Po podatkih nepremičninskega spletnega portala, so se oglaševane cene stanovanj v Ljubljani in okolici v zadnjih dveh četrtletjih znižale. Foto: MMC RTV SLO
Po podatkih nepremičninskega spletnega portala, so se oglaševane cene stanovanj v Ljubljani in okolici v zadnjih dveh četrtletjih znižale. Foto: MMC RTV SLO
Predsednik Slovenskega nepremičninskega združenja Aleš Bulc sicer napoveduje, da bodo cene nepremičnin padle in se približevale gradbeni ceni. Foto: MMC RTV SLO

Rast oglaševanih cen stanovanj v Ljubljani je bila v letu 2008 3,4-odstotna, a pri tem je treba poudariti, da so se oglaševane cene v drugi polovici leta zniževale, in sicer v tretjem četrtletju za 0,7 odstotka, v zadnjem četrtletju pa za 2,3 odstotka, se na podatke spletnega nepremičninskega portala Slonep.net sklicuje STA.

Med glavnimi vzroki navajajo manjšo sposobnost potencialnih kupcev zaradi visokih cen, obsežno ponudbo novozgrajenih stanovanj in podražitev posojil. "Ko so kupci zaznali ustavljanje oz. ustavitev prodaje, so začeli čakati, za koliko se bodo cene znižale. Posledično so nakup odložili za najdaljši možni čas, to pa je še dodatno vplivalo na zmanjšanje povpraševanja," pravijo.

Oglaševane cene hiš so rasle
Povprečna letna rast oglaševanih cen hiš v Sloveniji je bila lani od 4,9- do 34,8-odstotna. Hiše so se najbolj podražile na Koroškem, najmanj pa na Južnem Primorskem. V Ljubljani je bila povprečna letna rast 10,1-odstotna, v njeni okolici pa 13,7-odstotna.

V lanskem letu je v večini slovenskih regij prišlo do dviga povprečnih oglaševanih cen zazidljivih zemljišč. Cene so se najbolj dvignile na Koroškem (za 90,7 odstotka), Dolenjskem (78,4 odstotka) in Posavju (65,4 odstotka). V Ljubljani je bila rast 34,8-odstotna, v njeni okolici pa 32,2-odstotna. Cene so padle na Severnem Primorskem in v Pomurju.

Opazen dvig oglaševanih najemnin
Opazno so se dvignile oglaševane najemnine stanovanj v Ljubljani, saj je bila povprečna letna rast 11,8-odstotna, ugotavljajo na spletni strani. Rast je bila najbolj intenzivna v drugi polovici leta, ko so se najemnine dvignile za osem odstotkov. Oglaševane najemnine so se lani najbolj dvignile dvosobnim stanovanjem (za 18 odstotkov), sobam (za 14 odstotkov) in štirisobnim stanovanjem (za 13,5 odstotka).

Vse manj prometa z nepremičninami
Po podatkih Geodetske uprave pa je bil promet s hišami in stanovanji do septembra lani v primerjavi z enakim obdobjem leta 2007 za 50 oziroma 70 odstotkov nižji. Poznavalci napovedujejo, da bo letošnje leto eno najslabših na nepremičninskem trgu do zdaj.

Predsednik Slovenskega nepremičninskega združenja Aleš Bulc sicer napoveduje, da bodo cene nepremičnin padle in se približevale gradbeni ceni, ne bodo pa padle pod stroškovno ceno. Da bodo cene padale, se strinja tudi Andreja Cirman z Ekonomske fakultete.

T. K.