Tako Milan Brglez kot Tanja Fajon pripadata stranki SD ter Skupini naprednega zavezništva socialistov in demokratov v Evropskem parlamentu. Foto: BoBo
Tako Milan Brglez kot Tanja Fajon pripadata stranki SD ter Skupini naprednega zavezništva socialistov in demokratov v Evropskem parlamentu. Foto: BoBo

"Včeraj sem doživel svoj prvi kibernetski napad. Neznanci so mojo Facebook stran najprej napadli, nato izbrisali. Nekomu grem s svojimi stališči pač 'strašno na živce'," je na Twitterju zapisal nekdanji predsednik DZ-ja in aktualni evroposlanec Milan Brglez (SD).

Kot so sporočili iz njegove pisarne, je Brglez nenavadno dogajanje na svojem Facebook računu opazil kmalu po objavi čestitke ob dnevu državnosti. Z objavo je opozoril na obvezo etične solidarnosti za iskanje skupnega dobrega, zaradi katere je v politiki druge mogoče razumeti zgolj kot politične nasprotnike, nedopustno pa jih je obravnavati kot politične sovražnike.

Takoj po pojavu nenavadnih aktivnosti na njegovi Facebook strani je temeljito preveril vse značilnosti svojega Facebook računa. Ko je želel zamenjati svoje geslo, je ugotovil, da nad svojim računom nima več administratorskih pravic. Zlorabo je prijavil Facebooku, dve uri pozneje pa je bil račun s strani neznancev že izbrisan.

"Kljub temu da sem sam ravnal skladno z vsemi preventivnimi ukrepi, sem postal žrtev kibernetskega napada," je v odzivu zapisal Brglez in dodal, da so ga želeli z digitalnim izbrisom simbolično in dejansko utišati. "Taka sovražna dejanja pri meni nimajo in ne bodo imela uspeha. Ostajam konstruktiven kritik vsega, kar je v naši družbi narobe, in podpornik tistega, kar je dobro," je dodal Brglez. V Brglezovem sporočilu za javnost je bilo zapisani še, da bo novo Facebook stran evroposlanec odprl v kratkem.

Na Brglezovo sporočilo o napadu se je na Twitterju hitro odzvala predsednica stranke SD Tanja Fajon, ki tako kot Brglez v Evropskem parlamentu pripada Skupini naprednega zavezništva socialistov in demokratov (S&D). Zapisala je, da je bila tudi sama tarča kibernetskega napada. Neznanci so namreč poskušali vstopiti v njen osebni profil, nakar je iz previdnostnih razlogov zamenjala geslo, kar so storili tudi njeni sodelavci, ki ji pomagajo upravljati politično stran. Njen račun in stran sta ostala obvarovana.

Kot je pojasnila predsednica SD-ja, so vdori v profile in strani žal stalnica, najpogosteje rezultat naključnih robotskih aktivnosti, kdaj pa tudi načrtnih napadov. "Zaenkrat vdorom v stranki Socialni demokrati ne pripisujemo političnih ozadij, a jih tudi ne izključujemo. Nas pa dogodka ponovno opominjata na pomen kibernetske varnosti vseh, tudi državljank in državljanov," je zapisala Fajonova in dodala, da noben napad ne bo preprečil, da bodo še naprej delovali in zagovarjali svoja stališča in vrednote.