Dekan FDV-ja zatrjuje, da je FDV v nevarnosti, da postane nelikviden. Foto: BoBo
Dekan FDV-ja zatrjuje, da je FDV v nevarnosti, da postane nelikviden. Foto: BoBo

Temeljni problem je stalno zniževanje sredstev za pedagoško dejavnost. Od leta 2011 so se ta sredstva znižala na 40 odstotkov, kar pomeni, da na FDV ne moremo več izvajati pedagoškega procesa tako, kot je bil zamišljen.

Bojko Bučar
Svetlik
Rektor ljubljanske univerze Ivan Svetlik je tudi nekdanji SD-jev minister za delo, družino in socialne zadeve. Foto: MMC RTV SLO

Ljubljanska in druge univerze izvajajo za petino več študijskega programa kot na začetku bolonjske reforme, a s šest odstotkov manj zaposlenimi in z osem odstotkov več sredstvi.

"Za razvoj ne ostaja praktično nič več denarja, razen na posameznih segmentih, na katerih so uspele nekatere članice ohraniti nekaj tržne dejavnosti," je na novinarski konferenci opozoril Ivan Svetlik.

Od leta 2012 se obseg sredstev vsako leto še zmanjšuje, je dejal; pa tudi število zaposlenih za en odstotek letno.

"Vmes smo dobili dodatno zahtevo po financiranju oz. izplačilu tretje četrtine poračuna odprave plačnih nesorazmerij, skupaj s študenti smo izgubili tudi sofinanciranje doktorskega študija. Šele letos smo začeli uvajati zadnje programe druge stopnje in zato se je zadeva še bolj zaostrila," je pojasnil Svetlik.

Po njegovem prepričanju bi morali početi ravno nasprotno, še več vlagati v znanje in izobraževanje, če hočemo priti iz krize.

Kakšno stanje bo na univerzi v letu 2015, po rektorjevih besedah nihče ne ve, saj za zdaj na mizi nimajo ničesar razen ustnih obljub pristojnega ministrstva, da ne nameravajo še naprej zniževati sredstev za visoko šolstvo.

FDV ne more več izvajati pedagoškega programa, kot je bil zamišljen
O težavah na Fakulteti za družbene vede (FDV) je spregovoril dekan Bojko Bučar. "Temeljni problem je stalno zniževanje sredstev za pedagoško dejavnost. Od leta 2011 so se ta sredstva znižala na 40 odstotkov, kar pomeni, da na FDV ne moremo več izvajati pedagoškega procesa tako, kot je bil zamišljen," je opozoril Bučar.

Devet rednih profesorjev preveč
Na FDV ugotavljajo, da imajo približno devet rednih profesorjev preveč, in ker nimajo več kje varčevati, se bo to po njegovih navedbah poznalo na številu zaposlenih oz. odpuščanju. Bučar upa, da se to ne bo zgodilo, ker bodo sprejeli vse mogoče ukrepe. Na FDV bolj računajo na "neke mehke prehode upokojevanja in podobne zadeve, s čimer bi uspeli sanirati to stanje".

Ob tem bodo morali krčiti tudi študijske programe, kar se bo poznalo na dosedanjem izvajanju pedagoškega procesa, je pojasnil Bučar, ki trdi, da se z zmanjševanjem sredstev ne more ohranjati kakovost študija. Če se bo takšno stanje nadaljevalo, FDV grozi nelikvidnost, je še dodal Bučar.

"Povečevanje pritiskov na zaposlene"
Sašo Slaček iz visokošolskega sindikata na FDV je med drugim ponovno opozoril na prenizko sistematično financiranje visokega šolstva, povečevanje pritiskov na zaposlene. Po njegovih besedah zaznavajo vse več tudi nezakonitih posegov v pravice zaposlenih na vseh treh javnih univerzah. Če se stanje ne bo spremenilo, je Slaček napovedal, da bodo "sindikati prisiljeni storiti korak naprej in se bolj ostro odzvati".

Z ministrstva za izobraževanje, znanost in šport so sporočili, da ne pripravljajo posebnih ukrepov za reševanje finančnih težav ljubljanske univerze. Univerza finančna sredstva, ki so ji namenjena, samostojno razporeja med članice in ministrstvo na tem področju nima pristojnosti, so pojasnili.

Ministrica Stanka Setnikar Cankar se namerava sestati z rektorsko konferenco, a datum v tem trenutku še ni določen, so še sporočili z ministrstva.



Temeljni problem je stalno zniževanje sredstev za pedagoško dejavnost. Od leta 2011 so se ta sredstva znižala na 40 odstotkov, kar pomeni, da na FDV ne moremo več izvajati pedagoškega procesa tako, kot je bil zamišljen.

Bojko Bučar