Predsednik Antonio Tajani je z izjavami v Bazovici razburil slovenski in hrvaški politični vrh. Foto: BoBo
Predsednik Antonio Tajani je z izjavami v Bazovici razburil slovenski in hrvaški politični vrh. Foto: BoBo

Besede, ki jih je predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani izrekel v nedeljo na slovesnosti v Bazovici, je mogoče razumeti tudi kot ozemeljske zahteve, zato jih v celoti zavračam, je dejal predsednik republike Borut Pahor. Hkrati je izrazil pričakovanje, da bo Tajani ugotovil, da so bile njegove besede napačne, ter se od njih ogradil. Da bi umiril razpravo, ki se je ob tem razvnela, bi to moral storiti čim prej, meni Pahor.

Gre za besede, naj "živi Trst, naj živi italijanska Istra, naj živi italijanska Dalmacija, naj živijo italijanski izgnanci", ki jih je Tajani izrekel na koncu govora na nedeljski slovesnosti v Bazovici ob italijanskem dnevu spomina na žrtve fojb.

Tajani: Obžalujem in se opravičujem

Tajani je danes popoldne po srečanju s poslanci skupine Evropske ljudske stranke iz Slovenije in Hrvaške, ki so mi poslali pismo, dejal, da iskreno obžaluje in se opravičuje, da je uporabil besede, ki so bile razumljene kot neke vrste ozemeljske zahteve. Zagotavlja, da to ni bil njegov namen in niti ni to njegovo stališče o zadevi. Kot je dejal, je pri omembi Istre in italijanske Dalmacije govoril o istrskih in dalmatinskih italijansko govorečih izgnancih, njihovih otrocih in vnukih, med katerimi jih je bilo veliko na slovesnosti.

Tajani je še dejal, da si vse oblike totalitarizmov zaslužijo odločno obsodbo, žrtve fašizma, nacizma in komunizma pa je treba obravnavati z enakim spoštovanjem. Kot so sporočili iz EPP-ja, bo Tajani zunanjemu ministru Miru Cerarju poslal pismo.

Pod pismo podpisanih deset poslancev EPP-ja iz Slovenije in Hrvaške

Pod pismo predsedniku parlamenta, ki sicer prav tako prihaja iz EPP-ja, se je podpisalo deset evropskih poslancev, ki so se danes popoldne z njim tudi srečali. Na srečanju so bili vsi slovenski evroposlanci iz EPP-ja Milan Zver, Romana Tomc, Patricija Šulin (vsi SDS), Alojz Peterle (NSi) in Franc Bogovič (SLS) ter hrvaški Dubravka Šuica, Ivana Maletić, Željana Zovko, Ivica Tolić in Marijana Petir.

Evropska poslanca Franc Bogovič (EPP/SLS) in Lojze Peterle (EPP/NSi) sta po današnjem srečanju zadovoljna z opravičilom.

Takšna stališča so zelo skrb vzbujajoča, je ob razpisu EU-volitev dejal Pahor. Foto: BoBo
Takšna stališča so zelo skrb vzbujajoča, je ob razpisu EU-volitev dejal Pahor. Foto: BoBo

Pahor: Evropa pred tem ne more zamižati

"To v politiki niso majhne stvari, so velike zadeve, ki so upravičeno zaskrbele tiste, ki se jih te besede tičejo. Morajo pa se dotakniti tudi vseh drugih v skupnem evropskem domu, ker Evropa, ki je zasnovana na spravi, medsebojnem spoštovanju in upoštevanju, pred takšnimi besedami ne more zamižati," je svoje pričakovanje pojasnil Pahor.

Dodal je, da ni prvič, da so visoki predstavniki italijanske politike ponovili ocene in stališča, ki so nesprejemljivi. "Prvič pa je, da se to dogaja v kontekstu evropske politike, ko je ta evropska ideja povezanosti in sodelovanja šibkejša, ko se kažejo resni znaki njene krize, ko postajajo takšna stališča še toliko bolj skrb vzbujajoča," je dejal predsednik. Zaradi tega konteksta od predsednika Evropskega parlamenta Tajanija pričakuje ustrezen in dovolj jasen odziv.

Tajani se je sešel s slovenskimi EU poslanci iz vrst EPP-ja

Pahor je sicer že v ponedeljek v povezavi z dogodki v Bazovici – slovesnosti se je poleg Tajanija udeležil tudi italijanski notranji minister Matteo Salvini – pisal italijanskemu predsedniku Sergiu Mattarelli.

Odziv Pahorja na Tajanijev govor