V zvezi s poslom z oklepniki patria se pojavljajo novi in novi akterji. Foto: EPA
V zvezi s poslom z oklepniki patria se pojavljajo novi in novi akterji. Foto: EPA
Walter Wolf nov akter v aferi Patria

Kot je poročal časopis Dnevnik, je poleg Wolfa, ki je sicer avstrijsko-kanadski državljan, osumljen še Hans Wolfgang Riedl, nekdanji zastopnik švicarske podružnice avstrijsko-ameriškega proizvajalca oklepnikov Steyr-Daimler-Pucha.

Oba sta osumljena storitve dveh kaznivih dejanj, povezanih z dajanjem podkupnin v obdobju med januarjem 2004 in februarjem 2007. Riedla poleg tega finski organi sumijo še industrijske špijonaže. Za ta kazniva dejanja finski zakoni predvidevajo do štiri oziroma dve leti zaporne kazni.

Seznam osumljencev, ki sega v Slovenijo?
Krožijo tudi govorice, da so finski preiskovalci slovenskim kolegom poslali seznam oseb, ki jih v poslu s prodajo oklepnikov patria sumijo prejemanja podkupnine, na njem pa naj bi bili tudi državljani Slovenije. Vendar finski preiskovalci tega za zdaj ne želijo ne potrditi ne zanikati. Prav tako ne komentirajo informacij, da naj bi o nalogu za pridržanje že pred dvema tednoma obvestili tudi naše preiskovalne organe.

Dva osumljenca dalje v priporu
Zahteva za pridržanje je bila sicer vložena obenem s tem, ko je bil zaradi domnevnega podkupovanja podaljšan pripor Heikku Hulkkonenu, izvršnemu podpredsedniku družbe Patria Vehicles. Uslužbenca, ki so ga prijeli skupaj z njim, so izpustili, v priporu pa od maja ostaja Reijo Niittynen, predstavnik Patrie za Slovenijo.

Wolfova vloga ni jasna
Po neuradnih informacijah je Hulkkonen osumljen, da je prek osebe na visokem položaju v družbi Steyr pridobival zaupne informacije o Sistemski tehniki, največji konkurentki Patrie na več razpisih, tudi pri slovenskem. Kakšna naj bi bila pri tem Wolfova vloga in ali je bil morda on tisti, ki je skrbel za zvezo med Patrio in domnevnim vohunom iz Steyrja, ni jasno.

Walter Wolf naj bi sicer imel stalno prebivališče v Švici, v zadnjih dveh desetletjih pa se ga je večkrat omenjalo v povezavi z orožarskimi posli. Sodeloval naj bi tudi z izraelskim Elbitom.

Walter Wolf nov akter v aferi Patria