BioNTech in Pfizer naj bi v drugem četrtletju EU-ju dostavila 250 milijonov odmerkov cepiva. Foto: Reuters
BioNTech in Pfizer naj bi v drugem četrtletju EU-ju dostavila 250 milijonov odmerkov cepiva. Foto: Reuters

Ob tem bosta BioNTech in Pfizer EU-ju v drugem četrtletju pospešeno zagotovila še 50 milijonov odmerkov cepiva proti covidu-19 iz pošiljk, ki so bile sicer predvidene za zadnje četrtletje tega leta, je povedala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Teh 50 milijonov odmerkov se bo po njenih besedah med članice razdelilo po načelu pro rata glede na prebivalstvo.

Skupaj naj bi tako BioNTech in Pfizer v drugem četrtletju Uniji dostavila 250 milijonov odmerkov cepiv. Slovenski premier Janez Janša je prek Twitterja sporočil, da bo Slovenija do konca junija prejela dodatnih 230.000 odmerkov tega cepiva.

Poleg tega začenja EU z BioNTechom in Pfizerjem pogajanja o tretji pogodbi o dobavi še 1,8 milijarde odmerkov cepiva v letih 2022 in 2023, je še sporočila predsednica komisije. Pri tem je kot ključno poudarila prizadevanja za okrepitev in podaljšanje imunosti ter prilagajanje cepiv novim različicam novega koronavirusa.

Ursula von der Leyen je sicer povedala, da se tempo cepljenja v EU-ju krepi. Članice so po torkovih podatkih prejele več kot 126 milijonov odmerkov cepiv. Po današnjih podatkih so cepili 100 milijonov Evropejcev, od tega več kot 27 milijonov z obema odmerkoma.

Razvijalci Sputnika: Naše cepivo ne povzroča strdkov


Razvijalci ruskega cepiva Sputnik V so zagotovili, da njihovo cepivo ne povzroča motenj strjevanja krvi. Sputnik V je sicer podobno cepivoma podjetij AstraZeneca ter Johnson & Johnson, po cepljenju s katerima v zelo redkih primernih opažajo krvne strdke.

"Celovita analiza neželenih učinkov med kliničnimi testiranji in med množičnim cepljenjem s cepivom Sputnik V ni pokazala primerov tromboze možganskih ven in sinusov," so sporočili z ruskega inštituta Gamaleja, ki je razvil cepivo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tromboze možganskih ven in sinusov so redke, a resne motnje strjevanja krvi, ki so jih zaznali pri ljudeh, cepljenih s cepivoma podjetij AstraZeneca in Johnson & Johnson. Sputnik je tako kot obe omenjeni cepivi vektorsko cepivo, prav tako temelji na adenovirusu.

Na ruskem inštitutu so povedali, da so pripravljeni z drugimi proizvajalci deliti svojo tehnologijo čiščenja, da bi jim pomagali zmanjšati tveganje za hude stranske učinke cepljenja.

Johnson & Johnson začasno ustavil dobavo cepiva

Slovenija naj bi danes prejela nekaj več kot 7000 odmerkov cepiva družbe Janssen, ki je del ameriškega podjetja Johnson & Johnson. Odmerki bodo shranjeni v karantenskem skladišču. Bruselj namreč zahteva pojasnila podjetja Johnson & Johnson, ki je ustavilo dobavo cepiva, saj so se v ZDA pojavili primeri krvnih strdkov.

Po besedah koordinatorja za logistiko cepljenja Jelka Kacina to ne spreminja načrta cepljenja v Sloveniji. Cepljenje z omenjenim cepivom se bo tako začelo pozneje, odvisno od tega, kdaj ga bodo sprostili v uporabo. "250.000 odmerkov cepiva Janssen je predvidenih do konca junija. Ker je to cepivo, pri katerem je potreben le en odmerek, je to precejšen delež prebivalstva," je povedal Kacin. Trenutno je z dvema odmerkoma cepiva v Sloveniji cepljenih 5,9 odstotka ljudi, cilj pa je do poletja cepiti najmanj 60 odstotkov prebivalcev Slovenije.

Odločitev Johnson & Johnsona Bojano Beović presenetila

Odločitev podjetja Johnson & Johnson, da prekine dobavo cepiva v EU, je vodjo posvetovalne skupine za cepljenje pri NIJZ-ju Bojano Beović presenetila, tudi zaradi nizke pojavnosti neželenih učinkov. "Ne vem, kako podrobno so bili ti primeri analizirani, ampak pojavnost je precej nižja kot pri cepivu podjetja AstraZeneca," je dejala.

Težko tudi napoveduje, kdaj bi lahko začeli cepiti s cepivom Johnson & Johnsona. Posvetovalna skupina za cepljenje se po besedah Bojane Beović o cepivu tega proizvajalca sicer za zdaj še ni pogovarjala, čakajo namreč na več informacij, najprej na odločitev proizvajalca, ki je zadržal razpošiljanje cepiva, nato pa odločitev Evropske agencije za zdravila (EMA).

"Kar je predvsem treba imeti pred očmi, je, da so ti neželeni učinki zelo redki in manj pomembni v okolju, kjer je zelo veliko bolezni covid-19. To moramo vzeti v obzir," je dejala. Kot je dodala, imamo namreč opraviti z nevarno boleznijo, za starejše smrtno nevarno, ki lahko tudi pri mlajših pušča dolgotrajne posledice.

Sorodna novica Johnson & Johnson ustavil dobavo cepiva EU-ju. Kacin: Morda bomo začeli kak dan, teden pozneje.

Če bi se zgodilo, da se cepljenje s tem cepivom ne bi nadaljevalo oziroma sploh ne začelo, potem se bo pojavil precejšen izpad odmerkov cepiva, kar pomeni manj cepljenih, manj zaščitenih ljudi. "To nas resno skrbi," je dejala.

Cepljenje začasno ustavili v ZDA, EU-ju in Južni Afriki

Pošiljka cepiva družbe Janssen je bila v več evropskih držav, med njimi tudi v Francijo, Španijo in na Nizozemsko, odposlana pred odločitvijo krovnega podjetja Johnson & Johnson oziroma pristojnih ameriških zdravstvenih agencij Centra za nadzor nad nalezljivimi boleznimi (CDC) ter Uprave za hrano in zdravila (FDA) o začasni ustavitvi dobave cepiva zaradi redkih motenj strjevanja krvi po cepljenju.

Pri šestih ženskah, starih od 18 do 48 let, so namreč po cepljenju z njim potrdili redko motnjo strjevanja krvi. Ena izmed šestih žensk je umrla, druga je v kritičnem stanju. Poleg v ZDA in Evropi bodo cepljenje z omenjenim cepivom začasno ustavili tudi v Južni Afriki, ki je bila sicer prva država na svetu, ki je začela cepiti s tem cepivom.

Začasno ustavljeno cepljenje s cepivom Johnson & Johnson

Jerala: Mislim, da se bojijo možnih tožb

Da je bilo zaplete s cepivom pričakovati, je za Televizijo Slovenija potrdil Roman Jerala s Kemijskega inštituta, saj se pri tem cepivu uporabljajo zelo podobne tehnologije kot pri cepivih AstraZenece, Sputnika V in kitajskega cepiva, je pa frekvenca dogodkov bistveno manjša, torej šest primerov na 6,8 milijona cepljenih.

"Mislim, da se bojijo možnih tožb zaradi možnih zdravstvenih zapletov. Mislim, da FDA razlaga, da potrebuje nekaj časa, da vse zdravnike obvesti, kakšen je postopek, če slučajno pri nekom opazijo simptome, ki so jih opisali v povezavi s trombocitopenijo oziroma trombozo, tako da so primerno zdravljeni," je dejal.

Cepivo Janssen gre začasno v karantensko skladišče
Sorodna novica Po okužbi z novim koronavirusom počivajte vsaj 10 dni. Tudi če ste vi v redu, vaše srce morda ni.

Ameriška CDC in FDA želita proučiti možne stranske učinke

Ameriška CDC in FDA sta sporočila, da želita preučiti možne stranske učinke cepiva in to, kako jih zdraviti. V ZDA, kjer so prejeli več kot 6,8 milijona odmerkov cepiva Janssena, se je po incidentu okrepil dvom o cepljenju. "Guvernerji z lahkoto ustavimo cepljenje in seveda bomo to storili, če bosta tako zahtevala CDC in FDA, mi je pa kot guvernerju zelo težko ljudem pojasniti, da ustavljamo cepljenje, kot je dejal Fauci, ker gre za en primer na milijon," je dejal nejevoljni guverner ameriške zvezne države New Hampshire Chris Sununu za CNN. V ZDA želijo do konca aprila cepiti 200 milijonov Američanov.

Začasna prekinitev cepljenja s cepivom podjetja Johnson & Johnson ne bo vplivala na cepljenje v ZDA, saj je to manj kot pet odstotkov doslej uporabljenih cepiv, medtem ko Evropa v svoji strategiji precej zaostaja.

EMA proučuje štiri primere zapletov

Jerala ob tem verjame, da je ameriški Johnson & Johnson sprejel odločitev o začasni ustavitvi cepljenja tudi zaradi preiskave, ki jo je pretekli teden sprožila Evropska agencija za zdravila. "Po podatkih, ki jih imamo za zdaj, ne vidim razloga, da bi bila odločitev veliko drugačna kot v primeru cepiva AstraZenece."

Evropska agencija za zdravila (EMA), ki je prejšnji mesec izdala dovoljenje za uporabo tega četrtega cepiva proti covidu-19 v Evropi, je v torek sporočila, da preučuje štiri primere redke motnje strjevanja krvi, ki so se pojavili po cepljenju. Vsi štirje primeri zapletov so se pojavili pri ženskah. Predstavniki EME so za Reuters povedali, "da trenutno še ni jasno, ali so zapleti povezani s cepivom".

EMA je medtem sporočila, da trenutno načrtuje, da bo prihodnji teden objavila stališče glede primerov krvnih strdkov v ZDA v povezavi s cepivom podjetja Johson & Johnson.

EMA je še sporočila, da bo njen odbor za varnost zdravil (PRAC) pregled izvedel po hitrem postopku. Dodaja, da se je tip krvnih strdkov, o katerih so poročali – cerebralna venska sinusna tromboza (CVST) –, v večini primerov pojavil v kombinaciji z nizko ravnijo trombocitov v krvi, piše na spletni strani EME.

EMA preučuje vse prijavljene primere in bo odločila, ali je potrebno regulativno ukrepanje. Pri tem tesno sodeluje z ameriško zvezno upravo za hrano in zdravila (FDA) in drugimi mednarodnimi regulatorji.

Dodala je, da medtem ko poteka pregled, ostaja pri stališču, da dobrobiti cepiva pri preprečevanju covida-19 pretehtajo tveganje stranskih učinkov.

Učinki uporabe različnih cepiv proti covidu-19

Na britanski Univerzi v Oxfordu od februarja poteka raziskava, imenovana Com-Cov, o uporabi različnih cepiv proti covidu-19. Cilj je ugotoviti, ali cepljenje najprej z odmerkom enega in nato z odmerkom cepiva drugega proizvajalca izzove imunski odziv, ki je primerljiv z odzivom po dveh odmerkih enakega cepiva. Raziskovalci bodo poleg cepiv AstraZenece ter podjetij Pfizer in BioNTech uporabili še cepivi podjetij Moderna in Novavax.

Prostovoljci bodo starejši od 50 let, ki so morali biti v obdobju od 8 do 12 tednov predtem cepljeni s prvim oziroma "primarnim" odmerkom AstraZenecinega ali Pfizerjevega cepiva. Rezultati prvih testiranj zgolj s cepivoma AstraZenece in Pfizerja bodo predvidoma znani še ta mesec ali v maju, medtem ko naj bi bili rezultati druge faze testiranj objavljeni julija.

"Če nam uspe pokazati, da takšni mešani razporedi ustvarijo imunski odziv, ki je tako dober kot pri standardnih razporedih ter da pri tem ne pride do bistvenega povečanja v reakcijah na cepljenje, bo to potencialno omogočilo, da več ljudi hitreje konča svoje cepljenje proti covidu-19," je dejal profesor Matthew Snape. Obenem bi s tem po njegovih besedah okrepili "odpornost znotraj sistema na morebitno pomanjkanje katerega od cepiv".

Sorodna novica Zdravstvene težave lahko po prebolelem covidu-19 trajajo še mesece

EU pričakuje do konca leta 200 milijonov odmerkov cepiva Janssena

Cepivo proti covidu-19 je večinoma razvilo podjetje Janssen Pharmaceutica NV s sedežem v Belgiji in to je ena od družb ameriške skupine Johnson & Johnson. Pri cepljenju proti covidu-19 je dovolj le en odmerek cepiva, ki se lahko hrani pri normalni temperaturi v hladilniku, zaradi česar ga je lažje dostavljati v države s toplejšim podnebjem in tudi v bolj oddaljena območja.

V Evropsko unijo bi morali do konca leta dostaviti 200 milijonov odmerkov tega cepiva. Združeno kraljestvo, ki tega cepiva še ni potrdilo, je naročilo 30 milijonov odmerkov.

"To je skrb vzbujajoče. Kot kaže, bi se zadeva lahko končala podobno kot pri AstraZeneci," je za Guardian dejal neimenovani evropski diplomat. Dobava cepiv AstraZeneca v Evropski uniji močno zaostaja, do konca junija bi morali dostaviti 300 milijonov odmerkov cepiva, a jih bo očitno le 100 milijonov.

Evropski komisar za notranji trg Thierry Breton je ob tem dejal, da bo EU v prihodnjih treh mesecih prejel 200 milijonov odmerkov cepiva podjetij Pfizer in BioNTech, poleg tega pa še 35 milijonov odmerkov cepiva Moderne, 70 milijonov AstraZenece, 55 milijonov odmerkov podjetja Johnson & Johnson ter 10 milijonov odmerkov cepiva Curevac, poroča Guardian.

Kako delujejo cepiva proti covidu 19?

Francija vztraja: Starejše bodo cepili s cepivom Johnson & Johnsona

Francija medtem vztraja pri načrtu, da bodo s cepivom podjetja Johnson & Johnson cepili starejše od 55 let, je sporočil tiskovni predstavnik francoske vlade. "Prejeli smo prvo pošiljko cepiva. Na začetku tedna je k nam prišlo 200.000 odmerkov, ki so na poti v zdravstvene domove in lekarne," je po seji vlade povedal Gabriel Attal, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Pojasnil je, da ga bodo "razdelili in cepili pod enakimi pogoji, kakršni trenutno veljajo za cepivo AstraZenece, to je za ljudi, starejše od 55 let".

Pri cepljenju s cepivom te ameriške farmacevtske družbe vztrajajo, čeprav so v ZDA in Južni Afriki zaradi pojava redkih motenj strjevanja krvi ustavili cepljenje z njim. Johnson & Johnson pa je sporočil, da zaradi teh težav začasno ustavlja dobavo cepiva evropskim državam.

Attal je ob tem ponovil, da francoske oblasti zaupajo tudi cepivu britansko-švedskega podjetja AstraZeneca, čeprav se mu je Danska dokončno odpovedala. "Pomembno je, da se to cepivo uporablja še naprej. To je cepivo, ki je varno in deluje," je poudaril.

Nemčija: Mlajši od 60 let ne bodo prejeli drugega odmerka cepiva AstraZenece

V Nemčiji pa bodo mlajše od 60 let, ki so že prejeli prvi odmerek cepiva proti covidu-19 družbe AstraZeneca, drugič cepili s cepivom drugega proizvajalca, so se v torek strinjali deželni ministri za zdravje in vlada. V Nemčiji od konca marca mlajših ne cepijo več s cepivom AstraZenece zaradi možnosti pojava redkih primerov krvnih strdkov.

"Ta rešitev pomeni dobro stopnjo varnosti," je ocenil bavarski minister za zdravje Klaus Holotschek. Odločitev bo vplivala na okoli 2,2 milijona ljudi, mlajših od 60 let, ki so že bili cepljeni s prvim odmerkom tega cepiva. Ministri so v torek sledili priporočilu nemške komisije za cepiva iz prejšnjega tedna. Komisija je še priporočila, da se z drugim odmerkom cepi 12 tednov po prvem cepljenju s cepivom AstraZenece.

Evropska agencija za zdravila je prejšnji teden sporočila, da je treba neobičajne krvne strdke v kombinaciji z nizko ravnijo trombocitov opredeliti kot zelo redke stranske učinke cepiva proti covidu-19 družbe AstraZeneca. Obenem je potrdila, da koristi od cepiva ostajajo večje od tveganj. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) sicer svari pred kombiniranjem različnih cepiv, saj da še ni dovolj podatkov o posledicah tovrstnega cepljenja.

Danska se odreka cepivu AstraZenece

Danska se v celoti in dolgoročno odreka cepivu AstraZenece, je medtem sporočil direktor tamkajšnjega urada za zdravje Soren Brostrom. Kampanjo cepljenja bodo tako nadaljevali z drugimi cepivi.

Danska je s tem postala prva država članica EU-ja, ki se je odločila za ukinitev cepljenja s cepivom AstraZenece po pojavu redkih, a resnih stranskih učinkov.

Kljub priporočilu WHO-ja in EME, naj se cepivo AstraZenece še naprej uporablja, bo Danska kampanjo cepljenja nadaljevala brez tega cepiva, je povedal Brostrom.

Danska je začasno preventivno nehala cepiti s cepivom AstraZenece 11. marca, od takrat pa cepljenja s tem cepivom niso obnovili.

Po poročanju Reutersa danske zdravstvene oblasti sicer sporočajo, da ne morejo izključiti uporabe cepiva AstraZenece ob drugem času.

Češka bi od Danske odkupila odmerke cepiva AstraZenece

Češka je že izrazila interes, da od Danske odkupi preostale odmerke cepiva AstraZenece, je sporočil češki notranji minister Jan Hamaček. "Pripravljeni smo kupiti cepivo AstraZenece od Danske," je zapisal Hamaček, ki začasno opravlja tudi dolžnosti zunanjega ministra. Interes za nakup je pri danskih oblasteh izrazil češki veleposlanik v Københavnu, je dodal.

Poudaril je še, da cepiva proti covidu iščejo po vsem svetu. Zato bo v ponedeljek obiskal tudi Moskvo, kjer se bo pogovarjal o možnosti dobave ruskega cepiva Sputnik V, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Češka manjšinska vlada je zaradi počasne kampanje cepljenja tarča kritik. Do zdaj so v državi, ki ima okoli 10,7 milijona prebivalcev, z obema odmerkoma cepili okoli 768.000 ljudi.