Ni še znano, s katerim cepivom bodo cepljeni maturantje. Foto: BoBo
Ni še znano, s katerim cepivom bodo cepljeni maturantje. Foto: BoBo

Vlada je zvečer na dopisni seji sporočila, da je sprejela peto različico Nacionalne strategije cepljenja proti covidu-19, po kateri so v prednostno skupino dodali ljudi, ki končujejo izobraževanje v srednjih šolah (maturante), in zaposlene, ki neposredno sodelujejo pri izvedbi mature in še niso bili cepljeni.

Podrobnejše informacije o cepljenju maturantov bo v prihajajočih dneh podalo ministrstvo za zdravje, so navedli na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport. Kot je za Radio Slovenija poročala Snežana Ilijaš, predlagano neobvezno cepljenje za približno 17 tisoč maturantov prihaja precej pozno, saj se bo matura začela že čez manj kot tri tedne. Zato so se ob tem pojavili tudi neuradni namigi, da bi pisanje maturitetnega eseja, ki je predvideno za 4. maj, preložili na konec meseca. Da so to predlagali, je novinarki TV Slovenija Tadeji Anžlovar po telefonu potrdila vodja svetovalne skupine pri ministrstvu za zdravje Mateja Logar, ker da bi tako lahko dosegli odpornost maturantov proti covidu.

A ministrstvo je te navedbe zavrnilo in poudarilo, da bo matura potekala po predvideni časovnici. Marina Tavčar Krajnc, predsednica komisije za splošno maturo, je za TV Slovenija dejala: "Državna komisija je koledar potrjevala jeseni, od takrat se časovnica ni spreminjala in tudi do danes nismo v komisiji niti razpravljali niti odločali o kakršne koli spremembi maturitetnega koledarja za letos."

V sredini naslednjega tedna bo na temo izvedbe letošnje mature sklicana tudi posebna novinarska konferenca, na kateri bodo prisotni ministrica za izobraževanje Simona Kustec, direktor državnega izpitnega centra in predsednika obeh maturitetnih komisij, so napovedali na ministrstvu.

Izbira cepiva še ni znana

Vlada je spremembe strategije cepljenja, po kateri bi prednostno cepili tudi maturante, obravnavala v sredo. S katerim cepivom bi jih cepili, bo odločitev stroke, je po seji vlade v Odmevih na TV Slovenija povedal minister za zdravje Janez Poklukar. Kot je pojasnil, želijo tako vsem dijakom omogočiti opravljanje mature. Fani Al-Mansour, predsednica Zveze srednjih šol in dijaških domovov, je za TV Slovenija dejala: "Zdi se mi v redu, da se cepijo, ker je pred njimi obdobje mature. Mislim pa, da bi morali te stvari doreči veliko, veliko prej kot pa zadnji trenutek in povzročati nervozo med maturanti."

Vodja posvetovalne skupine za cepljenje Bojana Beović je pojasnila, da o cepljenju maturantov predhodno niso bili seznanjeni in da je to povsem politična odločitev. "Tukaj nisem bila nič posebej vprašana, domnevam, da ne gre za odločitev te vrste, kot poudarjamo pri starejših, da so pač življenjsko ogroženi, ampak gre za to, da se zmanjša tveganje, da mature ne bi mogli pisati, ker so bodisi zboleli ali pa so v karanteni," je povedala za Radio Slovenija. Ali je tak predlog sploh smiseln? Če bo zmanjšal stisko maturantov, zagotovo je, meni Beovićeva, kakšnega velikega javnozdravstvenega pomena pa nima.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Ali je glede na časovno stisko za dijake najprimernejše cepivo Johnson in Johnson, pri katerem je potreben zgolj en odmerek? "To bi bila ena možnost, ampak ne vem, kako je z dostopnostjo tega cepiva, tudi od tega je odvisno – AstraZeneca nudi precej dobro zaščito že po prvem odmerku. Odločitve so različne, predvsem se je treba držati tega, kako so cepiva registrirana, in nekega generalnega pristopa, ki ga uporabljamo pri vseh," je za Radio Slovenija pojasnila vodja posvetovalne skupine.

Kako na možnost prednostnega cepljenja gledajo maturanti? Dijaška organizacija to potezo pozdravlja, pravi predsednica dijaške organizacije Maja Kalin: "Hkrati pa vseeno poudarjamo, da mora biti cepljenje izvedeno čim prej in da se zagotovi, da dijaki ne bodo imeli med pisanjem nepotrebnih stranskih učinkov."

Prestavljen začetek prostovoljnega testiranja dijakov

Zaradi zamude pri dobavi testov pa je prestavljen začetek prostovoljnega samotestiranja dijakov, ki je bil predviden za petek. Ministrstvo je srednjim šolam poslalo okrožnico, v kateri jih obvešča, da bodo dijaki in šole o začetku testiranja naknadno obveščeni. Teste bodo šole prevzele na regijskih izpostavah uprave za zaščito in reševanje. "Prav tako vas prosimo, da se za podporo pri prvem poskusnem samotestiranju dogovorite z zdravstvenimi domovi oziroma zdravstvenimi delavci, ki so že bili naprošeni, da sodelujejo pri prvem poskusnem samotestiranju," je ministrstvo še zapisalo v okrožnici.

Zaposlene v šolah v želji, da bi pouk v šolskih prostorih omogočili vse do poletnih počitnic, prosijo, da sodelujejo pri izvedbi projekta in da po svojih močeh k čim večjemu sodelovanju spodbudijo dijake in njihove starše.

Cepljenje dijakov, ki se pripravljajo na maturo

Sviz opozarja na nujnost natančnih pojasnil in dogovorov

Zamisel o prostovoljnem samotestiranju učencev in dijakov podpira tudi Sindikat vzgoje izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz), saj bi to zagotovo prispevalo k zmanjšanju prenosa okužb. Takšno je bilo stališče sindikata že ob uveljavitvi obveznih testiranj zaposlenih v vzgoji in izobraževanju, so zapisali v sporočilu za javnost.

Ob tem Sviz opozarja, da je o samotestiranju v šolah nujen dogovor s sindikatom, in vztraja, da se o dodatnih nalogah in obremenitvah, povezanih s prostovoljnim testiranjem učencev in dijakov, vnaprej sklene pisni dogovor med kvalificiranimi predstavniki zaposlenih in šolsko oblastjo.

O tem je ministrico za izobraževanje Simono Kustec sindikat že v torek pisno pozval, a ni do zdaj prejel še nikakršnega odgovora. "Sviz je dodatno neprijetno presenečen, da se o načinu izvedbe, ki neposredno posega v organizacijo pouka in pedagoškega procesa, opredeljuje izključno minister za zdravje, ministrica za izobraževanje pa molči. Ob tem se ni mogoče izogniti vprašanju, kdo v državi opredeljuje izobraževalno politiko, kdo odloča o stvareh, ki se tičejo vzgojno-izobraževalnega sistema," pravijo v sindikatu.

Dokler ne bo jasno, kakšne so obveznosti in odgovornosti zaposlenih v vzgoji in izobraževanju pri izvedbi testiranj učencev in dijakov, sindikat izvajanje tovrstnih nalog članstvu odsvetuje.