Predsednik DZ-ja Milan Brglez meni, da bi bilo primerno, da DZ čim prej glasuje o tem, ali bi bil razpis referenduma v neskladju z ustavo. Foto: BoBo
Predsednik DZ-ja Milan Brglez meni, da bi bilo primerno, da DZ čim prej glasuje o tem, ali bi bil razpis referenduma v neskladju z ustavo. Foto: BoBo
Skrinjica
Zahtevo za razpis referenduma lahko vloži najmanj 40.000 volivcev, in sicer najpozneje v sedmih dneh po preteku roka za zbiranje podpisov. Foto: MMC RTV SLO/Ana Svenšek
V koaliciji Za otroke gre v svoji zahtevi za referendum o pravicah istospolnih parov ne vidijo neskladnosti z ustavo. Foto: BoBo
Čez teden dni začetek zbiranja podpisov

Zahtevo za razpis referenduma lahko vloži najmanj 40.000 volivcev, in sicer najpozneje v sedmih dneh po preteku roka za zbiranje podpisov. Če bo zahteva tudi vložena, mora DZ razpisati referendum.

Poslanci pa lahko, če menijo, da bi z odložitvijo uveljavitve novele ali zaradi zavrnitve novele nastale protiustavne posledice, zahtevajo, naj o tem odloči ustavno sodišče.

Nekateri pravniki opozarjajo, da se lahko po novi ureditvi DZ že z navadno večino odloči, da referenduma ne razpiše, če oceni, da je pobuda neskladna z ustavo. Ustavne spremembe, sprejete maja 2013, namreč prepovedujejo razpis referenduma o zakonih, ki odpravljajo protiustavnost na področju človekovih pravic in temeljnih svoboščin. Pobudniki se nato lahko pritožijo na ustavno sodišče in izpodbijajo poslanski sklep.

Brglez: Primerno čimprejšnje glasovanje
Brglez je dejal, da so ustavne spremembe "nekako obrnile dokazno breme". Ko bodo podpisi za zahtevo za referendum zbrani ali pa še predtem, naj bi bil na glasovanje v DZ-ju podan sklep, po katerem bi se ugotovilo, da razpis ni v skladu s spremenjeno ustavo. Zaradi pravne varnosti tistih, ki zbirajo podpise, pa bi bilo po njegovih besedah primerneje, da bi bilo to morebitno glasovanje čim prej, meni Brglez.

Če bi o tem vprašanju potrebovali hitro odločitev, bi bilo treba sklicati izredno sejo, a predlagatelji za to potrebujejo 23 poslanskih podpisov. Ali bi SMC te podpise prispeval, se v poslanski skupini še niso odločili, je pojasnil Brglez. Sicer pa imajo predlagatelji iz ZL-ja za to čas od ponedeljka in še sedem dni po koncu zbiranja podpisov.

Iz ZL-ja medtem sporočajo, da bodo ubrali vse zakonite korake, da bi preprečili referendum. Glede na to, da je novela dobila veliko podporo v SMC-ju, SD-ju in deloma v DeSUS-u, ni razloga, da referenduma ne bi mogli preprečiti, so dejali v ZL-ju.

Pobudniki ne vidijo neskladnosti z ustavo
O tem, kaj bodo naredili, če parlament referendum prepove, bodo v koaliciji Za otroke gre razmišljali, če se bo to zgodilo. "A verjamem, da ne bo," pravi Metka Zevnik iz koalicije.

Pobudniki referenduma omenjene neskladnosti z ustavo v tem primeru sicer ne vidijo. "Zavzemamo se za pravice otrok, staršev in starih staršev, ki so tu kršene," je v izjavi za medije vnovič poudarila Metka Zevnik. "Mi pač gremo po poti, ki nam jo dopušča ustava, in to je to," je dejala glede morebitne preprečitve izvedbe referenduma.

Čez teden dni začetek zbiranja podpisov