Čeprav zakon dvojnega označevanja cen ne zahteva več, bodo mnogi trgovci cene v tolarjih odpravili postopoma. Foto: RTV SLO
Čeprav zakon dvojnega označevanja cen ne zahteva več, bodo mnogi trgovci cene v tolarjih odpravili postopoma. Foto: RTV SLO
Zvezo potrošnikov skrbi, da bodo trgovci odpravo dvojnega označevanja cen spet izkoristili za podražitve. Foto: EPA
Konec dvojnega označevanja

Čeprav so na ministrstvu za gospodarstvu prepričani, da je zakon dosegel svoj namen in njegovega izvajanja ne nameravajo podaljšati, se je veliko trgovcev odločilo za nadaljevanje dvojnega označevanja cen oziroma, da bodo tolarske cene odpravilo postopoma.

V Mercatorju, Sparu, Tušu in OMV-ju Slovenija bodo tako cene v obeh valutah označevali predvidoma do konca leta, v Petrolu pa do konca septembra.

Po mnenju ministrstva je zakon omogočil urejen prehod zamenjave denarne enote v Sloveniji, porabnike pripravil na vrednotenje cen in s primerljivostjo cen preprečil zvišanje inflacije zaradi uvedbe evra.

S sklepom ministrstva, za katerega je odločitev podjetij za nadaljevanje z dvojnim označevanjem cen blaga in storitev le še dodatna ponudba porabnikom, se strinjata tudi gospodarska in obrtna zbornica.

Porabniki se ne morejo ločiti od tolarskih cen
Na drugi strani pa si Zveza potrošnikov Slovenije prizadeva, da bi se dvojno označevanje cen nadaljevalo, saj je po podatkih Evrobarometra več kot polovica porabnikov temu naklonjenih, še bolj pa se za podaljšanje zavzemajo obiskovalci njihove spletne strani.

ZPS je o tem obvestil tudi Gospodarsko, Obrtno in Trgovinsko zbornico Slovenije in dodal še vprašalnik, s katerim so želeli med njihovimi člani preveriti aktualno stališče do prostovoljnega nadaljevanja dvojnega označevanja cen. To, da so se naj odzvali samo v Trgovinski zbornici Slovenije, so v ZPS-ju ostro obsodili.

Konec dvojnega označevanja