Afera z bulmastifi še zmeraj ni dobila epiloga. Foto: MMC RTV SLO
Afera z bulmastifi še zmeraj ni dobila epiloga. Foto: MMC RTV SLO
Katarina Kresal
Po besedah Janka Gorška ministrica Katarina Kresal ni vplivala na preiskavo v zadevi bulmastifi. Foto: BoBo
janko goršek
Goršek zatrjuje, da je policija opravila svoje delo strokovno in avtonomno. Foto: MMC RTV SLO

Člani odbora za notranjo politiko so na zahtevo poslanske skupine SLS-a obravnavali zavrženje kazenskih ovadb v aferi z bulmastifi.

Žerjav: Zaradi tega primera je bil spremenjen zakon o zaščiti živali
Radovan Žerjav
(SLS) je pojasnil, da je šlo pri vrnitvi bulmastifov Saši Baričeviču toliko narobe, da je prav, da ne dovolimo, da bi imel kdo občutek, da se je kar koli pometlo pod preprogo. Meni, da je prav, da to afero, ki je dala velik pečat celotni družbi in pravni državi, privedejo do končnega epiloga.

Poudarja, da so v SLS-u že poleti 2009 resno opozarjali, da gre v postopkih vračanja psov vse "hudo narobe" in da so bili pritiski in vplivi od zunaj, da se doseže vrnitev psov. Zatrjuje, da je bil posebej zaradi tega primera spremenjen zakon o zaščiti živali.


Goršek: Nismo izgubili dokazov, verjemite
Generalni direktor policije Janko Goršek je znova opisal postopke policije, ki so potekali v preiskavi zadeve, ob tem pa poudaril, da so ves čas sodelovali z Okrožnim državnim tožilstvom v Ljubljani. Povedal je, da oddaja Pogledi Slovenije na TV Slovenija ni razkrila nobenih novih dejstev, ki jih policija že ne bi poznala in ki jih ne bi sporočila tudi tožilstvu. Poudarja, da od objave oddaje tudi tožilstvo policiji ni dalo nobenih novih usmeritev v povezavi z preiskavo.

"Policija ni prikrivala dejstev in jih tudi ne bo. Zagotavljam, da bodo policisti in kriminalisti ne glede na vpletene osebe naredili vse, kot veleva zakon. Nismo izgubili dokazov, verjemite. Ostro zavračam vse navedbe, ki so na grob način umazale delo policistov. Zagotavljam, da je policija svoje delo opravila strokovno, avtonomno in brez poseganja kogar koli, ne ministrice ne generalnega direktorja," je poudaril.

Kos: Kriminalisti nas enostavno niso hoteli poslušati
"Nisem privrženec zarot, ampak če se v eni zgodbi pojavi toliko dejanskih in pravnih dogodkov, in vsi, poudarjam vsi, gredo narobe v smeri vračanja psov, potem me bo težko kdo prepričal o slučajnosti," je povedal nekdanji predsednik protikorupcijske komisije Drago Kos. Komisija je po njegovem mnenju odkrila tudi podatke o zadevi, ki jih sama ni mogla preveriti, in jih je zato želela predati kriminalistom, vendar jih ti na sestankih "enostavno niso hoteli poslušati".

"Šlo je celo tako daleč, da je bil eden od občanov, ki se je zglasil na komisiji in nam posredoval podatke, ki so zelo utemeljevali morebitne sume kaznivih dejanj tudi na ravni ministrstva za kmetijstvo, takoj napoten na razgovor na kriminalistično policijo, z navodilom, da mora tudi njim povedati vse, kar ve. Ta občan se je na razgovoru zglasil, takoj zatem pa me je zgrožen poklical, da je bil od kriminalista opozorjen, naj pazi, kaj govori, da ga ne bo kdo tožil," je dogodke opisal Kos.

Klemenčič: Imamo manjši kratek stik s tožilstvom
Zdajšnji predsednik Komisije za preprečevanje korupcije Goran Klemenčič pa je pojasnil, da zadeva z bulmastifi na komisiji ni v mirovanju. Kot pravi, imajo trenutno manjši kratek stik z državnim tožilstvom, ker so jim zavrnili posredovanje sklepa o zavržbi. Povedal je še, da po mnenju komisije obstajajo še dodatne nadzorne možnosti v razmerju do sodnega postopka, ki je bil voden, vendar jih želijo pred nadaljnjimi koraki še pravno osmisliti.

Člani komisije niso sprejeli nikakršnih sklepov in so sejo prekinili zaradi nenavzočnosti generalne državne tožilke Barbare Brezigar. Brezigarjeva v razpravi namreč ne more sodelovati, saj je zadeva še zmeraj odprta.