Vsebina pokojninske reforme je v javnost prišla v času dopustov. Foto: MMC RTV SLO
Vsebina pokojninske reforme je v javnost prišla v času dopustov. Foto: MMC RTV SLO
Reforma buri duhove

Zvezo svobodnih sindikatov Slovenije najbolj moti podaljšanje pokojninske starosti na 65 let za oba spola. Sekretar ZSSS-ja Milan Utroša je v povezavi s tem dejal, da premier Borut Pahor podpore reformi ne bi smel vezati le na zaupnico o delu vlade v parlamentu, kjer ima podporo, ampak tudi na izid glasovanja na referendumu.

V Gospodarski zbornici Slovenije pa menijo, da je zdajšnji predlog ugodnejši od predloga, ki ga je ministrstvo za delo predstavilo marca. Delodajalska stran ima sicer še nekatere pripombe, vendar pa je njihov prvi cilj, da se reforma izpelje. Generalni sekretar Združenja delodajalcev Slovenija Jože Smole je opozoril, da bi s 1. januarjem 2011 delodajalci potrebovali finančne spodbude, ki jih je minister obljubljal, a tega denarja v proračunu ni.

Se vlada varčevanja loteva na ramenih upokojencev?
Ekonomist Bernard Brščič pa je za Radio Slovenija izrazil skrb, da se bo vlada varčevanja najprej lotila na ramenih upokojencev, medtem ko nima težav z nekaj sto milijoni evrov za dokapitalizacijo NLB-ja in z garancijami HSE-ju za gradnjo TEŠ-a 6. "V kolikor reforma, za katero očitno stoji z vsem srcem in kredibilnostjo, pade, naj povleče tudi ustrezne politične konsekvence," je dejal o premierju Pahorju.

Presečnik: Nujna je daljša javna razprava
Na napovedane novosti pa so se že odzvali tudi v stranki SLS. Vodja poslanske skupine Jakob Presečnik je tako zapisal, da je pokojninska reforma res nujna, a še bolj nujna je dovolj dolga javna razprava. Moti ga, da je osnutek tako pomembnega zakona v javnost prišel v času dopustov, prav tako pa opozarja, da je bil osnutek zakona pomembno spremenjen, zato je neodgovorno zahtevati, da se pripombe pripravijo v tako kratkem času.

"Prav vsi dvomi in vprašanja, ki se državljanom ob tem osnutku upravičeno porajajo, so konstruktivni, zagotovo. Tudi naše pripombe na prejšnji osnutek so bile konstruktivne, v želji po izboljšanju vladnega predloga v korist državljankam in državljanom, pa v veliki meri niso bile upoštevane, z izjemo upoštevanja starševstva v pokojninsko dobo," še pravi Presečnik.

Reforma buri duhove