Študenti bodo morali nekako prebroditi julij in avgust. Foto: EPA
Študenti bodo morali nekako prebroditi julij in avgust. Foto: EPA
Študenstki boni na

V nedeljo je začel veljati še eden izmed vladnih varčevalnih ukrepov. Tokrat so prizadeti študenti. Mesec dni - do 15. avgusta - ni subvencionirane študentske prehrane. To pa pomeni tudi manj dela in denarja za gostince.

Za nakup študentskih bonov študent povprečno porabi od 40 do 50 evrov mesečno. To zadostuje za en topli obrok dnevno, za katerega država prispeva 2,63 evra. Dober mesec bo ta obrok študenta stal vsaj dvakrat toliko.
Študenti: Bomo že stisnili zobe
"Ta mesec bo malo huje, bomo poskusili priti skozi. Imamo izpite in smo redno v Mariboru, ampak bomo že nekako prišli skozi," pravi študent Alen Lončarič.

"Menim, da bi država lahko izboljšala sistem, kajti tudi študenti potrebujemo prehrano tudi v tem mesecu, če kdo biva v Mariboru ali ima kakšne obveznosti," pa meni študent Jure Slatinek.
Negativne posledice že vidne
Že prejšnji mesec pa so omejili uporabo študentskih bonov v večernih urah. "Zdaj ko po novem po osmi uri ni študentskih bonov, je prodaja bonov avtomatično padla. To je bil že prvi udarec, zdaj pa bomo videli, kako bo," je dejal Marko Šobak iz Cantante Cafeja Tabor.

Prodaja hrane se je samo na račun tega ukrepa znižala za od 30 do 40 odstotkov. Kaj natančno bo prinesla enomesečna ukinitev, pa za zdaj gostinci še ne morejo napovedati, gotovo pa bo, čeprav gre za poletni čas, manj obiska.

Študenstki boni na