Zakon naj bi začel veljati do poletja. Foto: Reuters
Zakon naj bi začel veljati do poletja. Foto: Reuters
V gostinskih lokalih se nam obetajo posebne kadilnice, namenjene izključno kajenju. Foto: EPA
Kadilnice ostajajo

Zakon tako določa, da bo kajenje prepovedano v vseh zaprtih delovnih in javnih prostorih, vključno z gostinskimi obrati. Med izjeme bo po besedah ministra za zdravje Andreja Bručana najverjetneje treba uvrstiti zdravstvene zavode, v katerih bolniki bivajo dlje časa.

Novost bo tudi na zavojčkih cigaret natisnjena telefonska številka, kjer bodo kadilci lahko poiskali pomoč za opustitev kajenja. Rezultati javnomnenjske raziskave so pokazali, da javnost večino predlogov zakona podpira.

Na ministrstvu za zdravje sicer še vedno razmišljajo o prepovedi kajenja v okolici izobraževalnih in zdravstvenih ustanov ter otroških igriščih, a sprememb na tem področju po ministrovih besedah najverjetneje ne bo.

Dovoljenje za nakup tobačnih izdelkov starejšim od 18 let
Ostaja pa popolna prepoved kajenja v vzgojno-izobraževalnih in zdravstvenih ustanovah ter slaščičarnah, ki je veljala že v prejšnji ureditvi, zato tudi v prihodnje tam kadilnice ne bodo dovoljene. Zakon predvideva tudi zvišanje dovoljene starosti za nakup tobačnih izdelkov s 15 na 18 let.

Javnost sicer podpira tudi predlog z javne razprave o prepovedi kajenja v odprtih javnih prostorih, kot so igrišča ali plaže, a se po Bručanovih besedah za takšen ukrep najverjetneje ne bodo odločili, ker bi bilo nadzorovanje na teh območjih pretežko.

Prepoved kajenja v zaprtih prostorih podpira štiri petine anketirancev
Minister za zdravje je predstavil tudi rezultate javnomnenjske raziskave glede predloga zakona o omejevanju uporabe tobačnih izdelkov. 79,2 odstotka vprašanih podpira prepoved kajenja v zaprtih delovnih in javnih prostorih, vključno z gostinskimi obrati, predlogu pa je nasprotovalo 19,1 odstotka vprašanih.

Rezultati raziskave so pokazali tudi, da predlagane spremembe ne bodo vplivale na obisk gostinskih lokalov.

Veliko podporo, več kot 87-odstotno, uživa tudi predlog organizacije CINDI, ki je predlagala, da bi zakon prepovedal kajenje v osebnih vozilih, če bi se v njih vozila oseba, mlajša od 18 let, prepoved kajenja v skupnih prostorih večstanovanjskih zgradb pa je podprlo 82,7 odstotka vprašanih.

Kadilnice ostajajo