonov evrov ali 7,5 odstotka vrednosti posla. Patriino hčerinsko podjetje Patria vozila je za sklenitev posla s Slovensko vojsko najelo dunajskega poslovneža Riedla, Wolf naj bi poskrbel za slovenske politike, Cekuta pa za uslužbence na obrambnem ministrstvu. Med njimi naj bi bil po poročanju finske televizije tudi Dragan Bavčar. Jure Cekuta naj bi za podkupovanje uslužbencev na obrambnem ministrstvu prejel skoraj tri milijone evrov.

Wolf, ki Riedlovega nakazila ni zanikal, a je zatrdil, da je šlo za neki drugi posel, naj bi skupaj prejel 8,3 milijona evrov. V Patriinih dokumetih, na katere se je skliceval finski novinar, naj bi bila v Sloveniji za sklenitev posla odločilna oseba s črko J, ki naj bi ji Wolf moral dostaviti denar. Finski novinar je oddajo sklenil z besedami, da je ta oseba slovenski premier Janez Janša, koristi od posla pa naj bi imela tudi premierjeva stranka. Zadnje besede so se tako glasile: Finska Patria, v lasti države, je podkupila predsednika slovenske vlade.

Novinar izvirnih dokumentov ni nikoli pokazal
Berglund se je pri navajanju konkretnih številk in imen skliceval na dokumente Patrie, torej na notranje gradivo in gradivo, ki ga je pridobil na tujem. Izvirnih dokumentov ni pokazal, ker je, kot je zatrdil, ščitil vire.

Janša, tedaj še slovenski predsednik vlade, je zatrdil, da je oddaja Resnica o Patrii konstrukt, da so obtožbe popolnoma neresničene in absurdne. Menil je tudi, da je v ozadju oddaje predvolilni čas, saj so Slovenijo konec septembra čakale volitve v DZ. Takoj po objavi je zahteval opravičilo in napovedal, da bo, če ga ne bo deležen, pravico iskal na sodišču.

Vlada zahtevala 2. del oddaje, dobila le (rumeno) Mario
Slovenska vlada je že tretjega septembra sporočila, da bo vložila tožbo zoper finsko televizijo YLE, skupaj z njo pa tudi zoper Berglunda, saj se ta ni ne opravičil ne razkril dokumentov, ki bi dokazali obtožbe. Vladni urad za komuniciranje je na direktorja YLE Mikaela Jungerja naslovil tudi prošnjo za objavo dodatnih pojasnil v zvezi z Resnico o Patrii. "Od finske televizije YLE pričakujemo, da vsebino Resnice o Patrii - 2. del - prikaže na TV1 v terminu s podobno gledanostjo kot v primeru ponedeljkove oddaje, tekst pa objavi tudi na svoji spletni strani v angleškem in finskem jeziku." Ob tem so poudarili, da naj pojasnila, za katera prosijo, hkrati podajajo jasna zagotovila pristojnih iz Slovenije in finskega podjetja Patria, da za v oddaji izrečene obtožbe na račun predstavnikov slovenske vlade ni prav nobenih dokazov. YLA je prošnjo zavrnil.

Janši pa je vendarle uspelo nastopiti na finski komercialni televiziji Nalonen - Channel Four, ki je 10. septembra v oddaji Maria predvajala intervju s slovenskim predsednikom vlade. V njem je od YLA-ja znova zahteval, da objavi dokumente z obtožbami proti njemu, da se bo lahko branil.

Janša vložil še tri predloge za kazenski pregon
Spomnimo še, da Janša zaradi oddaje ni vložil le predloga za kazenski pregon Berglunda, temveč se je zavzel tudi za pregone zoper nekdanjega v. d. generalnega direktorja policije Bojana Potočnika, direktorja Sistemske tehnike Milana Švajgerja in predsednika protikorupcijske komisije Draga Kosa. Okrožno državno tožilstvo je ovadbe marca letos zavrglo.

Berglund: Na zaslišanje v Slovenijo ne bom prišel
Janši uspelo z ovadbo Berglunda