Pobuda za odložilni veto je sprejeta, če je število oddanih glasov
Pobuda za odložilni veto je sprejeta, če je število oddanih glasov "za" večje od števila oddanih glasov "proti", pri čemer mora za sprejem predloga odložilnega veta glasovati najmanj enajst državnih svetnikov. Foto: BoBo

Interesna skupina lokalnih interesov državnega sveta bo v ponedeljek odločala, ali bo državnemu svetu predlagala vložitev veta na novelo zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih. Če bo takšno pobudo sprejela, bo DS o morebitnem vetu na zakonske spremembe predvidoma glasoval v torek.

Vodja omenjene interesne skupine Milan Ozimič je pobudo za veto, ki jo je podpisal državni svetnik Miro Kozelj, prejel danes in jo uvrstil na dnevni red ponedeljkove seje interesne skupine.

Državni svetnik Kozelj v pobudi noveli zakona očita redefinicijo zakonske zveze, ki bo imela tudi prikrite pravne posledice. Poleg tega naj bi novela prinašala neustrezno in neustavno ureditev posvojitev z vidika otrokove koristi ter diskriminacijo pri posvojitvah, pa tudi sistemsko diskriminacijo zunajzakonske zveze. Opozarja, da bodo te podlaga za spremembo učnih programov zaradi prilagoditve redefinicije zakonske zveze.

Ozimič glede na argumente, zapisane v pobudi, pričakuje, da bo večina članov interesne skupine veto tudi predlagala. V tem primeru bo o vložitvi veta na izredni seji odločal državni svet, predvidoma v torek ob 19. uri.

Pobudo za sprejem odložilnega veta lahko vloži osem državnih svetnikov, komisija ali interesna skupina. Pobuda za odložilni veto je sprejeta, če je število oddanih glasov "za" večje od števila oddanih glasov "proti", pri čemer mora za sprejem predloga odložilnega veta glasovati najmanj enajst državnih svetnikov. Pri ponovnem odločanju mora za sprejem zakona glasovati večina vseh poslancev, torej 46. Ob sprejemu je zakon podprlo 51 poslancev.

Civilna gibanja, združena v koalicijo Za otroke gre, ki ostro nasprotujejo novi definiciji zakonske zveze, ki izenačuje pravice istospolnih in raznospolnih parov, so takoj po torkovem sprejemu zakonske novele napovedala sprožitev referendumskih postopkov.