Dušan Semolič meni, da bodo ukrepi vlade prizadeli upokojence, mlade, delavce in brezposelne, medtem ko se najbogatejšega sloja ne bodo dotaknili. Foto: MMC RTV SLO
Dušan Semolič meni, da bodo ukrepi vlade prizadeli upokojence, mlade, delavce in brezposelne, medtem ko se najbogatejšega sloja ne bodo dotaknili. Foto: MMC RTV SLO
Sindikati nasprotujejo ukrepom

Predsedstvo Zveze svobodnih sindikatov Slovenije, ki predstavlja 23 sindikatov javnega in zasebnega sektorja, je na izredni seji sprejelo sklep, da bodo uporabili pravico do referenduma, če bodo predlagani varčevalni ukrepi sprejeti. Predstavniki predsedstva so izrazili tudi podporo dejavnostim Konfederacije sindikatov javnega sektorja, ki je v sredo zagrozila s stavko.

Semolič: V proračun bi lahko priteklo od tri do štiri milijarde evrov
Predsednik ZSSS-ja Semolič je na novinarski konferenci v Ljubljani pojasnil, da predsedstvo meni, da gredo mnogi varčevalni ukrepi, ki jih je predlagala vlada, v napačno smer. Ponovil je, da bodo prizadeli upokojence, mlade, delavce in brezposelne, medtem ko se najbogatejšega sloja ne bodo dotaknili.

Sindikati so tako pripravili več svojih predlogov za uravnoteženje javnih financ, ki naj bi bolj enakomerno porazdelili bremena krize. Med njimi je predsednik ZSSS-ja navedel uvedbo davka na finančne transakcije in spopad s sivo ekonomijo, ki naj bi zdaj predstavljala 25 odstotkov BDP-ja. Če bi se siva ekonomija zmanjšala za 10 odstotnih točk, bi se v proračun natekle od tri do štiri milijarde evrov, kar je "sanjska številka", ki bi odpravila vse probleme, je dejal Semolič.

ZSSS predlaga tudi uvedbo davka na cerkvene nepremičnine
Poleg tega se sindikati po Semoličevih besedah med drugim zavzemajo za uvedbo dveh novih dohodninskih razredov, vladi pa svetujejo tudi uvedbo davka na cerkvene nepremičnine in davka za delodajalce, ki zaposlujejo v negotovih oblikah dela, ker je to delo zdaj za četrtino cenejše, ter enakomerno obremenitev plačil prispevkov za zdravstveno in pokojninsko zavarovanje po kategorijah zavarovancev.

Dodal je še, da mora država v nadzorne svete in uprave podjetij v državni lasti imenovati sposobne ljudi, tako da bo njihovo poslovanje bolj donosno in bo v proračun prineslo več sredstev. Hkrati je treba po njegovih besedah izkoristiti neizkoriščena evropska sredstva, saj je teh za okoli štiri milijarde evrov.

Branili bodo vrednote demokratične države
Skladno s tem je Semolič vlado pozval, naj predlagane sporne ukrepe umakne in jih nadomesti s takšnimi, ki bodo zagotovili večje prilive v proračun. Če v vladi ne bo prevladal razum in ta ne bo upoštevala njihovih pozivov ter bodo šli ukrepi tudi čez sito DZ-ja, bo ZSSS po njegovih besedah izkoristil pravico do referenduma.

Vlado je opozoril, da dva oziroma trije dnevi za pogajanja o ukrepih niso dovolj, in dodal, da je socialni dialog pomembna vrednota demokratične države, ki jo bodo - če bodo delavske pravice ogrožene - "branili z vsemi sredstvi".

Sindikati nasprotujejo ukrepom