Walter Wolf naj bi se po zatrjevanju njegovega odvetnika konec meseca vrnil v Slovenijo. Foto: MMC RTV SLO
Walter Wolf naj bi se po zatrjevanju njegovega odvetnika konec meseca vrnil v Slovenijo. Foto: MMC RTV SLO
Jorma Wiitakorpi
Prvi mož Patrie je potrdil, da bo vodstvo družbe prihodnji teden znova obiskalo Slovenijo. Foto: MMC RTV SLO
Finski novinar o aferi Patria
Posrednik Patrie za Slovenijo izpuščen iz pripora
Kdo je Walter Wolf?

Poleg tega je prvi mož Patrie za TV Slovenija potrdil, da so finske oblasti v petek iz pripora izpustile njihovega posrednika za Slovenijo in Hrvaško, ki je bil pridržan od sredine maja. Drugi uslužbenec ostaja v priporu.

Patria sodelovala le z Riedlom, z Wolfom pa ne
Na vprašanje, ali je Patria kdaj sodelovala z Walterjem Wolfom, je Wiitakorpi odgovoril, da ne, da pa so sodelovali s predstavnikom Patrie na Dunaju (nekdanjim zastopnikom švicarske podružnice avstrijsko-ameriškega proizvajalca oklepnikov Steyer - Steyer je bil konkurent Patrie pri razpisu za dobavo oklepnikov v Sloveniji) Wolfgangom Riedlom.

Kako je potekalo to sodelovanje, Wiitakorpi ni želel povedati. Kot je znano, sta tako za Wolfa kot za Riedla izdana priporna naloga.

Afero Patria odkrili Avstrijci?
Avstrijsko notranje ministrstvo naj bi sicer po neuradnih informacijah slovenske in finske organe pregona že marca lani obvestilo o sumljivih transakcijah v zvezi z dobavo patrij.

Kot piše časopis Dnevnik, naj bi avstrijski oddelek za finančne transakcije postal pozoren na pet milijonov evrov nakazila na zasebni račun Wolfa, ki pa naj bi bilo prek vsaj enega posrednika nakazano iz Finske. Po neuradnih informacijah naj bi denar na račun prišel januarja 2007.

Finsko sodišče je, kot omenjeno, zoper Wolfa izdalo priporni nalog. Po neuradnih informacijah naj bi bil osumljen dveh kaznivih dejanj dajanja podkupnin, zaradi česar naj bi mu zamrznili bančni račun v Liechtensteinu. Priporni nalog in blokiranje računa je potrdil tudi njegov odvetnik Andrej Kac, ki je zatrdil, da se bo Wolf konec meseca vrnil v Slovenijo, pred tem pa se bo ustavil še na Finskem.

Wolf ni zanikal poznanstva z Riedlom
Na dan pa prihajajo nove podrobnosti o domnevni povezanosti Walterja Wolfa z Wolfgangom Riedlom, predstavnikom Patrie na Dunaju, proti kateremu so Finci prav tako izdali priporni nalog. Riedel naj bi namreč na račun Wolfovega podjetja v Gradcu nakazal tri milijone evrov, ki naj bi jih Wolf nakazal v Liechtenstein in na več različnih računov po svetu, je poročala TV Slovenija.

Ime Wolfganga Riedla je prvi na preiskovalni komisiji DZ-ja, ki je preiskovala nakup patrij, omenil Zdenko Pavček, predsednik uprave Skupine Viator & Vektor. Takrat je dejal, da sta bila marca 2006 pri njem Tone Krkovič in Darko Njavro in mu dala dve vizitki. Ena izmed njiju je bila last Wolfganga Riedla. Wolf je vpletenost v zadevo Patria zanikal, ni pa zanikal poznanstva z Riedlom, ki naj bi ga finske oblasti sumile industrijskega vohunstva.

Policija izdaje pripornega naloga ne more ne potrditi ne zanikati
Generalni direktor policije Jože Romšek zadeve ni želel komentirati. Ponovil je le, da je v ta namen ustanovljena skupina, ki jo vodi tožilstvo, del mednarodne skupine policistov in tožilcev, ki delajo v tej zadevi. Več pa zaradi interesa preiskave ni mogel povedati, prav tako ni mogel potrditi, ali je Slovenija prejela evropski priporni nalog za Wolfa.

Erjavec: V Morsu ni bilo nepravilnosti
Slovenski minister za obrambo Karl Erjavec je v odzivu na najnovejše dogajanje za TV Slovenija dejal, da nič od tega, kar preiskujejo Finci, ni povezano z Morsom. Iz preiskave naj namreč za zdaj ne bi izhajalo nič, kar bi kazalo na to, da je kateri od njegovih uslužbencev prejel ali dal podkupnino. Poleg tega je zatrdil, da so na ministrstvu izvedli interno preiskavo, ki za uslužbence ni bila obremenilna.

Predsednik SLS-a Bojan Šrot pa je ministra pozval, da naj zadevo Patria razplete do volitev.

Finski novinar o aferi Patria
Posrednik Patrie za Slovenijo izpuščen iz pripora
Kdo je Walter Wolf?