Premierja Janez Janša je bil sprejet z vojaškimi častmi. Foto: EPA
Premierja Janez Janša je bil sprejet z vojaškimi častmi. Foto: EPA
Dimitrij Rupel in Nikola Gruevski
Odnosi med državama so zgledni (minister Dimitrij Rupel in makedonski premier Nikola Gruevski). Foto: EPA
Obisk Makedoonije zaključen
Janša v Makedoniji

Gruevski je Slovenijo izpostavil kot največjo podpornico Skopja na poti v povezave in se ji zahvalil za to. Premierja sta se strinjala, da so odnosi med državama odlični, in izrazila željo po njihovi krepitvi. Državi sta ob tem sklenili sporazume o sodelovanju v zdravstvu, evropskih zadevah, o zaposlovanju sezonskih delavcev ter o meddržavnih posvojitvah.

Gruevski in Janša sta odprla tudi meddržavno poslovno konferenco, Janša pa si je ogledal še Skopski sejem, hčerinsko družbo velenjskega podjetja Era, ki se z vložkom 5 milijonov evrov razvija v enega najsodobnejših poslovnih, trgovinskih in zabaviščnih centrov v
regiji.

V sredo se bo sešel s predsednikom Brankom Crvenkovskim in predsednikom parlamenta Ljubišo Georgievskim. Predvideno je tudi srečanje s predstavniki Slovencev, ki živijo v Makedoniji.

Na dnevnem redu gospodarsko sodelovanje in Kosovo
Pogovori so bili namenjeni krepitvi dvostranskih odnosov, predvsem v gospodarstvu. Minister za gospodarstvo Andrej Vizjak je s makedonsko kolegico Vero Rafajlovsko v Skopju odprl pražarno podjetja Droga Kolinska. Vladno delegacijo spremlja več kot sto predstavnikov iz 86 podjetij. Gospodarska menjava med državama je v prvih 11 mesecih 2006 znašala 151 milijonov evrov, pri čemer je Slovenija uvozila 35 milijonov evrov.

Sogovorniki pa so si izmenjali mnenja tudi o razmerah na zahodnem Balkanu. Makedonija in Slovenija se strinjata, da je potrebno vprašanje statusa Kosova rešiti kar najhitreje, sicer je lahko ogrožena stabilnost, ki je potrebna za dosego blaginje na težavnem območju.

Janša in Rupel tudi s kosovskim premierjem
Premier Janša in zunanji minister Dimitrij Rupel pa sta se ob robu obiska srečala tudi s kosovski premierjem Agimom Cekujem, Rupel pa tudi z makedonskim kolegom Antoniom Milošoskim. Rupel je pojasnil, da so v pogovorih izpostavili, da je v regiji menil čas konfrontacije in da prihaja čas sodelovanja.

Janša spregovoril s tamkajšnjimi mediji
Premier Janša je v intervjuju za Utrinski vjesnik izrazil prepričanje, da države zahodnega Balkana sodijo v evropsko družino, izpolnjevanje potrebnih pogojev pa je njihova odgovornost. Dejal je, da bi Slovenijo veselilo, če bi v času njenega predsedovanja Makedonija napredovala pri vstopanju v EU.

Prvi preizkus zanjo bo jesenska ocena evropske komisije o makedonskem napredku, zato je Janša nekdanjo jugoslovansko republiko pozval h krepitvi reformnih naporov v pravosodju, policiji, boju proti organiziranemu kriminalu in gospodarstvu. Slovenija prav tako podpira prizadevanja Makedonije za vstop v Nato, je še povedal Janša.

Obisk Makedoonije zaključen
Janša v Makedoniji