V odločbi ustavnega sodišča Brglez ne vidi vsebinske presoje. Foto: BoBo
V odločbi ustavnega sodišča Brglez ne vidi vsebinske presoje. Foto: BoBo
Brglez razočaran nad odločitvijo sodišča
Brglez okrcal pobudnike referenduma

Brglez se je odzval na odločbo ustavnega sodišča, ki je dopustilo referendum o zakonski zvezi in s tem zavzelo nasprotno stališče od DZ-ja, ki je pred tem referendum prepovedal.

Odločba je zelo pomembna, je na tiskovni konferenci povedal Brglez, saj je pritrdila procesnemu postopku v DZ-ju, kar je pomembno za sprejemanje sprememb zakona o referendumu in ljudski iniciativi.

Izpostavil pa je, da je ustavno sodišče o dopustnosti referenduma odločalo kar šest mesecev, čeprav bi moralo v skladu z instrukcijskim rokom v 30 dneh po prejemu zahteve. Brglez se sprašuje, kaj bi bilo, če bi vsi državni organi tako ravnali.

To bi, kot je pripomnil, razumel, če bi ustavno sodišče v primeru odločilo vsebinsko - a po njegovih besedah ni, temveč gre za postopkovno odločitev. Odločba je zato "vsebinsko prazna". Zanjo po njegovem mnenju ni potrebnega toliko časa, pač pa jo je mogoče spisati razmeroma hitro.
Brglez: To ni militarizacija
Pri pobudi za referendum o dopolnitvi zakona o obrambi nikakor ne gre za referendum proti militarizaciji, kot trdijo pobudniki, je zatrdil Brglez. Militarizacija je po njegovih besedah v zakonu preprečena z dvotretjinsko večino. Takšna večina je namreč v zakonu predvidena za dodelitev dodatnih pooblastil vojski, prav tako se lahko s takšno večino spreminjata zakon o obrambi in celo ustava.

Po Brglezovih besedah je imelo že samo sprejetje dopolnitve zakona o obrambi mednarodne politične učinke, ki so bili za državo mogoče celo pomembnejši od tistih, kot bi jih imela uveljavitev zakona.

Šlo je predvsem za to, da se je želelo policistom omogočiti lažje delo in nadomestiti moštvo, je pojasnil. Ob tem se je Brglez zahvalil vsem, ki sodelujejo pri obvladovanju begunskega vala, da je ta "kriza čim manj boleča za nas in pod nadzorom".

Pobudniki referenduma bi morali po njegovih besedah pred začetkom zbiranja podpisov razmisliti o posledicah, kot jih je Brglez ob začetku zbiranja tudi pozval. To, kar so naredili, je po njegovih besedah "eno veliko zavlačevanje", za katerega pa ni jasno, kako dolgo bo trajalo.

Podpise, ki so jih pobudniki v DZ vložili v sredo šest minut pred iztekom roka, so zdaj v preverjanju na ministrstvu za notranje zadeve. Dokler ne dobi sklepa ministrstva o ustreznosti podpisov, Brglez, kot pravi, ne more napovedovati časovnice nadaljnjih dejavnosti. Poudaril je, da mora v primeru ustreznosti podpisov razpisati začetek zbiranja podpisov za referendum, in sicer ne glede na spremembe ustave, ki v nekaterih primerih ne dopuščajo referenduma.

Če pa bo v DZ predložen predlog sklepa, da referendum o tem vprašanju ni dopusten, pa Brglez napoveduje, da bo DZ o tem odločal.

Brglez razočaran nad odločitvijo sodišča
Brglez okrcal pobudnike referenduma