Če njihove zahteve ne bodo uresničene, bodo morali organizirati proteste, napovedujejo študenti. Foto: BoBo
Če njihove zahteve ne bodo uresničene, bodo morali organizirati proteste, napovedujejo študenti. Foto: BoBo
Opozorila, da je treba univerzi vrniti ugled

Če njihove zahteve ne bodo uresničene, bodo morali organizirati proteste, so zapisali v organizaciji.

"Nastalo dogajanje je popolnoma nesprejemljivo, saj se to dogaja ravno v času, ko primanjkuje finančnih sredstev za izvajanje osnovne dejavnosti univerze in fakultet," so opozorili.

"Danes je jasno, da smo prav študentje in mladi največji poraženci krize, saj se pojavljamo kot strateški resurs vsakokratne oblasti in tistih, ki imajo moč odločati," navajajo. Zadnja afera v visokem šolstvu po njihovem mnenju še dodatno kaže na sistemske pomanjkljivosti, ki so se pokazale v času varčevanja.

Spomnili so, da so že lani opozarjali na "nevarne poskuse višanja vpisnin na ekonomski fakulteti". Tovrstne afere po njihovih besedah dajejo vtis v javnosti, da je obseg finančnih sredstev v visokem šolstvu zadosten. A stanje je prav nasprotno, opozarjajo.

Konkretni učinki varčevalnih ukrepov se po njihovih navedbah kažejo v manjšem številu predavanj, vaj in seminarjev za študente. Številnim fakultetam primanjkuje finančnih sredstev za znanstveno raziskovanje, ponekod pa teh sredstev sploh ni.

"Vse skupaj vodi v nižanje kakovosti javnih univerz in fakultet, ki predstavljajo temelj družbe znanja," navajajo.

Visoki dodatki razburili
Po ugotovitvah pristojnega inšpektorata so nekatere fakultete neupravičeno izplačevale dodatek za stalno pripravljenost. Med njimi je ekonomska fakulteta v Ljubljani, kjer je izplačevanje odobril zdajšnji finančni minister in nekdanji dekan fakultete Dušan Mramor.

Dodatek je poleg njega prejemala tudi zdajšnja ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič.

Minister Mramor je premierju Miru Cerarju v ponedeljek ponudil svoj odstop, a ga premier ni sprejel. Presodil je namreč, da bi odstop lahko škodoval interesom Slovenije. Cerarjevo zaupanje še naprej uživa tudi Maja Makovec Brenčič.

Opozorila, da je treba univerzi vrniti ugled