Sporni dodatki finančnemu ministru niso odnesli stolčka, a bo zdaj na njem izredno težko sedel. Foto: BoBo
Sporni dodatki finančnemu ministru niso odnesli stolčka, a bo zdaj na njem izredno težko sedel. Foto: BoBo
Miro Cerar
Sprejem Mramorjevega odstopa bi po mnenju premierja škodil državi. Foto: Twitter
false
Naša prihodnost, pravi premier. Foto: MMC RTV SLO
So prejemniki dodatkov upravičili dodatno delo?
Cerar se ne bo odrekel Mramorju

"Ministru Mramorju sem izrazil kritiko za storjeno napako, ki se je zaveda in jo obžaluje. Ministra sem kot predsednik vlade dolžan ocenjevati glede na njegovo opravljeno delo. Uspelo mu je stabilizirati javne finance. Ne sprejemam odstopa ministra Mramorja, saj bi odstop škodil interesom Republike Slovenije. Z njegovim ključnim vložkom nam je uspelo to, kar prej več let ni uspelo nikomur," je Cerar povedal na novinarski konferenci.

Ker je Mramor napovedal, da bo vrnil celoten dodatek, je s tem po Cerarjevem mnenju pokazal, da se zaveda odgovornosti. Pri tem pa je tudi sam obžaloval, da se vprašanje zakonitosti izplačevanja dodatka na višji ravni ni rešilo že v letu 2008. Po njegovem tudi ni nepomembno, da se je izplačevanje dodatkov razkrilo pod vlado, ki jo vodi SMC.

Ne dovoli rušenja vlade
Premier je nanizal po njegovem mnenju tudi več Mramorjevih dosežkov – imenovanje za evropskega finančnega ministra leta 2016, pripisal mu je tudi del zaslug za gospodarsko rast, izboljšanje konkurenčnosti in bonitetnih ocen mednarodnih agencij ter posledično cenejše zadolževanje države
"Z vseh strani dežujejo zahteve po odstopih v časih, ko se kazalci izboljšujejo. To leto je ključno za zdravstvo, javne finance so končno urejene, postajamo dober gospodar. Zdaj pa, potem ko smo sprejeli dva proračuna in rebalans, ima nekdo interes, da ta vlada gre. Ampak ta vlada ne bo šla, ampak bo opravila svoje delo. Zato ne bom dovolil, da rušijo vlado," je zatrdil Cerar.

Glede ocene dela posameznih ministrov je povedal, da je njihova poročila o delu že prejel, do petka pa pričakuje še prednostne naloge, ki so si jih zastavili v tem letu. Nato jih bodo vse obravnavali in ocenili, ali ministri delajo dobro in ali so njihove prednostne naloge prave. "Objektivni merljivi rezultati dokazujejo, da je vlada na dobri poti, zato bom vztrajal, da na tej poti nadaljujemo," je dejal Cerar.

Cerar je na novinarsko konferenco sicer prinesel napis: "Slovenec sem. Ne jamram. Iščem rešitve". Njegovo pojasnilo: "To je naša prihodnost, če bomo šli v tej smeri, imamo prihodnost. To je moje sporočilo."

Najprej nekorektni pozivi, potem dejanja
Mramor je sicer še prejšnji teden pozive k odstopu označil kot nekorektne, danes pa je ponovil, da je predlagano izplačevanje dodatkov v času, ko je še bil dekan ekonomske fakultete, sprejel v dobri veri, da je rešitev zakonita. Dodal je, da je z dodatkom za stalno pripravljenost želel zgolj nagraditi sodelavce za opravljeno dodatno delo.

.
Minister se je ob tem tudi opravičil vsem, ki jih je s tem dejanjem kakor koli prizadel in dodal, da bo vsa sredstva, ki jih je prejel prek dodatka, vrnil. Obenem pa Mramor obžaluje, da se vprašanje zakonitosti teh izplačil ni razčistilo že leta 2008, temveč šele leta 2015.

Kot je znano, je inšpektorat za javno upravo odkril, da so na nekaterih fakultetah zaposlenim nezakonito izplačevali dodatek za stalno pripravljenost. Med njimi tudi na ekonomski fakulteti v času, ko je funkcijo dekana opravljal Mramor. Inšpektorji so fakultetam, ki so dodatek na tak način izplačevali, naložili, da morajo denar vrniti. Samo Mramor naj bi med letoma 2008 in 2013 skozi izplačilo dodatka za stalno pripravljenost prejel 45.000 evrov bruto.

Makovec Brenčičeva ne odstopa
Odprto pa je vprašanje, ali bo Mramorjeva odločitev za odstop vplivala tudi na usodo ministrice za izobraževanje, znanost in šport Maje Makovec Brenčič, ki je tudi prejemala sporne dodatke.

Iz njenega kabineta so danes prek Twitterja sporočili, da "Maja makovec Brenčič zaenkrat (še) ne razmišlja o odstopu". Cerar je na novinarski konfernci sicer pojasnil, da se je pogovoril tudi z ministrico Brenčičevo in ji izrekel kritiko. Obžalovala je, je povedal, in tudi ona in bo vrnila ves denar, hkrati pa se je zavezala, da bo položaj uredila.

DeSUS: Odstop je korekten; ZL: To je vrh ledene gore
Na odstop finančnega ministra so se odzvali v koalicijski stranki DeSUS, kjer menijo, da je Mramorjeva poteza glede na dogodke korektna, četudi so mnenja, da Mramor dela dobro. V opozicijski Združeni levici pa menijo, da bi poleg Mramorja morala odstopiti tudi Makovec Brenčičeva.

Ob tem v ZL-ju poudarjajo, da so izplačila dodatkov le vrh ledene gore pri honorarjih univerzitetnih delavcev. "Na univerzi potekajo procesi notranje privatizacije, ki jih ozek krog univerzitetnih elit izkorišča za ohranjanje svojih privilegijev, medtem ko je vse več visokošolskih delavcev prisiljenih v prekarne zaposlitve."

SD: To je pristojnost premierja. NSi: Upamo, da bo Mramor upravičil zaupanje.
"Pristojnost predsednika vlade je, da v skladu s svojimi merili sprejeme ali zavrne ponujeno odstopno izjavo ministra in za sprejetje svoje odločitve tudi nosi odgovornost. Pri tem pa je pomembno, da vedno uporablja enaka merila," je bil kratek predsednik SD-ja Dejan Židan.

Tudi v NSi-ju so bili kratki in zapisali le, da je premier Cerar finančnemu ministru podelil velik odpustek. "Upamo, da ga bo Mramor s svojim nadaljnjim delom uspel upravičiti," so dodali.

Vodja poslanske skupine nepovezanih poslancev Bojan Dobovšek pa meni, da je glede na položaj obeh ministrov in glede na njuno nalogo takšen odpustek neprimeren, saj bosta imela težave pri svojem nadaljnjem delu. Še posebej problematičen je njun odziv na razkritje, je ocenil. Pri tem je spomnil, da je v preteklosti že opozarjal na neprimernost vladen ekipe.

V SDS-u se na Cerarjevo odločitev danes ne nameravajo odzvati.

Visokošolski sindikat vztraja pri odstopu obeh
Najmanj so nad končnim razpletom navdušeni pri Visokošolskem sindikatu Slovenije, kjer vztrajajo, da posamezniki obremenjenimi s tovrstnimi dejanji ne bi smeli biti na javnih funkcijah. Dodatno pa je po mnenju sindikata problematično tudi omajanje ugleda univerze in zaposlenih na univerzi, za kar sta po mnenju predsednika sindikata Marka Marinčiča odgovorna oba ministra.

So prejemniki dodatkov upravičili dodatno delo?
Cerar se ne bo odrekel Mramorju